Mora är Sveriges mest robusta landsbygdskommun

Publicerad: 29 november 2023

Hur väl rustat är Sveriges kommuner för att stå emot kriser och hantera förändringar i omvärlden? Det undersöker konsultbolaget WSP i den årliga rapporten Regionernas Kamp. Där raknas Mora högst bland alla kommuner inom kategorin landsbygdskommuner.

Bild på skulptur i stadsmiljö med kyrka i bakgrunden.

Mora kommun rankas högst i kategorin landsbygskommuner i rapporten Regionernas kamp. Foto: Mora kommun

Regionernas Kamp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Konsultföretagets WSP:s årliga rapport som rankar robustheten hos Sveriges 290 kommuner utifrån parametrar som arbetsmarknad, tillväxt, klimatarbete och utbildningsnivå.

Det är stora skillnader i resultaten, där kommuner i storstadsområden generellt sett har högst resultat och kommuner på landsbygden har lägst. Mora placerar sig högst av alla landsbygdskommuner på listan, på plats 96.

- Den här rapporten visar att vi har mycket att vara stolta över i Mora. Vi har tillsammans byggt ett starkt lokalsamhälle under lång tid. Det gör också att vi har goda förutsättningar att fortsätta skapa en hållbar utveckling för hela vår kommun. Jag hoppas att den här rapporten bidrar till att fler får upp ögonen för Mora i framtiden, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande.

En av de parametrar där Mora sticker ut extra är i det lokala näringslivets bredd, vilket gör Mora mindre sårbart vid lågkonjunkturer.

- Vi är stolta över vårt näringsliv, våra företag är duktiga på att samarbeta och hjälpa varandra att utvecklas. Tillsammans skapar de en otrolig kraft. Arbetslösheten är fortsatt låg i Mora och vi är många arbetsgivare i Mora som ständigt söker efter ny kompetens, säger Peter Karlsson, kommundirektör.

Senast uppdaterad: 29 november 2023