Yrkesmässa på skolan inspirerar till nya framtidsdrömmar

I oktober arrangeras den årliga Yrkesmässa på skolan. Mässan riktar sig till elever i årskurs 8 och 9 och ger arbetsgivare chansen att möta framtidens medarbetare.

- Målet är att skapa den bästa mässan hittills och locka ännu fler inspirerande arbetsgivare från olika branscher, säger Susanne Hedberg Eriksson, processledare för Moraspåret.

Bild från Yrkesdagarna 2021.

I oktober är det dags för Yrkesmässa på skolan. Bilden är från fjolårets yrkesdagar.

Kompetensbrist är ett stort problem inom många branscher. Mora har en av Dalarnas starkaste arbetsmarknader, med stor bredd av företag i olika branscher. Samtidigt lämnar många unga Mora efter studenten utan att känna till vilka arbetsmöjligheter som finns på hemmaplan.

- Att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv är ett av områdena vi arbetar med i Moraspåret. Yrkesmässa på skolan ger oss chansen att stärka kopplingen och få fler unga att upptäcka en framtid i Mora, säger Susanne Hedberg Eriksson.

Årets mässa , 243.7 kB. hålls på Moras båda högstadieskolor, Morkarlbyhöjden den 19 oktober och Noretskolan den 26 oktober. De senaste två åren har mässan arrangerats i form av yrkesdagar, men nu är originalformatet utvecklat med mässplatser och inspirationspass.

-Vi har utvecklat konceptet utifrån förra årets utvärderingar som vi fick in från både elever och medverkande aktörer. Redan nu har vi fått in en bra respons från arbetsgivare som vill delta. Till inspirationspassen har vi ett begränsat antal platser, detta för att vi ska få ihop det schematekniskt utifrån elevernas skoldag. Mässplatser, både inne och ute har vi obegränsat antal platser till, säger Susanne Hedberg Eriksson och tillägger:

- Vi vill gärna få en spridning av olika branscher och vi ser gärna att fler arbetsgivare från restaurang- bygg- och fordonsbranschen anmäler sig.

Arbetsgivare kan anmäla sig till mässan , 243.7 kB. fram till 5 september.

Senast uppdaterad: 22 juni 2022