Nationaldagen – en fest för alla

Publicerad: 28 maj 2024

Nationaldagsfirandet i Mora är en mångårig tradition. Och även i år firar vi dagen i Kommunhusparken i Mora, med flagghissning, aktiviteter för hela familjen, högtidstal, sång och musik. Det bli en fest för alla och DU är välkommen!

Nationaldagsfirande

Att fira nationaldagen i Mora har blivit en tradition med många fantastiska firanden att se tillbaka på, genom åren. Även under pandemiåren firades nationaldagen, men som ett digitalt event, i stället för en offentlig sammankomst. Men efter det kom firandet tillbaka med full kraft, och förra årets tillställning präglades dessutom av 500-årsfirandet av svenskt självbestämmande. I år kommer det återigen att bli en folkfest i Kommunhusparken.

– Även i år har vi ett späckat program med aktiviteter för alla åldrar. Firandet pågår på olika sätt under större delen av dagen och det finns något för alla, säger Susanne Nygårds, kultursekreterare i Mora kommun.

Firandet invigs redan klockan åtta på morgonen då Sveriges flagga hissas i Kommunhusparken och kulturskolechef Melker Brodin spelar fanfar. Kommunfullmäktiges ordförande, Lennart Sacrédeus (KD) och kommunstyrelsens ordförande, Anna Hed (C) medverkar och Mora församling anordnar utomhusandakt med körsång.

Nya namn till Moras Walk of Fame

Under förra årets firande invigdes Moras egna Walk of Fame under högtidliga former. Då avtäcktes sju markstenar med namn på personer som haft extra stor betydelse för Mora; Jan Simons, Anders Pers, Sirkka-Liisa Forslund, Ada Ryttar, Emma Zorn, Nils ”Mora-Nisse Karlsson och Anders Zorn. Och i år får de sju namnen på Moras gågata sällskap av ytterligare två namn.

– Det känns verkligen roligt att vi nu gör verklighet av idén att årligen tillföra nya namn på Moras egna Walk of Fame, och på så sätt göra det till en festlig tradition, säger Lena Ousbäck Lilja, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

De nya stenarna kommer avtäckas klockan 13.00 på Kyrkogatan. Alla som är nyfikna på vilka namn det bli är välkomna att delta.

Parad och högtidsceremoni

Från klockan 12.00 blir det aktiviteter för stora och små i kommunhusparken. Då kommer bland annat räddningstjänsten finnas på plats med sina fordon, Fritidsbanken visar upp sin verksamhet och ordnar så man kan prova på olika sporter och Mora Lottakår säljer korv med bröd och fika under dagen.

Den traditionsenliga paraden som går från Fridhemsplan, kommer starta klockan 13.45 och övergår därefter i högtidsceremonin i kommunhusparken klockan 14.00. Ceremonin kommer bland annat innehålla högtidstal av Vasaloppets VD Johan Eriksson. Miljöpris, kulturpris och kulturstipendier delas ut, liksom pris för idrottsprestationer. Det bjuds på musik av kulturskolan Miranda, Våmhus Folkdanslag med spelemän, Mora musikkår och Gesundakören. Medverkar gör även kommunstyrelsens ordförande, Anna Hed (C) och kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacrédeus (KD).

Om du inte har möjlighet att närvara kan du ändå uppleva ceremonin via vår webbTV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nationaldagsfirandet i Mora

  • Arrangeras 6 juni av Mora kommun.
  • Inleds klockan 08.00 med flagghissning och fanfar i Kommunhusparken.
  • Klockan 12.00 startar akti­viteter i Kommunhusparken för stora och små. Räddningstjänsten finns på plats med sina fordon och Fritidsbanken ordnar så man kan prova på olika sporter.
  • Parad från Fridhemsplan till Kommunhusparken kl. 13.45.
  • Nationaldagsfesten inleds klockan 14.00 går att se digitalt via Mora kommuns webbTV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Vid regn flyttas firandet till Mora Kyrka.
Senast uppdaterad: 28 maj 2024