Fullspäckat höstlovsprogram i Mora

Publicerad: 20 oktober 2023

Höstlovsprogrammet är här! Vecka 44 är det höstlov och veckan är späckad med aktiviteter för ett händelserikt höstlov.

Montage med flera bilder som illustrerar höstlovsaktiviteterna

Det kommer bli workshops i både Roblox och textil skulptur, drive-in bio, filmtävling, halloweendisco i simhallen, Blås grönt och mycket mer. Ambitionen med programmet har varit att det ska innehålla något för alla åldrar och det ska helst inte kosta något, eller i alla fall väldigt lite.

– Vi vill att alla barn ska få möjligheter att delta och vi har därför även försökt att ordna så att några av aktiviteterna kan ske hemifrån, ifall man har svårt att ta sig eller få skjuts, säger Bus Karin Johansson som är samordnare för barn- och ungkultur.

Vissa av aktiviteterna har ett begränsat antal deltagare så det kan vara bra att vara ute med sin anmälan i god tid.

Workshop med konstnär

För de barn som inte har möjlighet att vara lediga på höstlovet kommer kulturskolan Miranda att besöka olika fritids i kommunen under veckan med höstlovsskoj i form av olika bild- och dansaktiviteter och prova på-instrument.

Textilkonstnären Hållams Linnea Henriksson ställer just nu ut sin konst på Mora kulturhus och bibliotek i utställningen ”Du vars söndriga solglasögon jag hittade – hör av dig till mig. Jag har dom Öppnas i nytt fönster. . Under höstlovet bjuder Linnea in barn från 10 år och uppåt till en pysselworkshop där man, med inspiration från utställningen, får experimentera med att göra skulpturer i olika material.

– Vi ska experimentera och se vad man kan få fram för former – kanske hitta någon figur eller varelse och på ett lekfullt sätt se vad det kan bli, säger Hållams Linnea Henriksson.

Man kan ta med sig något hemifrån, något material eller föremål som man kanske skulle slänga. Linnea jobbar främst med textil men alla material är välkomna.

Det är spännande att undersöka material och se vad föremål som redan är något, saker som redan har en historia, kan bli tillsammans med andra material, säger Hållmas Linnea Henriksson.

Info anmälan finns i höstlovsprogrammet

Tävla i ”Blås Grönt”

På Snöskoterns dag arrangerar också ungdomsgården Rosa Huset Blås grönt Öppnas i nytt fönster. Det är fjärde gången för Blås grönt i Mora, och andra gången på Snöskoterns dag, och det har varit väldigt lyckat. Genom att avstå alkohol kan ungdomar 13-20 år vara med och tävla om fina priser och prisutdelningen sker direkt efter andra och sista blåsningen för kvällen.

– Reaktionerna vi fått från både bland annat ungdomar, föräldrar, kommunen och polisen har bara varit positiva. Vi vet att många ungdomar låter bli att dricka på grund av att det är så fina priser - det gör det värt att vara nykter, säger Sabri Liljeblad på ungdomsgården Rosa Huset.

Priserna denna gång består av elsparkcykel, AirPods och ett presentkort på 1000 kronor på MAX.

Filmtävling tillbaka

Ett nygammalt koncept som är tillbaka är en 24-timmars filmtävling som är öppen för alla mellan 10-19 år. De tävlande får använda fantasin fritt, men för att ingen ska kunna göra en film i förväg så är temat än så länge hemligt. Dessutom kommer det vara några saker som måste ingå i filmerna och den informationen får man precis vid start.

– Det blir rolig kreativitetsutmaningen och en kul dag med att skapa film tillsammans med vänner. Utmaningen är att komma på ett kort manus, filma, klippa och leverera filmen inom 24 timmar. Ett perfekt pyssel i Halloweenmörkret, säger Alfonso Ågren som är film- och medialärare på kulturskolan Miranda.

Viss mån av förkunskaper behövs, som att du kan filma och redigera lite, men det spelar ingen roll vilken kamera eller vilket redigeringsprogram man är van vid.

– Sen tittar vi på filmerna tillsammans på Rosa huset och avslutar med en prisutdelning, mest på skoj, säger Alfonso Ågren.

Anmäl dig till filmtävlingen här.Senast uppdaterad: 20 oktober 2023