Gesundabergets framtid – vad gör kommunen?

Publicerad: 10 januari 2024

Det har gått flera år sedan skidanläggningen på Gesundaberget var igång. Förra sommaren gick ägarbolaget i konkurs. En konkursförvaltare arbetar sedan dess med att se om det går att hitta en ny ägare. Kommunen ser gärna att en ny aktör tar över.

Gesundaberget

Gesundaberget var en uppskattad skidanläggning som nyttjades av såväl besökare som kommuninvånare. Anläggningen har varit stängd i flera år och i fjol gick företaget som drev anläggning i konkurs. Kommunen äger delar av marken, men större delen av anläggningen tillhör konkursboet. En konkursförvaltare är tillsatt av tingsrätten, för att försöka hitta en köpare av anläggningen.

– Vi har haft möten med såväl konkursförvaltaren som med intressenter. Min uppfattning är att dialogen har varit god. Mora kommun är måna om att se en lösning där en ny långsiktig aktör tar över anläggningen. Det är ett område som har stor potential, säger Peter Karlsson, kommundirektör.

Större delen av anläggningen är numera en del av konkursboet. Kommunen äger dock viss mark på berget.

– Mora kommun äger delar av berget som vi arrenderade ut till den förra ägaren. Hur markfrågan ska hanteras framöver är något vi får titta på. Vi stänger inga dörrar. För oss är det viktiga att vi kan få igång verksamhet på berget igen, säger Peter Karlsson.

En del röster har höjts för att kommunen ska köpa och driva anläggningen. Det är inte en möjlig lösning.

– Gesundaberget var uppskattat av många, inte minst inom kommunen, och jag har stor förståelse för att de vill se att anläggningen kan öppna upp igen. Det är dock mycket stora belopp det rör sig om. De resurserna finns helt enkelt inte, säger Peter Karlsson.

Den som vill åka utför och inte vill lämna kommungränsen kan besöka Gopshusbacken. Den sköts i ett samarbete mellan Mora kommun och IFK Mora Alpina. Om du inte har egen utrustning kan du låna sådan hos Fritidsbanken Öppnas i nytt fönster.. Då får du även köpa liftkort i Gopshusbacken till ett rabatterat pris.

Mer information om Fritidsbanken och hur du gör för att låna utrustning hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 10 januari 2024