Ny socialtjänstlag – vad är viktigt för dig?
Den 1 juli 2025 beräknas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den ska ersätta nuvarande lag och göra det enklare att få hjälp och sätta fokus på förebyggande insatser.
Den nuvarande lagen har funnits sedan 1982 och bygger på dåtidens behov av socialtjänst. Samhället har förändrats och den nya socialtjänstlagen ska bättre möta dagens krav och behov av stöd.

Socialtjänstlagen ska fortsatt vara en ramlag som beskriver inriktning och mål. Det innebär att varje kommun har stor frihet att ordna verksamheten efter sina egna förutsättningar och behov, så länge de når de gemensamma målen för hela Sveriges socialtjänst.
En modern socialtjänst
Tanken bakom den nya lagen är att stärka det sociala arbetet inom alla verksamhetsområden, det vill säga äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och området personer med funktionsnedsättning. Dessa områden omfattar till exempel:
- Barn- och ungdomsvård
- Ekonomiskt bistånd
- Familjerätt
- Skadligt bruk och beroende
- Våld i nära relation
- Nyanlända barn och vuxna
- Socialpsykiatri
- Stöd och hjälp till äldre personer
- Stöd och service till personer med funktionsnedsättning
Den nya lagen syftar till att hjälpa människor tidigt, innan problem uppstår eller blir stora. Målet är att sänka trösklarna och erbjuda hjälp snabbare och på enklare sätt än idag. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad och vila på forskning och beprövad erfarenhet. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, planering, samverkan och att resurserna används på ett mer effektivt sätt.
Barnets bästa ska precis som idag beaktas och barnrättsperspektivet förstärks och förtydligas inom vissa delar.
Fem fokusområden
Lagen lyfter fem viktiga områden:
- Förebyggande arbete.
- Lättillgänglig socialtjänst.
- Jämställda och jämlika levnadsvillkor.
- Mer kunskapsbaserat arbete.
- Insatser utan behovsprövning.
Har du förslag på hur socialtjänsten i Mora kan bli bättre? Fyll i formuläret nedan.
Samverkan
Alla behöver nu hjälpas åt i omställningen. Vården, skolan, kultur- och fritidsverksamheter, samhällsbyggnadsförvaltningar och civilsamhälle har också viktiga roller i det förebyggande arbetet. Även myndigheter, fack, universitet och högskolor sitter på viktiga nycklar:
Om vi gör det här tillsammans, kan vi rita om kartan för hela den sociala välfärden.
Mer information


Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten blir lagstadgat och socialtjänsten ska arbeta förebyggande inom alla verksamhetsområden. Tidiga och förebyggande insatser kan bidra till att behov av mer ingripande vård- och omsorgsinsatser i bästa fall aldrig uppstår.
Socialtjänsten ska också vara lätt tillgänglig och finnas nära invånarna, både fysiskt och digitalt. Det ska vara enkelt att kontakta och ha kontakt med socialtjänsten.


Med nya lagen ska socialtjänsten inte bara främja jämlika, utan även jämställda levnadsvillkor. Det handlar om att flickor, pojkar, kvinnor och män ska bemötas och få insatser utifrån behov, inte utifrån stereotypa föreställningar om kön. Genom att lägga mer fokus på jämställdhet kan socialtjänsten bli mer uppmärksam på omotiverade skillnader, och se till att dessa inte bevaras eller förstärks.


Socialtjänsten ska vara av god kvalitet. Socialtjänsten ska säkerställa att bästa tillgängliga kunskap styr arbetet i de olika verksamhetsområdena. Verksamheter ska arbeta i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det blir nu lagstadgat att arbeta kunskapsbaserat.


Nya lagstiftningen lättar upp kravet på biståndsprövning av flertalet insatser och ger möjlighet att erbjuda vissa insatser utan biståndsprövning. Kravet på dokumentation förväntas kvarstå.
Flertalet insatser ska fortsatt kräva utredning och individuell biståndsbedömning, så som ekonomiskt bistånd, särskilt boende och vård utanför det egna hemmet för barn och unga.
Enligt regeringens förslag ska lagen träda i kraft 1 juli men innan dess behöver riksdagen fatta beslut utifrån den proposition som nu är inlämnad.

Socialförvaltningen i Mora arbetar för kommande lagstiftning genom att inledningsvis ta fram en plan för att påbörja omställningen. I detta ingår läges- och behovsanalyser för att belysa kommunens nuläge och vad som kan behöva förändras för att uppnå målen. Arbetet hålls ihop av verksamhetsutvecklare medan förändringsarbetet genomförs i verksamheterna av chefer och medarbetare.
Vad är viktigt för dig?
Den nya socialtjänstlagen syftar till att involvera invånaren till större delaktighet. Har du förslag på hur socialtjänsten i Mora kan bli bättre? Fyll i formuläret nedan.