Sommarvärme och vattenbrist

Under varma dagar går det åt mer vatten än vanligt. Många vill ta en extra dusch, vattna gräsmattan eller kanske svalka sig i pool och spabad. Då ökar vattenförbrukningen vilket kan leda till problem med tillgång på vatten.

Vattenkran. Glas fylls med vatten

- Vi vill uppmana alla att anpassa vattenförbrukningen och försöka vara sparsamma. När det gäller pool och spabad rekommenderar vi att man gärna fyller med sjövatten eller att använda spolbilen, det vill säga inte använda vattenslangen, säger Mats Pettersson, VA-chef på Nodava, Norra Dalarna Vatten & Avfall

Ökad förbrukning ger högre belastning på vattenverk och ledningsnät, vilket kan medföra minskat vattentryck i vissa områden. I värsta fall kan några områden bli helt utan vatten. I Dalarna råder inget bevattningsförbud just nu, men lokala tryckfall kan uppstå.

- Vi har väldigt bra åsformationer i vårt område som vi kan plocka ut mycket vatten från, så generellt sett är vi väl förunnade med bra vatten och god tillgång på vatten. Men, under varma sommardagar ser vi att det blir lokala tryckfall i nätet, det förbrukas mycket vatten i vissa områden. Därför uppmanar vi alla att anpassa vattenförbrukningen så att det inte blir problem med vattenleveranserna framöver, säger Mats Pettersson.

Senast uppdaterad: 27 juli 2021