Lägesbild i brottsförebyggande arbetet – Mora upplevs tryggt av invånarna
Kommunfullmäktige ska besluta om en åtgärdsplan för det brottsförebyggande arbetet i år och nästa år. Åtgärdsplanen grundar sig i den lägesbild som har tagits fram och som utmynnar i konkreta saker som kommunen åtar sig att göra. Lägesbilden visar att Mora kommen inte har stora problem vad gäller brottslighet och att den upplevda tryggheten hos invånarna är god.
Utifrån den kartläggning som har gjorts i lägesbilden konstateras det att det inte finns några områden i kommunen där Mora kommun har stora problem eller områden där brotten verkar öka, i synnerhet inte då man tittar på statistiken kring anmälda brott.
Sett till upplevd trygghet så är Moraborna generellt trygga – jämfört med både resten av Dalarna och riket.
– Det är glädjande att den upplevda tryggheten i kommunen är hög och att vi inte har några stora problem med brottslighet. Mora är en trygg plats att bo och verka i, säger Anna Nises Borgström, tillförordnad kommundirektör.
Utifrån lägesbilden för kommunen är bedömningen att tre områden ska prioriteras för att få en fortsatt god utveckling i kommunen:
Skadegörelse och klotter
Omfattningen av klotter och skadegörelse går i cykler. Genom att månadsvis följa upp var det sker är målet att snabbare upptäcka problemområden för att kunna rikta insatser på ett mer effektivt sätt.
Narkotika
Det förekommer narkotika i krog- och nöjesvärlden. Kommunen ska tillsammans med krogarna arbeta för att minska användningen genom samarbetet ”Krogar mot knark”.
För att få ökad kunskap om vilka preparat som används i kommunen – och i vilken omfattning det sker – ska kommunen genomföra avloppsmätningar fyra gånger per år.
För att minska ungdomars tillgång till narkotika är det viktigt att kunskapen ökar hos vårdnadshavarna. Frågorna kommer att tas upp på ”Mötesplats föräldrar” och digitala utbildningar kommer också att göras tillgängliga för vårdnadshavare.
Utveckla vålds- och brottsförebyggande arbete
Särskilda insatser ska riktas till ungdomar som befinner sig i riskzonen att begå brott eller inleda missbruk. Målet är att de ska ha en fungerande skolgång för att kunna leva ett liv fritt från kriminalitet och droger. För de ungdomar som redan dömts för brottslighet ska socialförvaltningen ta fram förslag på olika förebyggande metoder som ska minska risken för återfall.
En kommunövergripande plan för att förebygga alla former av våld ska arbetas fram.
– Det brottsförebyggande arbetet är nödvändigt både för att förhindra brott men det är också en trygghetsfråga. Sedan en kort tid tillbaka är det lagkrav på att bedriva ett sådant arbete, men vi i Mora kommun har jobbat på det sättet i många år. Vi ser att det finns en stor kraft i att kommunen, räddningstjänsten, näringsidkare, polisen och fastighetsägare samarbetar. Nu har vi en ny åtgärdsplan som ska möta de utmaningar vi står inför den kommande tiden, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande.
Fakta: Brottsförebyggande arbete i samverkan
I Mora finns ett lokalt brottsförebyggande råd som träffas fyra gånger per år. Det består av:
- Kommunstyrelsens ordförande (ordförande i rådet)
- Kommundirektören
- Säkerhetssamordnaren
- Ungdomsstrateg
- Skolchef
- Socialchef
- Chef för tekniska förvaltningen
- Gymnasiechef
- Räddningschef
- VD för Morastrand
- Kultur- och fritidschef
- Alkoholhandläggare
- Representant från polisen
- Representant från Mora köpstad