Nya riktlinjer gällande HLR och IVPA

På grund av corona-smittan har Svenska HLR-rådet kommit med nya rekommendationer gällande HLR. Region Dalarna har fattat beslut om nya riktlinjer gällande hjärt- och lungräddning i samband med IVPA-larm.

Förändringar avseende HLR. Foto: DT

Sedan 18 mars gäller nya riktlinjer avseende hjärt- och lungräddning när brandkåren larmas på i-väntan-på-ambulanslarm (IVPA). Region Dalarna har tagit fram den nya riktlinjen vilken numera innebär följande i samband med hjärtstopp:

• Vuxna patienter: Enbart bröstkompressioner, inga inblåsningar.
  • Barn: Både bröstkompressioner och inblåsningar.

När det gäller drunkningstillbud ska både bröstkompressioner och inblåsningar genomföras, oavsett om patienten är en vuxen eller ett barn.

-Tidigare har vi alltid gett inblåsningar, men på grund av smittan måste vi ta hänsyn till vår personal och risken för fortsatt smittspridning. Därmed gör vi enbart bröstkompressioner på vuxna patienter, berättar förbundsdirektör Johan Szymanski.

Senast uppdaterad: 20 mars 2020