Mora Ungdomshälsa öppnar dörren för unga

Publicerad: 5 december 2023

Under tisdagen invigdes Mora Ungdomshälsa som erbjuder en dörr in för unga mellan 13-25 år. I de nya lokalerna samlas bland annat kuratorer, psykologer, barnmorskor och läkare i samverkan mellan Mora kommun och Region Dalarna.

Människor samlade i entre till lokal

Ungdomshälsan har öppnat dörren för Moras unga. Där möts de av personal från både kommun och region, med många olika professioner. På bilden syns från vänster: Maria Lundekvam, Peter Nääs, Carolina Andersson, Stina Rignér Israelsson, Fredrik Larsson, Agneta Englund, Lena Olsson, Kristin Stegmayr Nordin och Miriam Lindståhl

De nya lokalerna på finns på Hantverkaregatan 14, intill Mora Familjecentral. Organiseringen av ungdomshälsan liknar familjecentralens och består av verksamheter från både kommun och region. Här erbjuds ungdomar mellan 13-25 år ett samlat, lättillgängligt och nära stöd under samma tak. I den ingår ungdomsmottagningen, delar av elevhälsan, socialtjänsten och vårdcentralen.

- Vi vill kunna hjälpa våra barn och unga i Mora på bästa möjliga sätt, från de att de ligger i magen till den dagen då de själv blir föräldrar. Då behöver vi använda våra resurser på ett mer effektivt sätt och jobba tillsammans. Ungdomshälsan bidrar till att ge våra barn och unga framtidstro - det är något som vi verkligen behöver idag, sa Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande i Mora kommun under invigningen.

Sofia Jarl (C), regionråd i Region Dalarna och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, instämde:

- När vi arbetar tillsammans gör vi skillnad för barn och unga, det finns det tydliga belägg för inom forskningen. Genom att samla allt under samma tak kommer bidra till att vi kan arbeta mer förebyggande och undvika att fler unga behöver söka sig till BUP.

Invigningen firades med dansuppvisning av elever från Mora gymnasiums dansprofil, konfetti-regn och rundvandring i de nya lokalerna. Senare under eftermiddagen väntade öppet hus i de nya lokalerna för alla intresserade.

Här hittar du mer information om Moras ungdomsmottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Personer som talar inför publik i litet konferensrum

Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) var en av invigningstalarna i Mora Ungdomshälsas nya lokaler. Foto: Mora kommun

Senast uppdaterad: 5 december 2023