Moras företagsklimat får högre betyg – men tappar på rankingen

Publicerad: 20 september 2023

När resultatet av Svensk Näringslivs undersökning släpptes i våras fick Moras näringslivsklimat högre betyg än 2022 av kommunens företagare. Idag presenterades rankingen bland alla Sveriges kommuner och trots förbättrat betyg tappar Mora sex placeringar.

Flygbild över tätort

Mora landar på plats 193 i Svensk näringslivs ranking över svenska kommuners näringslivsklimat. Foto: Bergslagsbild

Drygt 30 000 företag i Sverige tillfrågas årligen i Svenskt Näringslivs enkät om hur de upplever företagsklimatet i sina respektive kommuner. I maj presenterades det sammanfattade resultatet för Mora kommun, där 101 företag deltagit. Sammanställningen gav betyget 3,3 på en 5-gradig skala, vilket är något högre än 2022 års resultat.

Baserat på samma enkätundersökning har nu rankingen bland Sveriges kommuner offentliggjorts. Där hamnar Mora kommun på plats 193 av landets 290 kommuner, vilket är sex placeringar sämre än föregående år, trots att Moras helhetsbetyg förbättrats. Det tyder på att helhetsbetyget förbättrats även i många andra kommuner.

Ny näringslivsstrategi

Företagsklimatet är en viktig fråga för Mora kommun och därför antogs en ny näringslivsstrategi i början av 2023. Nu pågår ett intensivt arbete med att genomföra strategin genom en handlingsplan där olika insatser prioriteras.

- Det är viktigt att vi nu fortsätter det redan påbörjade arbetet. Vi har vänt den negativa utvecklingen för näringslivsklimatet i Mora, nu jobbar vi hårt för att fortsätta förbättra det, säger Anders Björkman, näringslivschef i Mora kommun.

Senast uppdaterad: 20 september 2023