Nya regler för laddplatser till elbilar påverkar större parkeringar
Vid årsskiftet blir det krav på att det ska finnas möjlighet att ladda elfordon vid vissa befintliga byggnader. Kraven gäller uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser.
Sedan 2021 finns krav på att det vid uppförande av vissa nya byggnader och ombyggnationer ska finnas laddningsmöjligheter för elbilar. Från och med den 1 januari 2025 gäller kraven även retroaktivt.
För vilka byggnader gäller kraven?
De retroaktiva kraven gäller uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten. Det innebär att det vid dessa byggnader ska finnas minst en laddningspunkt för elfordon. För ouppvärmda byggnader och för bostadshus ställs inte några krav.
När måste det retroaktiva kravet vara uppfyllt?
De retroaktiva kraven börjar gälla den 1 januari 2025. Det betyder att åtgärderna med att installera en laddningspunkt då ska vara färdigställda. Miljö- och byggnadsförvaltningens bygglovsenhet ansvarar för att utföra tillsyn över att kraven efterföljs.
Krävs det bygglov eller anmälan för laddningspunkter?
Det finns inte något generellt krav på bygglov eller anmälan för själva laddningspunkten. Det kan dock krävas om installationen av laddningspunkten leder till ändringar av byggnaden som påverkar brandskyddet, fasaden eller liknande. Kontakta gärna bygglovsenheten innan åtgärderna påbörjas för att ta reda på vad som gäller.
För kommersiella laddningspunkter kan det krävas bygglov om de har tak eller i övrigt påverkar omgivningen i form av stora skyltar och liknande. Nya parkeringsplatser kräver generellt bygglov. I det enskilda fallet är det miljö- och byggnadsnämnden som avgör om bygglov eller anmälan ska göras.
Kraven gäller i hela landet, de finns reglerade i plan- och bygglagen och grundar sig i EU-direktiv.
Förslag om undantag för ideella organisationer
Regeringen har föreslagit att ideella organisationer ska undantas från det retroaktiva kravet på en laddningsplats som börjar gälla 1 januari 2025. I ett PM föreslår de en ändring i plan- och byggförordningen (PBF). PM:et är ute på remiss och en ändring i förordningen kan som tidigast beslutas i november.
Det föreslagna undantaget gäller ideella organisationer som uppfyller kriterierna för små eller medelstora företag. Som små och medelstora företag räknas organisationer som sysselsätter färre än 250 personer och vars årsomsättning inte överstiger 50 miljoner euro eller vars balansomslutning inte överstiger 43 miljoner euro per år. Undantaget kommer därmed gälla för de flesta ideella organisationer. Enligt regeringens PM avses med ideella organisationer även trossamfund som uppfyller kriterierna för små och medelstora företag.