Varning för telefonförsäljning

Brandkåren varnar för telefonförsäljning av en "brandskyddstjänst". En person i Älvdalen trodde att det var brandkåren som ringt, när det i själva verket var en Göteborgsbaserad firma.

Bild

Varning för telefonförsäljning av brandskyddstjänst

Idag på morgonen kom det in en förtvivlad person till Älvdalens brandstation som hade fått en faktura för en ”brandskyddstjänst”. Tjänsten innebar att brandskyddet skulle gås igenom en gång per år via telefon till priset 199 kr/månad exkl. moms.

-Vi tog direkt kontakt med företagets kundtjänst som tyvärr uppträdde mycket oprofessionellt och slängde på luren. Till slut valde de dock att makulera fakturan och abonnemanget när vi började diskutera polisanmälan, men risken är stor att fler personer har tecknat liknande brandskyddstjänster, säger brandchef Johan Szymanski.

Den aktuella personen är född 1933 och företaget använder sig av SMS för att underteckna dessa tjänster. Personen uppfattade att företaget som ringde var brandkåren.

Som allmänorientering kan det vara bra vad att känna till vad brandskyddsutrustning kostar, så man kan avgöra om olika erbjudanden är skäliga eller ej.

Nedan finns några exempel:

-Brandsläckare (6 kg pulversläckare av högsta effektivitetsklass, livstid 10 år): 350-600 kr
-Brandfilt (godkänd enligt EN1869): 100-200 kr
-Brandvarnare: 50 kr – 300 kr beroende på typ och modell

Brandskyddsutrustning kan bland annat köpas hos försäkringsbolag eller i detaljhandeln.

Brandkåren Norra Dalarna har ingen försäljning av brandskyddsutrustning.

Senast uppdaterad: 17 juli 2019