Så får du använda fyrverkerier under nyår

Sedan 2019 krävs både tillstånd från kommunen och särskild utbildning för att använda raketer med styrpinne. Hur du får använda fyrverkerier i din kommun är fastställt i kommunens allmänna loka ordningsföreskrifter.

Fyrverkerier

Fyrverkerier med styrpinne

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen. Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen.

Så får du använda fyrverkerier

Hur du får använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i din kommun är fastställt i kommunens allmänna loka ordningsföreskrifter. Läs om hur du får använda fyrverkerier i:

–Tänk också på att många djur kan bli rädda och fara illa av fyrverkerier, till exempel hundar och hästar. Visa hänsyn och undvik att använda fyrverkerier eller smällare där det kan finnas djur i närheten, säger stf. räddningschef Henric Helander på Brandkåren Norra Dalarna.

Råd för ett säkrare fyrverkeri

På vår webbplats hittar du tips på hur du använder fyrverkerier på ett säkert sätt.

Senast uppdaterad: 30 december 2020