Beredskapstema på Mora Gymnasium – Paasikivi gästföreläste

Publicerad: 25 oktober 2023 Uppdaterad: 26 oktober 2023

På Mora Gymnasium genomfördes under tisdagen temadagen ”Samhälle i Beredskap” och gymnasiets elever fick träffa representanter från flera organisationer som på olika sätt jobbar med beredskapsfrågor. Dessutom fick eleverna gå på föreläsning med Försvarshögskolans Joakim Paasikivi.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, den 24 februari förra året, har överstelöjtnant Joakim Paasikivi varit en av de mest framträdande experterna inom militärstrategi, i svensk media. Paasikivi arbetar normalt som lärare på Försvarshögskolans strategiavdelning, men kom alltså i tisdags till Mora för att föreläsa för gymnasiets elever – en målgrupp han inte vänder sig till varje dag, men som han menar är viktig.

– Jag har haft massor av föredrag på militära förband eller verksamheter knutet till Försvarshögskolan. Men får jag frågan av någon annan så försöker jag göra det, om jag kan. Sen är det ju kul, det är jätteroligt att komma till den här oerhört entusiastiska målgruppen. De som är intresserade är jätteintresserade, och det är oerhört roligt! Om man inte tar skoleleverna på allvar – då får man det samhälle man förtjänar.

Joakim Paasikivi föreläser i gymnasieskolans aula

Paasikivis föreläsning hade temat Ryssland utmanar säkerhetsordningen – Vad händer (sen)? Och om det var en sak han ville skicka med Moras gymnasieelever från föreläsningen, så var det de fria demokratiernas gemensamma styrka.

– Skälet till att det har gått så bra som det har gjort - för det kunde ha gått mycket sämre - är att vi värnar våra gemensamma värderingar. Det är inte så att alla värderingarna i väst delas till fullo av alla. Men grundvärderingen, att demokrati är något bra.

En av eleverna som deltog under dagen är Hampus Hansson, som läser tredje året på samhällsvetenskapliga programmet. Och han tar med sig att trots att världen och Europa blivit oroligare, med ett allt sämre säkerhetsläge, är det inte rädsla som är lösningen.

– Istället för att vi ska gå runt och vara oroliga tycker jag att vi istället borde förbereda oss, och vara beredda att ställa upp för samhället där det behövs, säger Hampus.

Utöver föreläsningen med Joakim Paasikivi, bidrog även ett flertal organisationer och aktörer till att temadagen skulle kunna genomföras. På plats fanns bland annat hemvärnet som förevisade tält och annan militär utrustning, representanter från Frivilliga Resursgruppen (FRG), Civilförsvarsförbundet, brandkåren och Mora kommuns beredskapssamordnare. Och även detta gjorde intryck på flera av eleverna.

– En speciell sak jag tar med mig är hur många frivilligkårer det finns. Jag tycket det är extremt givande att de kommer hit och förklarar för oss hur vi kan agera. Det är jätteintressant att diskutera vad vi ska göra i en kris, så att det inte uppstår panik om det inträffar något, säger Hampus Hansson.

Senast uppdaterad: 26 oktober 2023