Bättre läge på Saxnäs särskilda boende

Publicerad: 23 augusti 2022

Smittspridningen av covid-19 ökade under slutet av sommaren och under en period i slutet av juli och i augusti var det ansträngt läge på Saxnäs särskilda boende i Mora. Nu är läget bättre än tidigare.

Bild

Saxnäs äldreboende i Mora

- Läget är bättre och under kontroll. Vi har en avdelning som vi isolerat. Det behöver vi göra när boende är svåra att isolera på rummen. Men, jag tror och hoppas att den isoleringen släpps nu i veckan, säger Joacim Andersson, avdelningschef, vård- och omsorgsboende Mora kommun.

De flesta som smittades på Saxnäs hade lindriga symtom, men personalläget var ansträngt. Äldreomsorgen i Mora hade ett svårt bemanningsläge sedan tidigare, eftersom det är svårt att hitta sommarvikarier.

- Vi har haft hög personalfrånvaro och nu tror vi att det finns risk att sjukfrånvaro och vård av barn (VAB) kan gå upp i slutet på den här veckan. Men, förhoppningen är att scenariot blir lugnt och övergående eftersom en större del av våra medarbetare redan varit sjuka, säger Joacim Andersson.

Joacim vill påminna om hur viktigt det är att fortsätta följa restriktionerna. Eftersom endast vårdpersonal och brukare i vård- och omsorg testas så är det osäkert hur många som smittats av covid-19 i samhället.

- Det är oerhört viktigt att vi alla tänker på att hålla avstånd, tvätta eller sprita händerna ofta och att stanna hemma om man får symtom som skulle kunna vara covid-19, säger Joacim Andersson.

Senast uppdaterad: 23 augusti 2022