Nu när skolorna har öppnat igen – Vad ska man tänka på?

I dagsläget har Folkhälsomyndigheten inte infört några nya rekommendationer i grundskola eller gymnasium. Argumentet för att hålla skolorna öppna är att det är viktigt att barn och ungdomar får vara i skolan.

Pojke studerar vid skolbänk. Mostphotos.

- Det är verkligen otroligt viktigt för barn och ungdomar att komma till skolan. Dels för sina studier, dels för den sociala delen. Samtidigt behöver vi tillsammans göra allt vi kan för att hindra smittspridning av covid-19. Om vi skulle få en stor smittspridning så kan vi ta ställning till om grupper eller klasser behöver vara hemma eller ha distansundervisning, säger Lena Rowa, förvaltningschef Mora gymnasium.

- Skolstarten var förstås en utmaning eftersom vi alla vet att spridning av infektioner brukar öka efter lov. Vi försöker undvika att skapa trängsel och påminner alla om att vara hemma vid minsta symptom, säger Inga-Lena Spansk, förvaltningschef för och grundskoleförvaltningen.

Råd till elever i Moras skolor

  • Håll avstånd till andra när det går.
  • Stanna hemma och testa dig om du får symtom på covid-19.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Hosta i armvecket.
  • Undvik att röra vid ansiktet.
  • Var gärna utomhus på rasterna - utevistelse främjar hälsan och minskar risken för luftvägsinfektioner.
  • Alla över 12 år erbjuds vaccination mot covid-19. Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom och minskar risken att bli smittad.

Smittskydd föreslår munskydd i gymnasiet när avstånd inte kan hållas

Sedan tidigare rekommenderar Folkhälsomyndigheten munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd och i Region Dalarna används munskydd av personal och besökare inom vård och omsorg. På grund av den höga smittspridningen har nu smittskyddsenheten i Dalarna föreslagit Länk till annan webbplats. att vuxna som bor och vistas i länet använder munskydd på offentliga platser inomhus om det inte går att hålla avstånd.

- Smittskydd Dalarna har gått ut med information om att elever och personal i gymnasiet kan använda munskydd när man inte kan hålla avstånd. Därför finns det munskydd på Mora gymnasium för den som behöver och vill använda det, säger Lena Rowa.

Senast uppdaterad: 18 januari 2022