Mora utsett till årets evenemangskommun

Publicerad: 30 januari 2024

Mora kommun har utsetts till årets främsta evenemangskommun 2023 av tidningen Sport & Affärer. I motiveringen till Moras förstaplats lyfts hur Vasaloppets sommar- och vinterveckor bidrar både till ökad ekonomisk omsättning, ökad folkhälsa och regional utveckling.

Montage av två bilder. Tusentals längdskidåkare. Kvinna står med diplom.

Sport & Affärer har utsett Mora till årets främsta evenemangskommun 2023, främst tack vare Vasaloppets sommar- och vinterveckor. Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) visar upp diplomet. Foto: Vasaloppet samt Sport & Affärer

Mora tilldelades förstaplatsen före Stockholms kommun och Östersund. Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C), fick motta diplomet vid prisceremonin i Stockholm.

- Det är här priset är till alla Morabor som engagerar sig på olika sätt i föreningslivet, inte minst under Vasaloppsveckorna. Det går inte att föreställa sig vad Mora hade varit utan våra idrottsföreningar och det fantastiska engagemang de bidrar med, dag ut och dag in. De andra kommunerna som vann pris är många gånger större än Mora, men att vi tar hem en förstaplats visar hur långt man kan komma på Moraandan - att jobba tillsammans, säger Anna Hed.

Mora tog även hem en tredjeplats i kategorin årets elitidrottskommun. Där lyftes de kommunala idrottsanläggningarna fram som en viktig faktor till framgångarna på elitnivå.

- Det finns en stor vilja från våra idrottsföreningar att vara med och bidra till att göra kommunens idrottsanläggningar ännu bättre i framtiden. Det pågår utveckling både på Hemus, Prästholmen och på Stranden. Vårt mål är att skapa möjlighet för alla Morabor att leva ett aktivt liv, säger Anna Hed.

Sport & Affärer har delat ut pris till årets främsta idrottskommuner sedan 2007, Mora har tidigare vunnit kategorin årets elitidrottskommun 2018 och 2019.

Årets evenemangskommun 2023, motivering:

Mer än hundra år av erfarenhet har satt Mora på kartan som en evenemangsstad i världsklass. Genomför, tillsammans med två andra kommuner, 21 tävlingar/motionslopp varje år inom Vasaloppskonceptet; vinterveckan 11 och sommarveckan 10 evenemang i längdskidåkning, cykel och löpning. Har över 100.000 deltagare. De senaste mätningarna visar att Vinterveckan 2019 generade runt 229 miljoner kronor i turismekonomisk omsättning varav cirka 221 miljoner hamnade i Vasaloppskommunerna. Sommarveckan 2022 genererade omkring 113 miljoner kronor. Turistomsättningen för de som varit på träningsläger tillkommer. Bidrar till bättre folkhälsa och är en viktig motor för regional utveckling. Arrangerar även idrottsevenemang i bl.a. skicross, skoter och brottning.

Läs mer på Sport & Affärers Länk till annan webbplats. webbplats.

Senast uppdaterad: 30 januari 2024