Ny brandstation invigd

Onsdagen den 4 mars invigde Brandkåren Norra Dalarna den nya brandstationen i Mora. Stationen på Mäxvägen ersätter den gamla stationen på Eldsläckarevägen från 1954.

Invigning av den nya brandstationen

Nära 200 gäster från samverkande organisationer, kommuner och myndigheter fanns på plats för att fira att den nya brandstationen skulle tas i bruk. En ståtlig kortege genomfördes då samtliga brandbilar med blåljus och sirener förflyttade sig från den gamla stationen till den nya.

-Det här har varit en lång process, nu är vi äntligen i mål och kan ta den nya stationen i bruk, sa Anna Hed (C), ordförande i direktionen och klippte tillsammans med vice brandchef Peter Bäcke bandet med en hydraulsax.

Brandstationen har kostat 88 miljoner kronor och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har stöttat med kompetens och ett antal miljoner i bidrag för räddningscentralen.

-Nu har Norra Dalarna möjlighet att leda stora och komplexa insatser, hantera samhällsstörningar eller till och med arbeta under höjd beredskap och krig, förklarade Jan Wisén, MSB.

Länsstyrelsens länsråd Camilla Fagerberg berättade samtidigt om det arbete som utförts i länet för att stärka krisberedskapen och hur nu brandstationen ytterligare bidrar till att vi blir starka tillsammans.

Under ceremonin passade man även på att överlämna två andra gåvor. Vice brandchef Peter Bäcke fick emotta Brandskyddsföreningens guldmedalj för sina fina insatser för brandkåren, han avslutar sin tjänst den 31 mars 2020.

Samtidigt överlämnade kommunalrådet i Leksands kommun, Ulrika Liljeberg (C) en Leksandströja till brandchef Johan Szymanski med nummer 112.

Ett öppet hus för allmänheten kommer anordnas lördag 2 maj.

Brandbilar

Kortege under ledning av trafikpolisen

MSB

Jan Wisén från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap