Musikupplevelser ska förbättra elevers kulturkännedom

Publicerad: 31 januari 2024

Nu ska Moras elever i årskurs 6 få en chans att fördjupa sin kännedom och relation till Moras kulturliv. Detta genom en unik möjlighet att få gå på en konsert på en av Moras etablerade musikscener.

gitarr

Projektet, som är en del av skolans samverkansmodell Moraspåret Öppnas i nytt fönster., är fortfarande i ett tidigt skede och syftar på lång sikt mot ett nära samarbete med resurs- och produktionscentrat Dalapop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kring artister och evenemang.

Initiativet till projektet kommer från musikläraren Jesper Halberg och ägaren av musikklubben Lilla Helfvetet, Nicklas Björklund.

–Jag fick idén tillsammans med Niklas Björklund om att skapa en upplevelse för våra elever som går i årskurs 6. Vi är i ett tidigt skede men målet är att eleverna ska få möjlighet att skapa sig en egen relation till kulturlivet i Mora, säger Jesper Halberg.

Uppfyller mål i läroplanen

Eleverna kommer senare i vår att få uppleva en konsert på musikklubben i Mora. Det kommer vara ett helt slutet evenemang som äger rum under skoltid. Tanken är att eleverna förutom själva musikupplevelsen ska få lära sig om den arbetsprocess som ligger bakom ett musikevenemang.

– Det är viktigt att visa på hur livemusik kan berika. Vi vill skapa en bra upplevelse för våra elever, där musiken är i centrum så de kan uppleva gemenskap, glädje och den eufori som musiken kan ge när man ser den live, säger Jesper.

Projektet är också stark kopplat till flera mål i läroplanen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bland annat syftar det till att skapa inblick i närsamhället och dess arbets-, förenings- och kulturliv. Och Moras grundskolechef, Anette Danielsson menar att detta är en bra metod för att uppnå det.

– Det här är ett fantastiskt initiativ som svarar väl mot skolans uppdrag att ge eleverna möjlighet att få pröva och uttrycka olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. Det här är ett bra exempel på hur ett samarbete mellan skola och kultur-/näringsliv kan se ut. Det här är en verklighetsanknuten undervisning som bland annat innebär att eleverna kan få kännedom om många olika yrken och vad dessa kan innebära, säger Anette.

I projektet finns det också planer på att involvera kulturskolan genom att låta deras högstadieband få uppträda och agera förband åt det etablerade bandet som ska spela.

Under hela evenemanget, som är stängt för allmänheten, kommer skolans och kulturskolans personal finnas på plats, tillsammans med ljud- och ljustekniker samt de föräldrar som eventuellt kan bistå med transport och praktiska uppgifter.

Senast uppdaterad: 31 januari 2024