Mora svarar på remiss om kommunala utjämningssystemen
På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om Moras svar på den statliga utredning som har sett över utjämningssystemen och de ekonomiska bidragen till kommuner och regioner.
Utredningen, som tillsattes av regeringen 2022, har sett över utjämningssystemen om de ekonomiska bidragen till landets 290 kommuner och 21 regioner. Arbetet har gjorts av den parlamentariska Utjämningskommittén, som lämnade över slutbetänkandet till regeringen i juli i år.
Syftet med utjämningssystemen är att ge kommuner och regioner lika förutsättningar att leverera välfärdstjänster till sina invånare. Utjämningen ska däremot inte omfatta skillnader som beror på olika ambitionsnivåer eller effektivitet. Om en kommun eller region har en högre eller lägre ambitionsnivå eller effektivitet än genomsnittet, ska detta återspegla sig i differentierade skattesatser – det vill säga högre eller lägre skatt.
De förändringar som föreslås handlar om att justera systemen, vilket innebär att vissa kommuner och regioner får större bidrag och andra mindre jämfört med idag.
Utjämningssystemen av flera delar. Dessa är de tre huvudsakliga som har betydelse för Mora:
- Inkomstutjämningen syftar till att utjämna skillnader i skatteintäkter. Om utredningens förslag genomförs skulle det för Moras del innebära ett tillskott på 615 kronor per invånare, vilket betyder cirka 12,5 miljoner kronor.
- Kostnadsutjämningen utjämnar för strukturella skillnader som beror på till exempel demografi – alltså befolkningens sammansättning åldersmässigt – invånarnas behov och produktionsvillkor (till exempel löner och kommunens geografi). Med utredningens förslag skulle Mora få en höjning av bidraget med 90 kronor per invånare, vilket betyder cirka 1,9 miljoner kronor.
- LSS-utjämningen finns för att utjämna de skillnader som finns i LSS-verksamheter. LSS är en förkortning för Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är en rättighetslag som garanterar att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder får den hjälp de behöver i det dagliga livet, för att den enskilde ska få möjlighet att leva som andra. För Mora innebär utredningens förslag en minskning av bidraget med 250 kronor per invånare, vilket motsvarar en minskning med 5,1 miljoner.
För att finansiera genomförandet föreslår utredaren att den så kallade regleringsposten, som finansieras av staten, minskas för samtliga kommuner. För Moras räkning skulle det innebära en minskning på 27,5 miljoner kronor.
Om utredningens samtliga förslag genomförs innebär det en total minskning för Mora kommun på 8,2 miljoner kronor det första året.