POSOM-övning – ”ett fantastiskt tillfälle”
Under förra veckan sammankallades Mora kommuns POSOM-grupp för att öva på ett specifikt olycksscenario. Deltagarna var inte förberedda utan kallades in till övningen med kort varsel, utan ytterligare förhandsinformation.
Under föregående vecka genomfördes övningen Vingbrott 2024, där Moras POSOM-grupp övades i psykosocialt omhändertagande i samband med en större olycka. Scenariot var hämtat direkt från en verklig händelse som inträffade i Umeå 2019, då 9 personer från en fallskärmsklubb omkom i en tragisk flygolycka.
Hanna Lindström är beredskapssamordnare i Mora kommun. Hon var också övningsledare för övningen.
- Olyckor av olika slag och med olika omfattning kan inträffa i vilken kommun som helst. Och för att ha någon beredskap måste vi öva. Det är bara så vi kan se vilka våra styrkor och svagheter vi har, och vilka rutiner vi måste förbättra, säger Hanna.
Kommunen har ett lagstadgat ansvar att kunna erbjuda psykosocialt stöd och omhändertagande, vid till exempel större olyckor eller händelser där många personer är i behov av omfattande psykosocialt stöd. I Mora finns därför POSOM (psykiskt och socialt omhändertagande), som består av stödpersoner och en ledningsgrupp, och sammankallas i samband med händelser som denna.
Övning med figuranter
Utöver övningsledning och POSOM-gruppen ingick även ett fyrtiotal figuranter från vård- och omsorgsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet på Mora gymnasium. Figuranterna tilldelades olika roller som kunde innebära att få spela alltifrån anhörig till en omkommen, till frågvis journalist eller gränslös influencer.
En av figuranterna var Elis Danielsson Tysk, som går andra året på barn- och fritidsprogrammet. Hans uppgift var att spela förälder till ett barn som skadat i samband med att planet slog i marken.
- Det var ganska svårt att spela, tyckte jag. Men jag blev riktigt bra omhändertagen av stödpersonerna, det kom någon och tog hand om mig direkt, och jag fick möjlighet att prata ut, berättar Elis.
För Moras POSOM-grupp är veckans övning den första i sitt slag. Både tillgången till figuranter och möjlighet att öva hela förloppet – från larmkedja till det praktiska omhändertagandet – var ett unikt tillfälle att ta till sig nya erfarenheter till gruppen.
- Det var en jättebra övning idag. Det var superkul att vi fick hit elever, så att vi kunde göra det ”på riktigt”. Det är först då vi får reda på vad vi måste förbättra och göra när det väl är skarpt läge, säger Marie Edbom, vanligtvis enhetschef inom socialförvaltningen, men under agerade övningen Ledning POSOM.
Erfarenhetsvärdet från övningar som denna är enormt värdefulla för kommunens förmåga att uppfylla sina skyldigheter i samband med kriser.
- Övningen som genomfördes idag var ett fantastiskt tillfälle att ta reda på våra utvecklingsområden för krishantering och det är absolut inte den sista övningen i sitt slag i Mora, Säger Hanna Lindström.
Här kan du läsa mer om POSOM och kommunens krisberedskapsarbete