Skidgymnasiet inviger nya lokaler
På torsdag den 5 september invigs skidgymnasiets nya lokaler på Mora gymnasium. Nu får de närmare 80 eleverna klassrum, träningslokaler och vallarum på ett och samma ställe.
De nya lokalerna invigs av fyra tidigare elever: längdlandslagets sprintstjärna Edvin Anger, den tidigare landslagsåkaren Anna Dyvik samt skidorienteringslandslagets Helene Söderlund och Jonatan Ståhl, som båda tagit flera internationella mästerskapsmedaljer.
Skidgymnasiets verksamhet har utvecklats mycket sedan starten 1981 och är ett Riksidrottsgymnasium (RIG) för längdskidor och skidorientering. 2022 startades även nationell idrottssutbildning (NIU) för skidskytte. Eleverna har möjlighet att förlänga studierna till fyra år för att kunna kombinera träning och studier på ett hållbart sätt.
Vid läsårets start har skidgymnasiet 79 elever och de har sedan länge växt ur de gamla lokalerna på Stentorpsgatan. De nya lokalerna byggs i hus V, efter att bygg- och anläggningsprogrammet lämnat lokalerna.
- Det känns riktigt, riktigt bra att kunna erbjuda våra elever och lärare på skidgymnasiet en mycket bättre arbetsmiljö i fräscha och väl anpassade lokaler. Vi är väldigt stolta över utbildningarna och det här ger oss möjlighet att fortsätta bedriva idrottsutbildning av högsta klass och som förhoppningsvis fostrar nya världsstjärnor, säger Lena Rowa, gymnasiechef.
Mora Skidgymnasium har utbildat mängder av OS- och VM-medaljörer genom åren, exempelvis Anna Haag, Calle Halfvarsson och Maja Dahlqvist.
Fakta: Mora skidgymnasium
- Längdskidor, RIG (riksidrottsgymnasium) och NIU (nationell idrottsutbildning)
- Skidorientering, RIG och NIU.
- Skidskytte, NIU.
Totalt har utbildningarna 79 elever och 10 lärare.
1981 startade, då S:t Mikaelsskolan, RIG-verksamhet för skidorientering. Ganska snabbt växte man ur lokalen i timmerstugan och några år senare flyttade skidgymnasiet ner till älven och den gamla betongfabriken fick namnet ”vita huset”. I slutet av 80-talet byggdes elevbostäder på Stentorpsgatan och verksamheten utökades med längdåkning. Först var det hemortsalternativ men skolan fick snart RIG-status även för längdåkarna. 2022 utökade verksamheten med ytterligare en gren på ”smala skidor” då skidskyttarna kom med på Mora skidgymnasium.
Skolan erbjuder ett brett utbud av program för skideleverna. Populärast idag är natur- och ekonomiprogrammet. Övriga program som erbjuds är teknik-, samhälls-, el-, bygg- och anläggning samt barn och fritidsprogrammet.
De flesta elever väljer att dela upp sina gymnasiestudier på fyra år så de får mer tid till träning, skola och den så viktiga återhämtningen.