Läs om hur Mora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset, även kallat covid-19.

Nu kan barn från förskoleklass provtas för covid-19

Region Dalarna rekommenderar nu att även de yngsta skolbarnen provtas med PCR-prov vid symtom på covid-19. Åldersgränsen för självprovtagning av PCR-prov sänks också från 13 år till 10 år.

provtagningsrör covid-19

Läs Region Dalarnas pressmeddelande: Barn från förskoleklass och uppåt bör ta PCR-prov vid symtom på covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten rekommenderar provtagning med PCR-prov för barn från förskoleklass och uppåt vid symtom på covid-19, i samma omfattning som för vuxna. Nu kommer detta ske även i Region Dalarna, där åldersgränsen för PCR-provtagning tidigare har varit 10 år.

– Skälet till att vi gör detta nu är att vi har bättre provtagningskapacitet än tidigare, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på Region Dalarna.

Provtagning av barn från förskoleklass till och med 9 år görs på vårdcentral.

Självprovtagning från 10 år

Åldersgränsen för självprovtagning av PCR-prov sänks också från 13 år till 10 år. Region Dalarna påminner dock om att en vårdnadshavare behöver hjälpa till med själva provtagningen om barnet är under 16 år.

Det här gäller vid provtagning av barn

I Dalarna rekommenderas barn från förskoleklass och uppåt att lämna PCR-prov vid symtom på covid-19.

Barn från förskoleklass till och med 9 år
Provtagning på vårdcentral. Förälder eller annan vårdnadshavare bokar tid.

Barn från 10 år till och med 12 år

Boka tid för självprovtagning av PCR-prov. Förälder eller annan vårdnadshavare bokar tid åt barnet via 1177 Vårdguiden e-tjänster. Förälder eller annan vårdnadshavare ska hjälpa barnet med provtagningen om barnet är under 16 år.

Från 13 år och uppåt

Boka tid via 1177 Vårdguiden e-tjänster för självprovtagning av PCR-prov. E-legitimation behövs för att boka. På 1177.se finns information om hur du skaffar e-legitimation om du är 13-17 år. länk till annan webbplatsFörälder eller annan vårdnadshavare ska hjälpa barnet med provtagningen om barnet är under 16 år.

Senast uppdaterad: 18 mars 2021