Elever möter Moras arbetsliv på Yrkesmässa i skolan

Publicerad: 20 september 2023

”Yrkesmässa på skolan” genomförs i oktober och riktar sig till Moras högstadieelever.
Nytt för i år är att även elever i årskurs sex kommer att ges möjlighet till att besöka mässan.

Tonårstjej som provar brandmanskläder.

På yrkesmässan får elever chansen att bekanta sig med olika yrken. Foto: Mattias Hofvander/Kreaktor Produktions

Den 19 oktober hålls yrkesmässan på Noretskolan och den 26 oktober på Morkarlbyhöjden. Konceptet att företag kommer till skolan och möter eleverna har de senaste åren visat sig vara lyckat. I år välkomnas även elever från årskurs sex.

- Det känns väldigt roligt, och det är efterfrågat från företagen. Vi märker att ungdomar redan valt bort en del branscher när de kommit till högstadiet. Nu finns chans för yngre elever att få en inblick i vad olika yrken i Moras arbetsliv innebär, säger Susanne Hedberg Eriksson, processledare för Moraspåret, Mora kommun.

Företagen erbjuds att ha mässplats och/eller inspirationspass. På inspirationspassen får aktörerna tid att träffa eleverna gruppvis och berätta och om sina yrken och inspirera inför val av gymnasieutbildning. De företag som väljer mässplats har ett eget mässbord där man kan erbjuda eleverna olika aktiviteter som är kopplat till yrket.

- Vi gör även en tipspromenad tillsammans med alla medverkande företag och organisationer. Frågorna har koppling till respektive utställare. På så vis kommer eleverna på besök i alla mässmontrar, vilket ger möjlighet till vidare samtal, säger Susanne Hedberg Eriksson.

Syftet med mässan är att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv lokalt. Yrkesmässa på skolan ger elever inblick i många olika branscher och ger arbetsgivare möjligheten att möta framtida medarbetare. Dessutom ger mässan elever inspiration till val av prao och stärker elever i framtida studie- och yrkesval. Mässan är en del i Moraspårets Länk till annan webbplats. koncept.

Trots att anmälningstiden till årets mässa egentligen har gått ut uppmanar Susanne Hedberg Eriksson arbetsgivare att fortsätta göra intresseanmälningar, särskilt företag inom handeln.

- Mässan får fler deltagande företag varje år men vi saknar fortfarande en bransch - handeln. Vi vet att handeln är i stort behov av framtida arbetskraft och att det är ett ingångsyrke för många unga. Om det finns handelsföretag i Mora som vill vara med och möta våra unga - hör av er, säger Susanne Hedberg Eriksson.

En styrka med mässan är att den inte är större än att den kan hållas i elevernas skolmiljö.

- Både elever och företag tycker att konceptet med en yrkesmässa på skolan är bättre än om det arrangeras i en större arena. På skolan tycker företagen att det är enklare få kontakt och lättare till dialog då det arrangeras i ett mindre format, säger Susanne Hedberg Eriksson.

Se filmen om Moraspåret med bilder från Yrkesmässan i skolan 2022:

Yrkesmässa på skolan 2023

  • 19 oktober på Noretskolan
  • 26 oktober på Morkarlbyhöjdens skola
Senast uppdaterad: 20 september 2023