Likabehandlingsplan

Publicerad: 31 januari 2025 Uppdaterad: 10 mars 2025

Här kan du läsa en sammanfattning av inledningen till kulturskolans likabehandlingsplan. Vill du veta mer finns också hela likabehandlingsplanen tillgänglig för nedladdning.

Rosa och svart logo med texten Kulturskolan Miranda – ung kreativitet i Mora

Om kulturskolans likabehandlingsplan

I likabehandlingsplanen beskriver vi Kulturskolan Mirandas arbete för att främja elevernas lika rättigheter och möjligheter.

  • Likabehandlingsarbetet är både förebyggande och akutåtgärdande om det behövs.
  • Som kommunal verksamhet är vi skyldiga att arbeta målinriktat för att förebygga och åtgärda kränkande behandling samt diskriminering och trakasserier.
  • Alla elever och all personal har rätt till en trygg och positiv miljö där alla individers och gruppers likheter och olikheter respekteras.
  • All personal ansvarar för att arbeta med likabehandlingsfrågor.

1. Inledning

Det här dokumentet beskriver hur Kulturskolan Miranda arbetar för att främja elevernas lika rättigheter och möjligheter. Likabehandlingsarbetet innefattar både ett förebyggande arbete och när det behövs ett akutåtgärdande arbete. Som kommunal verksamhet har vi en skyldighet enligt arbetsmiljölag och diskrimineringslag, och tillika en stark vilja att arbeta målinriktat för att förebygga och åtgärda kränkande behandling samt diskriminering och trakasserier. Alla elever och all personal har rätt till en trygg och positiv miljö där alla individers och gruppers likheter och olikheter respekteras. All personal ansvarar för att arbeta med likabehandlingsfrågor.

1.1. Lagstiftning

Kultur- och fritidsförvaltningens arbete mot diskriminering regleras i diskrimineringslagen. Arbetsmiljölagen omfattar också personal. I skollagen regleras också förbudet mot kränkande behandling. Kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter lyder generellt inte under skollagen men tar ändå hänsyn till den i alla sina verksamheter, främst riktade mot barn och unga. Lagstiftningen tydliggör bland annat förbud mot diskriminering och kränkande behandling, skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling, krav på aktiva åtgärder och dokumentation.

1.1.1 Vad är en kränkning?

En kränkning är ett beteende som sårar eller förnedrar en persons värdighet, utan att nödvändigtvis vara kopplat till diskrimineringsgrunder. Kränkningar kan ta sig många olika uttryck på arbetsplatsen och är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Att bli exkluderad från möten, ignorerad, utsatt för sexistiska skämt, nedsättande ord, ryktesspridning eller förlöjliganden är exempel på kränkande särbehandling.

1.1.2 Vad är diskriminering?

Diskriminering är olaglig och sker när någon behandlas orättvist eller missgynnas på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder eller könsidentitet. Trakasserier och sexuella trakasserier är två olika former av diskriminering enligt diskrimineringslagen. Sexuella trakasserier är ett agerande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, anspelningar, sms och bilder av sexuell natur. Sexuella trakasserier kan också vara en form av kränkande särbehandling enligt arbetsmiljölagstiftningen.

En händelse kan innehålla både kränkande inslag och diskriminering, särskilt om kränkningen är kopplad till
exempelvis kön, etnisk tillhörighet eller funktionsnedsättning.

Senast uppdaterad: 10 mars 2025