Naturvårdsbränningar tisdag 16 juni

Under tisdagen kommer det genomföras tre naturvårdsbränningar, en i Älvdalens kommun och två i Mora kommun. Rök från bränningarna kan sannolikt ses från långt håll.

Naturvårdsbränningar och brandstationer

Bränningarna genomförs för att bereda möjlighet för biologiskt mångfald och efterlikna de naturliga skogsbränderna som förekom tidigare i historien. Alla bränningar är noga planerade och genomförs av sakkunniga.

- Man kan tycka det är konstigt att någon ska elda när det är eldningsförbud. Men för att få effekt av naturvårdsbränningar krävs torr väderlek, därför har de sökt dispens för att bränna just nu. Vi ställer mycket hårda krav på utförarna, bland annat att de ska ha helikopterberedskap, berättar Johan Szymanski, räddningschef.

Naturvårdsbränningar genomförs relativt ofta men är starkt beroende av vädret.

Senast uppdaterad: 15 juni 2020