Ambulerande röstmottagare ger alla möjlighet att rösta

Publicerad: 30 augusti 2022

Väljare som av olika anledningar inte kan ta sig till en vallokal för att rösta har möjlighet att boka ambulerande röstmottagare.

- Det här är en viktigt funktion för att se till att rösträtten är lika för alla, säger Joakim Nässén, valsamordnare i Mora kommun.

Bild på kuvert som läggs i valurna

Ambulerande röstmottagare kan hjälpa den som inte själv kan ta sig till vallokalen. Foto: Michael Folmer/Mostphotos

En väljare som på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning och själv inte kan ta sig till en vallokal kan rösta genom ambulerande röstmottagare. Det innebär att två röstmottagare kommer hem till väljaren och genomför valet.

Ambulerande röstmottagning är schemalagd till vardagar klockan 10.00-15.00 under tiden för förtidsröstningen, samt på valdagen klockan 10.00-15.00. För att rösta genom en ambulerande röstmottagare behöver du boka en tid. Bokning sker på telefon 0250-261 58.

Det går även att rösta genom bud, då till exempel en anhörig transporterar rösten till vallokalen. För detta krävs ett budkitt som hämtas hos kundtjänst i kommunhusets reception, eller på kommunens särskilda boenden.

Väljare som bor i anslutning till lantbrevbärarlinjer har möjlighet att rösta med brevbäraren som bud.

Senast uppdaterad: 30 augusti 2022