Trupptransporter genom Mora inför militär storövning

Publicerad: 3 februari 2024 Uppdaterad: 5 februari 2024

Under våren pågår den internationella militärövningen Nordic Respons 24. Övningen omfattar drygt 20 000 deltagare och under veckan inleds transporterna till övningsområdet. Bland annat genom Dalarna och Mora kommun.

Militärtransport

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

I mars inleds militärövningen Nordic Response 24 Länk till annan webbplats. med drygt 20 000 deltagare från 14 olika länder. Övningen äger rum i de norra delarna av Sverige, Norge och Finland och redan i veckan inleds transporter av personal och materiel genom hela Sverige. Även genom Dalarna och Mora kommun.

I samband med transporterna kan du se militär personal och militära fordon på både väg och järnväg samt i områden där de normalt inte befinner sig. Det kan också röra sig om utländska trupper som färdas genom Sverige på väg till övningen.

De militära transporterna kan också påverka framkomligheten i trafiken, och då är det några saker som kan vara extra bra att tänka på:

  • Håll avstånd och ta det lugnt. Försvarsmaktens fordon är tyngre och bredare än vanlig trafik och behöver rejält med säkerhetsmarginal.
  • Hindra inte en militärkolonn. Det är tillåtet att köra om en kolonn så länge du inte hindrar eller stör kolonnen men militärpersonalen måste kunna köra som planerat och hålla ett visst avstånd mellan fordon, det är olagligt att hindra detta.
  • Tänk på att det är riskfyllt att köra om försvarsmaktens fordon eftersom föraren inte alltid har samma synfält som en vanlig bil eller lastbil. Kolonner kan ibland vara upp till 8 kilometer långa.

Trupptransporter som påverkar Dalarna och Mora kommer i huvudsak pågå Under veckorna 5, 6, 11, 12. Avvikelser kan dock förekomma.

Mer information om militärövningen Nordic Respons 24 hittar du på försvarsmakten hemsida Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 5 februari 2024