Information om energisituationen

Publicerad: 16 december 2022

Här hittar du information om den svenska energisituationen, tips på vad du kan göra för att spara energi, vad som görs i Mora kommun, samt information från svenska myndigheter.

Plug, calculators, tables and graphics as a symbol of rising electricity costs.

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd, bland annat på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Här hittar du information om läget i Mora kommun, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra.

Vad kan jag göra för att spara energi?

Mora kommuns energi- och klimatrådgivare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad rådgivning till hushåll, fastighetsägare, företag och organisationer.

Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Energiintelligent Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlat konkreta tips på hur du som privatperson eller företag kan spara energi och hjälpa till att förebygga effektbrist i elnätet.

Vad gör Mora kommun?

Regeringen har gett runt 200 statliga myndigheter i uppdrag att minska energiförbrukningen. Mora kommun har tagit fram en rapport med prioriterade åtgärder för hur verksamheterna ska spara energi i vinter.

Mora kommun har sedan 2011 arbetat med ett energitjänsteprojekt för att sänka energiförbrukningen i kommunens fastigheter, vilket har minskat förbrukningen med en nästan en fjärdedel. Sammantaget är Mora kommun väl förberedda för att hantera högre elpriser i vinter.

Senast uppdaterad: 16 december 2022