Hemtjänst

När du inte själv kan klara av hushållssysslor, omsorg och omvårdnad, eller kan få den hjälpen på annat sätt, kan du ansöka om hemtjänst.

En äldre dam får hjälp av personal på ett äldreboende

Hemtjänsten hjälper dig med personlig omvårdnad och praktiska sysslor som du inte längre klarar av i ditt egna hem. Tillsammans med biståndshandläggaren görs en behovsprövning, vilket innebär att insatserna ser olika ut för varje person.

Inom hemtjänstens organisation finns dagpersonal, kvällspatrull och nattpatrull. Hemtjänsten har även ett nära samarbete med kommunens hemsjukvård. Kontakta kommunens biståndshandläggare vid Norra Dalarnas myndighetsservice om du vill ansöka om hemtjänst.

Hemtjänst brukar delas upp i två kategorier:

  1. Personlig omsorg, till exempel hjälp med personlig hygien, förflyttningar, toalettbesök eller på- och avklädning.
  2. Service i hemmet, till exempel städning, hjälp med tvätt och klädvård, tillsyn och inköp. Du som bor i ordinärt boende kan även ansöka om trygghetslarm.

10 timmar fri avlösning för anhörigvårdare

I Mora kommun finns det möjlighet för dig som vårdar eller ger stöd till någon närstående i hemmet att få avlastning genom att Mora kommuns hemtjänst går in och avlöser dig vid något tillfälle. Det är en möjlighet för dig att få känna dig trygg när du behöver lämna hemmet för till exempel inköp, läkarbesök eller rekreation för egen del.

Fri avlösning innebär att avlastningen är kostnadsfri, upp till 10 timmar per månad. Ansökan sker via biståndshandläggare på Norra Dalarnas myndighetsservice.

Senast uppdaterad: 15 september 2021