Utökade medel till Moras serviceorter
Mora kommun ökar nu anslagen till de fem prioriterade serviceorter som finns fördelade på flera platser på Moras landsbygd. Dessutom har det beslutats att en helt ny servicepunkt ska tillföras på Gesunda, utöver de fem tidigare. Detta framgår i den nya kommunala serviceplanen, som sträcker sig från 2024 till 2030.
Den kommunala serviceplanen syftar till att peka ut ett antal prioriterade orter som serviceorter. Syftet med planen är att kraftsamla olika verksamheter till några servicepunkter, och kan då bli mer tillgängliga och attraktiva än om servicen skulle spridas slumpmässigt. På så vis kan verksamheterna kan dra kunder till varandra.
Ökat stöd för aktiviteter
De serviceorter som kommunen pekar ut kan få ett så kallat landsbygdsstöd för att kunna erbjuda olika typer av service eller aktiviteter. Och nu ökar anslagen för aktiviteterna från 10 000 kronor till 15 000 kronor per aktivitet, samtidigt som taket för aktivitetsstödet stiger från 50 000 till 75 000 kronor per serviceort.
Serviceorterna utses framför allt utifrån sina geografiska lägen men också med hänsyn till redan befintlig service och potential för positiv befolkningsutveckling. Och utöver att anslagen till dessa platser nu ökar, tillkommer dessutom ytterligare en ort. Sedan tidigare fans det fem serviceorter; Sollerön, Venjan, Våmhus, Oxberg och Garsås. Men nu tillkommer även Gesunda till listan med serviceorter i Mora kommun.
Stöd för vissa verksamheter
För att kunna utses till servicepunkt måste verksamheten kunna inrymma minst tre av totalt åtta olika insatser som prioriteras i den kommunala serviceplanen. Det kan till exempel röra sig om en mötesplats i form av caféhörna eller liknande, turistinformation, anordnande av olika aktiviteter eller annan innovativ åtgärd som bidrar till kommersiell service på orten.
Här kan du läsa mer om hur Mora kommun arbetar för att utveckla service och tillgänglighet på landsbygden
Insatser servicepunkter kan få stöd för
- Mötesplats – exempelvis en caféhörna eller en ombonad mötesplats utomhus som ger möjlighet till samvaro.
- Turistinformation, broschyrer med mera.
- Anordna minst tre aktiviteter per år.
- l Erbjuda kontanthanteringstjänster (vilket samordnas med länsstyrelsens stöd för kontanthantering).
- Erbjuda fritt wi-fi.
- Erbjuda ombudtjänster.
- Annan innovativ åtgärd eller aktivitet som bidrar till kommersiell service på orten (För att få räkna denna åtgärd krävs att den som söker stödet i förväg samrått i förväg med kommunen).