SPF Seniorerna tilldelas miljöpriset 2021

Mora Orsa miljönämnd har beslutat att utse SPF seniorerna i Mora till årets miljöpristagare för deras uppmärksammade arbete med att tillverka bihotell och sprida information om våra vilda bins situation.

Bild

Initiativtagarna Åke Andersson, Anders Nygard, Affe Björkman, Thomas Edoff och Mats Pers. Foto: Thomas Edoff

Det började under vintern 2020 då SPF bjöd in entomologen Björn Cederberg för att föreläsa om humlor och bin. Man fick veta att en hel del insektshotell som finns på marknaden inte passar för bin och fick då idén att med hjälp av Björn och hans expertkunskaper konstruera ett nytt bihotell.

”Världens bästa bihotell” skapades och sedan förra sommaren har gruppen tillverkat och sålt många hotell. Överskottet av intäkterna skänker SPF till Hjärt- och lungfondens forskning om coronaviruset och till naturskyddsföreningens initiativ ”Operation rädda bina”. På köpet så har de som jobbat med tillverkningen haft väldigt trevligt då de umgåtts på ett coronasäkert sätt utomhus.

Miljöpriset på 10 000kr delas ut årligen och är avsett att stödja och uppmuntra ett aktivt engagemang som bidrar till en ekologisk hållbar utveckling i kommunen.

Senast uppdaterad: 25 maj 2021