Ljus framtid för Moras landsbygdsutveckling
Under de senaste åren har ett intensivt arbete med landsbygdsutveckling genomförts i kommunen, i projektet ”Lokal samverkan i Mora kommun för service på landsbygd”. Nu avslutas projektet, men satsningen på landsbygdsutveckling fortsätter.
- Det känns väldigt hoppfullt inför framtiden. Dialogen och kontaktytorna mellan kommunen och våra byar har blivit betydligt bättre tack vare insatserna vi gjort under projekttiden. Vi har tillsammans med byarna pekat ut prioriterade ärenden som vi arbetar vidare med och följer upp årligen, säger Anders Björkman, näringslivschef i Mora kommun.
Fokus har varit att på att skapa ett långsiktigt hållbart arbetssätt för utveckling i kommunens serviceorter. Det har gjorts genom återkommande möten och enkäter, för att skapa bred förankring i byarna kring vilka insatser som ska prioriteras.
Men projektet har även lett till konkreta resultat. Till exempel har det inletts en inventering av tomma bostadshus, i syfte locka nya invånare till byarna.
- Det är byarna själva som bestämmer om de vill jobba med dessa frågor och kontakta ägare av hus som står tomma. Vi hjälper de byar som är intresserade, och förser dem med listor över fastigheter där ingen person är folkbokförd. Vi är väldigt glada över att det finns engagemang i byarna för att bidra till ökad inflyttning som är en högt prioriterad fråga för hela kommunen, säger Carina Sisell, landsbygdsutvecklare.
Det har också tagits fram ett omarbetat och aktualiserat Landsbygdsprogram och en Kommunal serviceplan för perioden 2024–2030, som pekar ut riktningen för det fortsatta arbetet med landsbygdsutveckling och de kommunala serviceorterna. Sedan tidigare fanns det fem serviceorter; Sollerön, Venjan, Våmhus, Oxberg och Garsås. Under våren tillkom även Gesunda till listan.
- Nu ska vi jobba vidare med den gedigna grund som vi skapat tillsammans med serviceorterna. Vi arbetar med årliga handlingsplaner som vi följer upp och vidareutvecklar planeringen. Vi tror att detta är ett framgångsrikt sätt att skapa utveckling i alla delar av kommunen, säger Anders Björkman.
Lokal samverkan i Mora kommun för service på landsbygd
- Projektet pågick oktober 2022-juni 2024 och finansierades med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Jordbruksverket och Tillväxtverket.
- Ett 20-tal möten har genomförts med invånare i serviceorter. Därtill har enkäter och workshops genomförts för att skapa bred representation i byarna kring vilka frågor som är prioriterade.
- Ungdomar i byarna har genomfört egna forummöten. Unga och vuxna har i hög utsträckning prioriterat samma frågor.
- Trafikfrågor har varit prioriterade i många serviceorter. Därför har flera möten med Trafikverket och Region Dalarna initierats i projektet. Därtill har ett särskilt Trafiksäkerhetsforum har startats.