Dags för Vårsalongen 2024 - Här och Nu

Publicerad: 18 januari 2024

Den årliga Vårsalongen på Mora kulturhus & bibliotek brukar locka mellan 70 och 100 konstnärer med Siljansanknytning, att lämna in runt 200 konstverk. Årets tema är Här och Nu.

Bild från utställningen "Vårsalongen 2023

Vårsalongens vernissage och ut­ställning är välbesökta och ett till­fälle för alla som håller på med konst och konsthant­verk att visa sina verk i Vasasalen på Mora kulturhus. Varje år väljer en jury ut de konstverk som kommer att delta i utställningen.

Jury för Vårsalongen 2024 är John Rasimus, konstnär från Falun. John arbetar med allt från små teckningar till stora installationer där ofta hela processen syns, från det utskurna träsnittet i MDF-­skivor och färdigtryckta träsnitt till objekt i stor skala.

Bredd av tekniker

Varje vårutställning har ett eget tema. Juryn tittar ofta på hur väl de inlämnade konst­verken följer temat. Men det handlar också om att utställningen ska bli spännande och väl sammanhållen med olika uttryck och tekniker. John Rasimus har valt temat för Vårsalongen 2024 och be­skr­iver sina tankar kring Här och Nu:

– Det känns som att vi lever i en historiskt omvälvande tid, en tid av stora förändringar på många olika sätt. Vart är du i det hela? Det kan vara lätt att glömma sig själv om man skall följa nyhetsrapporteringen till fullo och ta del av allt som händer kring oss genom sociala media, på jobbet och i familjen och allt gärna på samma gång, säger John Rasimus.

Spritt över världen

"Här och nu" används som uttryck i psykologins mindfulness, i taoismen, i yogan och inom buddhismen. Vi finner liknande mindfulness-tankar inom flera olika religioner spridda över vårt jordklot, som att bara sitta ned och ”vara”.

Att vara här och nu, att se sig själv i nuet inte i framtiden eller i en förfluten tid är att försöka uppskatta nuet i all dess rikedom vi har omkring oss.

Hur kommer ditt Här och Nu att gestalta sig under kommande vårsalong?

Open Call till Vårsalongen 2024

Välkommen att lämna in 1-3 konstverk till Vårsalongen 2024. Tema: Här och Nu. Jury är John Rasimus, konstnär från Falun.

  • Alla tekniker är välkomna!
  • Du som lämnar in ska ha anknytning till Siljansregionen.
  • De inlämnade verken ska inte tidigare ha visats i Mora.

Inlämning
Onsdag 17 april klockan 9.00-16.00 och torsdag 18 april klockan 9.00-16.00 i Vasasalen på Mora kulturhus & bibliotek.
Annan tid efter överenskommelse.

Har du frågor, kontakta kultursekreterare Susanne Nygårds på 0250-267 80 eller susanne.nygards@mora.se.

Senast uppdaterad: 18 januari 2024