Elever får smaka på krisberedskapsmeny

Publicerad: 28 september 2022 Uppdaterad: 29 september 2022

Ärtsoppa och thailändsk gryta. Det kanske låter som vanlig skolmat, men den här veckan serveras eleverna på Morkarlbyhöjdens skola en relativt unik meny med temat krisberedskap.

Elisabeth Tomth, kock på Morkarlbyhöjdens skola presenterar tisdagens maträtt. Till höger ett foto på en krislåda.

Elisabeth Tomth, kock på Morkarlbyhöjdens skola presenterar tisdagens maträtt: kikärtsgryta i tortillabröd med bulgur. Till höger kan du se hur en krislåda kan se ut. Foto: MSB

- Syftet med menyn är att uppmärksamma eleverna och skolpersonalen på hur viktigt det är att vara förberedd för olika typer av krissituationer.
Som läget är idag med brister och störningar för vissa råvaror och med priser som skjuter i höjden känns det här temat väldigt aktuellt, säger Andreas Hermansson, kostchef i Mora kommun.

Under vecka 39 genomförs det den årliga Krisberedskapsveckan i Sverige. Syftet med veckan är att öka allmänhetens kunskap om Sveriges kris- och krigsberedskap, och att fler människor ska bli bättre förberedda för olika typer av kriser. Det kan till exempel handla om strömavbrott eller leveransproblem som påverkar vardagen kring mat och matlagning.

- Därför kom vi på idén om en krismatsedel som vi ska servera på en av högstadieskolorna. Eleverna kommer även få information från sina lärare om hur olika kriser kan påverka maten. Vår förhoppning är att eleverna ska få lite nya insikter och framförallt bli mer förberedda för hur läget kan bli om det uppstår en kris, säger Andreas.

På Morkarlbyhöjdens skola har kocken Elisabeth Tomth satt ihop krisberedskapsmenyn för veckan. Rätterna är komponerade av råvaror med lång hållbarhet och som varken behöver kylas eller frysas, till exempel konserver och torrvaror.

Kocken Elisabeth Tomth visar upp maränger gjorda på kikärtsspad.

Kocken Elisabeth visar upp maränger gjorda på kikärtsspad som eleverna ska få testa.

Eleverna kommer bland annat få smaka på kikärtsgryta med bulgur, chili sin sarne med ris, thailändsk gryta med matvete, tomatsoppa med pasta och ärtsoppa.

- Som kock tycker jag det är utmanande, intressant och bra att man får prova på hur verkligheten kan bli under en kris. Reaktionerna från eleverna har varit över förväntan. Vissa rätter har varit mer omtyckta än andra men över lag väldigt positiva reaktioner, säger Elisabeth Tomth, kock på Morkarlbyhöjdens skolkök.

Mat vid kris

Ett sätt att öka din egen beredskap är att förbereda en krislåda eller ett skafferi där du samlar mat med lång hållbarhet och som kan förvaras i rumstemperatur.

Bra mat att ha hemma:

 • potatis, kål, morötter, ägg
 • bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
 • mjukost, messmör och andra pålägg på tub
 • havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
 • matolja, hårdost
 • snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
 • färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
 • krossade tomater att till exempel koka pasta i
 • konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
 • fruktkräm, sylt, marmelad
 • färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
 • kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.

Tänk på att det är bra att ha ett campingkök, grill, bränsle och tändstickor hemma. Då klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott.

Senast uppdaterad: 29 september 2022