Information till företagare med anledning av coronapandemin

Den här informationen är uppdaterad: 2021-07-01

På den här sidan har vi samlat information till dig som är företagare. Du hittar bland annat uppgifter var du kan vända dig för mer information om de stöd och möjligheter som finns nationellt, regionalt och lokalt. Mora kommun har beslutat om åtgärder för att underlätta för företag. Här finns också information om kompetensförsörjning och matchning.

Bild

Företagslots

Du som driver företag i Mora kommun och behöver stöd. Vi lotsar dig till rätt hjälp som till exempel möjligheter till finansiering, stöd, rådgivning och slussning till de aktörer i länet som arbetar professionellt på daglig basis med att stötta bolag.

Du når oss på näringslivskontoret genom kommunens växel på telefon 0250-260 00 vardagar mellan klockan 8-12 samt klockan 13-16. Fråga efter en näringslivsutvecklare. Du kan också skicka din fråga på naringsliv@mora.se så hör vi av oss så snart vi kan.

Information om näringslivsprojekt

Flera projekt har startats upp i Dalarna under hösten 2020 riktade speciellt till företag som drabbats av Coronapandemin.

Mora kommuns stöd till företag

Näringslivet är drabbat av coronapandemin och kommunen försöker från sin sida mildra den ekonomiska situationen

  • Företag har möjlighet att vid begäran förlänga betalningstid för fakturor från kommunen. Leverantörer till kommunen har också möjlighet att på begäran justera betaldatum för snabbare betalning.
    Företag som har behov av ovanstående behöver kontakta kommunen och den kontaktperson som ansvarar för respektive faktura.
  • Betalar ut lokalt aktivitetsstöd till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet i samma nivå med år 2019 samt tillfälligt höjt nivån för 2021 års utbetalningar.
  • Reglering av tillsynsavgifterna 2020 och 2021 för företag som serverar alkohol det vill säga avgiften för tillsynen för serveringstillstånd för 2020 efterskänks och för 2021 är avgiftsfri.
  • Mora kommun vill också frigöra tid hos företagen:
    • Förlänga tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden där det är möjligt
  • Information om miljökontorets tillsyn och kontroll med anledning av covid-19. Läs mer om miljökontorets tillsyn och kontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kompetensförsörjning och matchning

Under coronakrisen uppstår olika typer av omställningsbehov på arbetsmarknaden. En del företag måste tyvärr permittera och säga upp personal medan andra lider brist på personal. Det kan även finnas möjlighet till samarbeten mellan företag gällande personalsituationen. Här samlar vi kontakter och informationskanaler som kan underlätta matchningen på arbetsmarknaden under coronakrisen.

Söker du akut personal använd gärna #jobbjustnu på Arbetsförmedlingens platsbank. Vill du veta mer kontakta Joakim Palm, på Arbetsförmedlingen i Mora, telefon 010-4888629.

Det finns flera bemannings- och rekryteringsföretag som kan hjälpa till med lösningar i vårt område: Clockwork i Mora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Manpower i Mora. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips: Tänk på att många arbetsgivarorganisation nu har särskild service och support kring arbetsgivarfrågor under coronakrisen.

Har du idéer eller akuta behov gällande arbetsmarknadsfrågor som kompetensförsörjning och matchning kontakta gärna Stefan Sjöberg,  telefon 0250-261 39, på Näringslivskontoret i Mora

Samlade länkar

Här följer några länkar där du som företagare kan hitta information från myndigheter och organisationer.

Länsstyrelsen Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Omsättningsstöd till handelsbolag. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ny omgång av loklhyresstöd. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Smittskydd på serveringsställen - fakta, råd och vägledning. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn av den tillfälliga covid-19 lagen
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid -19 lag. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. Här finns mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Almi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Almi står redo med kompetens och expertis. Kontakta gärna deras rådgivare. Läs mer på Almis hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Region Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Region Dalarnas företagsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamt.se/dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På verksamt.se/dalarna kan du läsa om stöd och åtgärder för dig i Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visit Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information, tips och råd till besöksnäringsföretagare. Läs mer på Visit Dalarnas sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

IUC Dalarna - Industriellt utvecklingscenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

IUC Dalarna har samlat information på sin hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

NyföretagarCentrum Norra Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning till den som funderar på att starta eget samt till den som startat företag under de senaste tre åren. De erbjuder även rådgivning till den som står inför utmaningar i samband med coronapandemin. Läs mer på NyföretagarCentrum Norra Dalarnas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Upphandlingsdialog Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upphandlingsdialog Dalarna stöttar dig som leverantör. Läs mer på Upphandlingsdialog Dalarnas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samlad information till företagare. Här kan du läsa om bland annat omställningsstöd, omsättningsstöd och korttidsarbete. Läs mer på verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamt.se - for information in english, click here. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boverket Länk till annan webbplats.

Ansökan av omsättningsstöd görs via Boverkets e-tjänst.
För omsättningsstöd till enskilda näringsidkare läs här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För omsättningsstöd till handelbolag läs här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteverket har samlat information som är bra att känna till i samband med coronapandemin. Läs mer på skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillväxtverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillväxtverket har information om korttidsarbete. Läs mer på Tillväxtverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regeringskansliet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns information till företagare från regeringen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten har listat information till olika verksamheter som berörs av covid-19. Läs mer på folkhälsomyndighetens sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationen Företagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationen Företagarna samlar artiklar, regelförändringar och annan information som berör corona-pandemin och hur den påverkar svenska småföretagare. Läs mer på organisationen Företagarnas hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstnärsnämnden

Här finns information från konstnärsnämnden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturrådet

Här finns information från Kulturrådet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Handel

Svensk Handel ger tips och vägledning till handelsföretag. Läs mer på Svensk Handels hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs arbete. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur många som kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar beror på om sammankomster sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Läs mer på krismyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om vad som gäller just nu.

Här hittar du även information från folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Regeringen har tagit fram en plan för hur den ska trappa ner de restriktioner som har införts under pandemin. Nedtrappningen ska ske stegvis och utifrån en preliminär tidsplan. Tidsplanen kan komma att ändras utifrån bedömningar av smittspridning, belastning på sjukvården och vaccinationsgrad i befolkningen. Läs mer på krisinformation.se om vad som gäller just nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 1 juli 2021