Koka vattnet i Bergkarlås, Gesunda och på Sollerön
I samband med en avgrävd vattenledning under tisdagen har orent vatten kommit in i ledningssystemet i Bergkarlås. Ledningen är nu lagad men vattnet behöver kokas till dryck och mat. I Gesunda och på Sollerön ska vattnet kokas på grund av risk för vattenburen smitta.

Information till företagare med anledning av coronapandemin

Den här informationen är uppdaterad: 2021-10-13

På den här sidan har vi samlat information till dig som är företagare om de stöd och möjligheter som finns nationellt, regionalt och lokalt med anledning av coronapandemin.

Bild

Företagslots

Du som driver företag i Mora kommun och behöver stöd. Vi lotsar dig till rätt hjälp som till exempel möjligheter till finansiering, stöd, rådgivning och slussning till de aktörer i länet som arbetar professionellt på daglig basis med att stötta bolag.

Du når oss på näringslivskontoret genom kommunens växel på telefon 0250-260 00 vardagar mellan klockan 8-12 samt klockan 13-16. Fråga efter en näringslivsutvecklare. Du kan också skicka din fråga på naringsliv@mora.se så hör vi av oss så snart vi kan.

Information om näringslivsprojekt

Flera projekt har startats upp i Dalarna under hösten 2020 riktade speciellt till företag som drabbats av Coronapandemin.

Mora kommun

Kommunen har egna stödåtgärder för att hjälpa företagen som påverkats under coronapandemin.

  • Företag har möjlighet att vid begäran förlänga betalningstid för fakturor från kommunen. Leverantörer till kommunen har också möjlighet att på begäran justera betaldatum för snabbare betalning.
    Företag som har behov av ovanstående behöver kontakta kommunen och den kontaktperson som ansvarar för respektive faktura.
  • Betalar ut lokalt aktivitetsstöd till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet i samma nivå med år 2019 samt tillfälligt höjt nivån för 2021 års utbetalningar.
  • Reglering av tillsynsavgifterna 2020 och 2021 för företag som serverar alkohol det vill säga avgiften för tillsynen för serveringstillstånd för 2020 efterskänks och för 2021 är avgiftsfri.
  • Mora kommun vill också frigöra tid hos företagen:
    • Förlänga tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden där det är möjligt

Miljökontoret bedriver just nu ingen tillsyn angående trängsel på serveringsställen, men upprätthåller en tillsynsberedskap ifall smittläget förändras och föreskrifter återinförs

Samlade länkar

Här följer några länkar där du som företagare kan hitta information från myndigheter och organisationer.

Länsstyrelsen Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsens uppdrag och stöd kopplat till coronapandemin. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn av den tillfälliga covid-19 lagen
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid -19 lag. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. Här finns mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Almi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Almi står redo med kompetens och expertis. Kontakta gärna deras rådgivare. Läs mer på Almis hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Region Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Region Dalarnas företagsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamt.se/dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På verksamt.se/dalarna kan du läsa om stöd och åtgärder för dig i Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visit Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information, tips och råd till besöksnäringsföretagare. Läs mer på Visit Dalarnas sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

NyföretagarCentrum Norra Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning till den som funderar på att starta eget samt till den som startat företag under de senaste tre åren. De erbjuder även rådgivning till den som står inför utmaningar i samband med coronapandemin. Läs mer på NyföretagarCentrum Norra Dalarnas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samlad information till företagare med anledning av coronapandemin. Läs mer på verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamt.se - for information in english, click here. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteverket har samlat information som är bra att känna till i samband med coronapandemin. Läs mer på skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillväxtverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillväxtverket har information om korttidsarbete. Läs mer på Tillväxtverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regeringskansliet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns information till företagare från regeringen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten har listat information till olika verksamheter som berörs av covid-19. Läs mer på folkhälsomyndighetens sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationen Företagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationen Företagarna samlar artiklar, regelförändringar och annan information som berör corona-pandemin och hur den påverkar svenska småföretagare. Läs mer på organisationen Företagarnas hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstnärsnämnden

Här finns information från konstnärsnämnden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturrådet

Här finns information från Kulturrådet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Handel

Svensk Handel ger tips och vägledning till handelsföretag. Läs mer på Svensk Handels hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs arbete. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 13 oktober 2021