Utbildningssatsning lyfter demensvården i Mora

Publicerad: 20 augusti 2024

Under året har närmare 350 medarbetare i Mora kommun gått en basutbildning i demensvård. Efter sommaren planeras en fortsatt satsning med en fördjupningsdel. Målet är att öka kompetensen hos vård- och omsorgspersonalen och demensvården i kommunen.

Foto av Anna Ström och Carina Lovén Andersson.

Anna Ström och Carina Lovén Andersson jobbar för ökad kunskap om demens i Mora kommun.

- Demenssjukdom är en folksjukdom som kommer att öka i samhället i takt med att den äldre befolkningen ökar, därför är det viktigt att kompetensen finns hos personalen. Demensvård kan vara komplext därmed är kunskap och förståelse kring sjukdomen en nödvändighet för att bedriva en god vård, säger Anna Ström, specialistsjuksköterska i demensvård, och Carina Lovén Andersson, demenssköterska, instämmer.

Carina ansvarar för demensutbildningar i Mora kommun. Under pandemin var det svårt att genomföra utbildningarna, därför har det under 2024 gjorts en nysatsning på demensutbildning. Anna, som är specialistsjuksköterska i demensvård ansvarar för utbildningarna kopplade till satsningen efter pandemin. Alla nyanställda och timvikarier på särskilda boenden har utbildats, och all personal som arbetar inom ordinärt boende (hemtjänst) har getts möjlighet att gå utbildningen. Totalt har Anna utbildat närmare 350 medarbetare.

-Personer med demenssjukdom behöver bemötas på ett sätt som gör att de känner sig sedda för den individ de fortfarande är. I utbildningen har vi också lyft fram vikten av att lyssna till anhörigas situation och behov, säger Anna Ström.

Under hösten planeras vidareutbildning med en fördjupningsdel kring bland annat personcentrerad vård och åtgärder vidbeteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom (BPSD).

Vad är nyckeln för att ge bästa tänkbara demensvård?

- Att se personen framför sjukdomen, så kallad personcentrerad vård, vilka resurser och behov har personen framför mig? Att skapa trygghet samt att bibehålla aktiviteter för en meningsfull vardag, säger Anna Ström.

- I det tidiga stadiet är det även viktigt med teamarbete mellan regionen och kommunen, med anhörigstöd och biståndshandläggare. Det är också viktigt att stötta anhöriga och ge dem utbildning i demens, säger Carina Lovén Andersson.

Genom att arbeta förebyggande och erbjuda stöd till anhöriga kan demenssjuka bo kvar hemma längre in i sjukdomen. Anhöriga har möjlighet att få avlösartimmar, och delta i anhöriggrupper. Hemtjänsten har även ett särskilt demensteam, med utökad kunskap inom området demens.

Dagverksamheten är också viktig och det finns en stor efterfrågan. Därför har antalet platser och medarbetare på dagverksamheten Grindstugan utökats under 2024. Grindstugan är en dagverksamhet för personer med demensdiagnos, eller pågående minnesutredning.

Demens – en folksjukdom

Idag har ca 150 000 svenskar någon form av demenssjukdom. Demens räknas som en folksjukdom och varje år insjuknar cirka 20 000–25 000 personer i Sverige. Nästan hälften av alla som är 90 år och äldre har en demenssjukdom.

Det förväntas att antalet demenssjuka i princip kommer att fördubblas till år 2050 eftersom i takt med att vi fler äldre i samhället.

Senast uppdaterad: 20 augusti 2024