Gymnasiet sätter självförsvar på schemat

För första gången, och möjligen som första gymnasieskola i Sverige, har Mora gymnasium startat en självförsvarskurs för elever i årskurs två och tre.
- Kursen handlar mycket om att bygga upp självförtroendet för sin egen förmåga - att även om man är liten har man alla möjligheter att ta sig ur en jobbig situation, säger Stefan Halfvars, lärare för självförsvarskursen på Mora gymnasium.

Gymnasielärare Stefan Halfvars

Gymnasielärare Stefan Halfvars lär ut självförsvartekniker till eleverna i årskurs två och tre på Mora gymnasium. Foto: Daniella Johansson.

Varje onsdagsmorgon samlas 20 gymnasieelever i Mora Budoklubbs lokaler strax utanför gymnasiet. Under tre intensiva timmar får eleverna testa på självförsvartekniker och de motsvarande attackerna från stående, liggande och knästående positioner. Det blir även spark- och slagträning och lite fallteknik.

- Teknikerna är främst traditionell jujutsu för de stående teknikerna med frigörningar och inslag av brasiliansk jujutsu för markteknikerna. Vi kommer jobba med de här teknikerna till att börja med för att på sikt öva lite på självförsvar mot vapen - när eleverna har byggt upp mer kroppskontroll, säger Stefan Halfvars.

Ensam lärare för kursen är Stefan Halfvars, som förutom undervisningen i självförsvar är lärare i idrott och matematik på Mora gymnasium. På fritiden har han tränat kampsport i över 20 år och han är både tränare och ordförande på Mora Budoklubb.

- Jag har haft idén om att starta en sån här kurs på gymnasiet länge men det var först nu som jag provade. Och jag är glad att jag gjorde det för jag har fått väldigt mycket gensvar – kursen blev full direkt och eleverna tycker att det är jätteroligt, säger Stefan.

Kursen som heter ”Självförsvar” erbjuds som en av cirka 20 olika valbara kurser för andra- och tredjeårseleverna på gymnasiet. De som deltar på kursen får därmed hela 90 timmar träning i självförsvar under året.

- Vi tränar upp grunderna i självförsvar, men eleverna får också en del teoretisk utbildning i vilka lagar som finns och vilka rättigheter de har i en självförsvarssituation.

Och hittills går kursen över förväntan - eleverna tycker att det är både roligt och spännande att lära sig teknikerna. Men det krävs mycket tålamod, påpekar Stefan.

- Många ungdomar har svårt med tålamodet idag, de vill att det ska gå så fort hela tiden. Men det här är inget som går snabbt, det är både ansträngande och tar lång tid för att man ska bli riktigt vass. Så man får ge eleverna lite ”aha”-upplevelser under kursen för att motivera dem. Som när en liten tjej lyckas vända på en dubbelt så stor kille utan problem - då ser eleverna att det faktiskt fungerar!

Självförsvarkurs på Mora gymnasium

  • Gymnasielever i årskurs två och tre erbjuds självförsvar som en individuell kurs.
  • Eleverna får lära sig grunden i olika självförsvartekniker under tre timmar per vecka.
  • Leds av idrotts- och matematikläraren Stefan Halfvars på Mora gymnasium.
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021