Så fungerar röstningen på valdagen

Publicerad: 6 september 2022

På söndag den 11 september är det val till riksdag, region och kommunfullmäktige. För att skapa en trygg och mer smittsäker miljö i vallokalerna har Mora kommuns valnämnd beslutat att förändra rutinerna jämfört med tidigare val.

Valkuvert

Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige.

- Under vissa tider på valdagen uppstår köer i vallokalerna. All köbildning kommer ske utomhus. Du kommer mötas av en röstmottagare som säger när det är okej att gå in och samtidigt dela ut valkuvert. Du kommer efter ditt val får gå ut på annan plats än där du gick in. Detta för att du ska kunna göra ditt val i lugn och ro, men även för att minska trängseln, säger Joakim Nässén, valsamordnare i Mora kommun.

Handsprit finns i alla vallokaler och väljare kommer att uppmanas att sprita händerna. Rekommendationen att stanna hemma om du känner dig sjuk gäller även i vallokalen.

- Den som känner sig sjuk på valdagen har i stället möjlighet att rösta med bud. Det innebär att en anhörig får hämta ett budkit i någon av vallokalerna och på sätt hjälpa personen att genomföra valet, säger Joakim Nässén.

Fram till valdagen finns budkit att hämta hos kundtjänst i kommunhusets reception. För väljare som på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning och själv inte kan ta sig till en vallokal finns möjlighet att rösta genom ambulerande röstmottagare.

Tolv vallokaler håller öppet mellan klockan 8.00-20.00 på olika platser i Mora kommun. Det står på ditt röstkort i vilken vallokal du får rösta.

Utöver de tolv vallokalerna kan du på valdagen även rösta i Siknäs bygdegård, Venjans kommunhus, Garsås bygdegård eller Oxbergsgården klockan 14.00-17.00. På våra valsidor kan du hitta alla vallokaler i kommunen.

Förtidsröstningen har pågått sedan 24 augusti. På valdagen håller Andreasgården öppet för förtidsröstning klockan 08.00 – 20.00.

Senast uppdaterad: 6 september 2022