Krögare förenas i kampen mot droger
Nu har Krogar mot Knark dragit igång i flera av Dalarnas kommuner, bland annat i Mora. Krogar mot Knark är en metod och ett stöd till krogar, hotell och andra nöjesmiljöer för att bedriva narkotikaförebyggande arbete. Och under torsdagen samlades krögare, ordningsvakter, polis, Länsstyrelsen Dalarna och Mora kommun för ett inledande utbildningstillfälle.
Genom att aktivt motarbeta förekomsten av narkotika på krogar och vill man minska antalet olyckor, våld och kriminalitet kopplat till droganvändning. Det handlar också om att förebygga en krogmiljö där unga vuxna får tillgång till och testar narkotika. Länstyrelsen Dalarnas ANDTS-samordnare (ANDTS = Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel om pengar), Hanna Lundgren berättar att metoden Krogar mor Knark initierades redan i 2001 i Stockholms krogmiljö, och påvisade då tydligt positiva resultat:
– När man följde upp arbetet sex år senare kunde man tydligt se att narkotikabruket hade gått ned, att krogpersonalen i större utsträckning ringde polisen när man såg narkotikapåverkade gäster på sin krog och något fler tyckte att narkotika ska vara olagligt. Däremot såg man att när arbetet låg nere i några år och man gjorde en ny mätning var det snart tillbaka på tidigare nivåer. Detta handlar alltså om att bedriva ett långsiktigt arbete, säger Hanna Lundgren.
Veckans sammankomst var en fördjupad utbildning där deltagarna dels fick förbättrad kunskap i vad metoden Krogar mot Knark innebär, vad som förväntas av personer som befinner sig i olika roller i krogmiljön och vilka tecken och symtom olika narkotika ger hos den som tagit det. Men också vilken påverkan det kan ha på samhället i stort, på kriminaliteten och på arbetsmiljön för krogpersonal.
En av deltagarna på sammankomsten var Nicklas Björklund, som driver krogen och nattklubben Lilla Helfvetet, i Mora. Och han menar att han som krögare har ett stort ansvar att motarbeta droganvändandet i krogmiljön.
– Detta är en viktig fråga som jag brunnit för hela tiden. Och som en av Moras större krogar vill vi gå i bräschen. Vi måste visa vägen gentemot andra krögare, att vi måste ta ansvar i det här.
Nicklas berättar också att det arbete som redan som bedrivits på hans krog gett resultat, men att det inte är gjort i en handvändning.
– Det har tagit tid. Både utbildning och att lära sig känna igen hur olika personer beter sig på krogen, vilka som är potentiella brukare och vilka som kanske är där för att sälja. Och säljarna har vi punktmarkerat och stört ut, så vi har redan sett ett gott resultat, berättar han
I Mora har sju olika krögare som anslutit sig till Krogar mot Knark och metoden bedrivs just nu i fem av länets kommuner. För de krogar och nöjesplatser som ingår i Krogar mot Knark så ger metoden:
- En drogpolicy med tillhörande handlingsplan,
- ett offentligt ställningstagande mot narkotika,
- utbildning av personal,
- arbete med den fysiska miljön på krogen för att förebygga användning och försäljning av narkotika,
- och samarbete med kommun och polis.
Här kan du som vill veta mer läsa om metoden Krogar mot Knark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..