Koka vattnet i Bergkarlås, Gesunda och på Sollerön
I samband med en avgrävd vattenledning under tisdagen har orent vatten kommit in i ledningssystemet i Bergkarlås. Ledningen är nu lagad men vattnet behöver kokas till dryck och mat. I Gesunda och på Sollerön ska vattnet kokas på grund av risk för vattenburen smitta.

Mora kommun deltar i Krisberedskapsveckan

Måndag den 27 september startar den årliga Krisberedskapsveckan. Syftet med veckan är att öka allmänhetens kunskap om Sveriges kris- och krigsberedskap, och att stärka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig. Här kan du läsa om hur Mora kommun uppmärksammar krisberedskap under veckan.

En krislåda

Foto: MSB

Krisberedskapsveckan är en nationell kampanj som organiseras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och som i år genomförs för femte året i rad.

I år firar Sverige 100 år av demokrati. Därför handlar årets Krisberedskapsvecka om hur vi alla genom enkla gärningar i vardagen kan ta ansvar för den egna krisberedskapen och samtidigt stärka hela samhällets motståndskraft. Det kan till exempel vara att handla mat åt en granne, vara källkritisk eller att stärka den egna självförsörjningen.

MSB kommer inleda årets krisberedskapsvecka med en tankeväckande webbsändning: ”Så är du en del av Sveriges beredskap”. Sändningen riktar sig till allmänheten och tar upp hur vardagsgärningar stärker hela landets motståndskraft. Den publiceras måndagen den 27 september på MSB:s YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det här händer i Mora under Krisberedskapsveckan

• Träffa Dalarnas Bilkår - en del av Sveriges totalförsvar! Transporter är en avgörande faktor när det gäller att lösa kriser. Välkommen att komma och prata med Bilkåren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på gågatan i Mora, lördag 2 oktober klockan 10.00-16.00.
  • Få inspiration till din egen krisberedskap. Vi ställer ut en krislåda och informationsblad på Mora bibliotek och i kommunhuset under hela veckan. Kom gärna förbi och samla inspiration om hur du kan förbättra din egen hemberedskap.
  • Boktips - under veckan kommer Mora bibliotek att dela sina bästa tips på böcker med temat kriser och krig.
  • Bläddra i Masen – i veckans uppslag kan du läsa om Mora kommuns säkerhetssamordnare Ola Abrahamssons bästa tips för att bli krisberedd.
  • Tips! Följ Mora kommun på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där vi delar krisrelaterade inlägg under veckan.
Senast uppdaterad: 1 oktober 2021