Eleverna hyllar skidgymnasiets nya lokaler
Mora skidgymnasiums elever och lärare har i många år längtat efter större och bättre anpassade lokaler. Under torsdagen blev det verklighet – och glädjen var stor under invigningen.
— Det känns underbart med nya lokaler, säger Andrej Kuzmin, elev i årskurs tre och en av eleverna som fick äran att klippa invigningsbandet.
Mora skidgymnasium har sedan starten 1981 utbildat mängder av landslagsåkare och VM- och OS-medaljörer. Verksamheten har utvecklats mycket sedan starten 1981 och är ett Riksidrottsgymnasium (RIG) för längdskidor och skidorientering. 2022 startades även nationell idrottsutbildning (NIU) för skidskytte.
Vid läsårets start har skidgymnasiet 79 elever och de har sedan länge växt ur de gamla lokalerna på Stentorpsgatan. De nya lokalerna byggs i hus V, efter att bygg- och anläggningsprogrammet lämnat lokalerna.
De nya lokalerna är inte bara större, de erbjuder också rejält förbättrade träningsförutsättningar och möjlighet att kombinera studier, träning och återhämtning. I lokalerna finns gym, vallarum, lärarrum, samlingslokal, teorisalar och flera rullskidband varav ett skejtband.
Mora bäst i Sverige - och kanske i hela världen
Först ut att prova skejtbandet var den tidigare eleven Edvin Anger, numera sprintstjärna i längdskidlandlaget.
— Att få de här träningsförutsättningarna och inte minst skejtbandet lyfter hela skidgymnasiet tio steg. Mora skidgymnasium är den klart bästa utbildningen i Sverige och kanske bäst i hela världen, säger Edvin Anger, som under sina år med landslaget tränat och tävlat på många platser i skidvärlden.
Mora skidgymnasium har utbildat mängder av landslagsstjärnor inom både längdskidor och skidorientering. Invigningen gästades av ytterligare tre gamla elever, Anna Dyvik tidigare landslagsåkaren i längdskidor samt skidorienteringslandslagets Helene Söderlund och Jonatan Ståhl, som båda tagit flera internationella mästerskapsmedaljer.
— Jag önskar att lokalerna var så här fina när jag gick här, skrattar Jonatan Ståhl.
Alla fyra hyllade Mora skidgymnasium för kvaliteten på utbildning och träning, och inte minst den unika gemenskapen.
— Här har du fyra år när du får plugga, träna och bo tillsammans med dina kompisar. Tar du vara på det så kan det bli din bästa tid i livet, säger Jonathan Ståhl.
Stort lyft för personalen
Stoltheten bland lärare och tränare var stor, men också hungern efter att få fortsätta utveckla utbildningen.
— Äntligen får vi tillgång till ändamålsenliga och moderna lokaler. Med de kan eleverna även i fortsättningen kämpa mot kompetens – mot framtids segrar, säger Annlouise Almqvist, samordnare för skidgymnasiet.
Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) lyfte fram samarbetet som låg bakom skidgymnasiets utveckling.
— Denna satsning präglar livet i Mora – för vad är det egentligen man behöver? Jo, man behöver en bra uppväxt, en bra skola, bra mat, rörelse och kulturella inslag. I Mora försöker vi göra det bästa av det vi har, trots att det inte alltid är enkelt. Men med dessa lokaler skapar vi möjligheter att ta kliv uppåt i livets trappa, sa Anna Hed (C).
Mora skidgymnasium
- Längdskidor, RIG (riksidrottsgymnasium) och NIU (nationell idrottsutbildning)
- Skidorientering, RIG och NIU.
- Skidskytte, NIU.
Totalt har utbildningarna 79 elever och 10 lärare.
1981 startade, då S:t Mikaelsskolan, RIG-verksamhet för skidorientering. Ganska snabbt växte man ur lokalen i timmerstugan och några år senare flyttade skidgymnasiet ner till älven och den gamla betongfabriken fick namnet ”vita huset”. I slutet av 80-talet byggdes elevbostäder på Stentorpsgatan och verksamheten utökades med längdåkning. Först var det hemortsalternativ men skolan fick snart RIG-status även för längdåkarna. 2022 utökade verksamheten med ytterligare en gren på ”smala skidor” då skidskyttarna kom med på Mora skidgymnasium.
Skolan erbjuder ett brett utbud av program för skideleverna. Populärast idag är natur- och ekonomiprogrammet. Övriga program som erbjuds är teknik-, samhälls-, el-, bygg- och anläggning samt barn och fritidsprogrammet.
De flesta elever väljer att dela upp sina gymnasiestudier på fyra år så de får mer tid till träning, skola och den så viktiga återhämtningen.