Emma gör praktik som brandman

Emma Gråd läser sin tredje termin på utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) vilket ger behörighet att arbeta som heltidsbrandman. Utbildningen är eftergymnasial och ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Tredje terminen innehåller något som kallas för lärande i arbete (LIA) och betyder praktik ute på en brandstation.

Emma Gråd går utbildningen till heltidsbrandman

Lärande i arbete

-Vi är ute hela terminen och får lära oss av verkligheten. Jag kommer följa både brandmännen som arbetar skift men också brandinspektörerna i det olycksförebyggande arbetet. I LIA:n ingår exempelvis att göra ett projektarbete kopplat till den förebyggande verksamheten, berättar Emma.

Emma är dock inte ett obekant ansikte på brandstationen. För drygt tre år sedan sökte hon tjänst som brandman i beredskap, eller deltidsbrandman som det kallas mer allmänt.

-Det är det bästa och roligaste jag gjort i mitt liv. Det har enbart varit positivt och jag har lärt mig otroligt mycket och fått många viktiga erfarenheter med mig under den här perioden. Att vara deltidsbrandman innebär att jag har beredskap var fjärde vecka och är beredd att rycka ut på larm, min huvudsysselsättning är inom HR på Mora kommun, fortsätter Emma.

Brandkåren behöver fler kvinnor

Brandkåren är en mansdominerad arbetsplats och särskilt på heltid är det svårt att attrahera och rekrytera kvinnor till yrket i mindre städer. Vad kan du ge yngre tjejer för tips som funderar på brandmannayrket?

-Tveka inte, bara kör! Många kanske tror att de fysiska kraven är för hårda eller att det finns andra hinder. Men det är bara att bestämma sig så kommer man lyckas. Jag tycker inte de fysiska kraven är för hårda, givetvis har killarna lite lättare rent fysiskt men det är inga problem att klara dem som tjej. Naturligtvis måste man träna. Jag vill verkligen uppmuntra alla som är intresserade av yrket att våga ta steget, säger Emma Gråd.

En brandmans vardag idag är inte lika som förr. Idag går man inte och "väntar på larm" utan brandmannen har många andra arbetsuppgifter såsom att exempelvis öva, kontrollera fordon och material men kanske den viktigaste handlar om att förebygga olyckor för att de inte ska inträffa.

-Mixen av arbetsuppgifter tilltalar mig. Ingen dag är den andra lik, ena dagen kanske är full av larm medan nästa dag handlar om att utbilda kommunens lärare i förebyggande brandskydd. Gillar man att ha ett omväxlande arbete är brandman helt rätt, fortsätter Emma.

Brandkåren Norra Dalarna har inga tillsvidareanställda kvinnliga heltidsbrandmän för närvarande, däremot timvikarier. Av deltidens totala numerär på 194 stycken är just nu 15 % kvinnor.

-Vi är väldigt glada att fler kvinnor söker sig till yrket. Vi behöver bli bättre på att spegla samhället inom brandförsvaret och där är jämställdhet och mångfald nyckeln till framgång. Att för första gången haft två kvinnliga brandmän som timanställda vikarier är ett steg i rätt riktning, men det är långt ifrån godkänt. Jag hoppas fler och fler får upp ögonen för yrket, både på deltid men också på heltid, säger Johan Szymanski, förbundsdirektör för Brandkåren Norra Dalarna.

Kontakt med oss

Är du tjej och funderar på vad arbetet som brandman kan innebära? Kontakta gärna oss så ser vi till att Emma ringer upp och berättar mer. Du kan skicka dina kontaktuppgifter till info@wrand.se

Brandbil

Brandbilarna ska kontrolleras varje dag