Yrkesmässa inspirerar elever till nya jobbdrömmar

Publicerad: 12 oktober 2022

18 arbetsgivare från tio olika branscher. Det väntar Moras åttonde- och niondeklassare när Yrkesmässan arrangeras.
- Det känns väldigt roligt att intresset från arbetslivet är så stort. Inspirationspassen har varit fullbokade länge, säger Susanne Hedberg Eriksson, processledare för Moraspåret.

Yrkesdagarna 2021.

Den 19 och 26 oktober arrangeras Yrkesmässan på Morkarlbyhöjden och Noretskolan. Där får elever i årskurs åtta och nio en inblick i Moras arbetsliv, samtidigt som arbetsgivarna får möjlighet att möta framtida medarbetare.

Årets mässa erbjuder eleverna inspirationspass med representanter från olika branscher, som berättar om sina yrken och yrkesval. Dessutom har arbetsgivarna utställningsplatser på skolorna.

- Vi har god uppslutning från många branscher, det känns väldigt roligt. Även Mora gymnasium finns med för att kunna svara på elevernas frågor om vilken utbildning som krävs för olika yrken, säger Susanne Hedberg Eriksson.

PeO Sjöberg på industrinätverket Moragruppen är en av inspiratörerna som möter högstadieeleverna på yrkesmässan.

- Vi hoppas kunna skapa en större förståelse hos unga, att få dem att tänka till och göra medvetna gymnasieval. Det här är väldigt viktigt! Om jag tillsammans med industrin kan inspirera någon av eleverna för yrken inom teknik eller industri och att de ser att det är en framtidsbransch så är det mycket värt, säger PeO Sjöberg.

Möjligheterna att utbilda sig och få jobb i Mora är stora.

- Vi jobbar tätt tillsammans med Mora gymnasiums teknik- och industriutbildningar och möjligheterna att få jobb är stora. Eleverna ska veta att de är eftertraktade och företagen väntar på dem, säger PeO Sjöberg.

Yrkesmässan har genomförts i olika former sedan 2019. Den startades som en del i projektet Morakontraktet, som nu utvecklats till den permanenta arbetsmodellen Moraspåret.

- Vi vill skapa en röd tråd genom hela skolgången som ger våra elever en tydlig bild av vilka möjligheter som finns här i Mora. I Moraspåret arbetar vi också med spåren kultur och friskvård. Det vi gör är att vi knyter starkare band mellan skola och arbetsliv, kulturliv och föreningsliv i Mora. I Moraspåret är yrkesmässan en viktig pusselbit inför prao, feriepraktik och gymnasievalet, säger Susanne Hedberg Eriksson.

Yrkesmässan

Arrangeras 19 oktober på Morkarlbyhöjdens skola och 24 oktober på Noretskolan för elever i årskurs 8 och 9.

18 arbetsgivare från tio olika branscher deltar på mässan. Totalt väntas cirka 500 elever besöka mässan.

Senast uppdaterad: 12 oktober 2022