Frågor kring kriget i Ukraina

Det finns en del oro inför det osäkra läget i världen med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Här hittar du de senaste nyheterna från Mora kommun och svar på några av de vanligaste frågorna kopplade till flyktingmottagande, hjälpinsatser och krisberedskap. Här finns även länkar till svenska myndigheter, där du kan hitta mer information.

Bild på Ukrainas flagga

Ukrainas flagga.

Mora kommun är redo att ta emot flyktingar från Ukraina
Som en av de större kommunerna i Dalarna kommer Mora kommun börja ta emot flyktingar från Ukraina innan lagförslaget om fördelningen är beslutat 1 juli. De första flyktingarna förväntas komma till Mora under juni.

Färre ukrainska flyktingar till Mora än förväntat
Enligt nya tilldelningssiffror från Migrationsverket ska Mora kommun ta emot 67 flyktingar från Ukraina, jämfört med den tidigare siffran på 232 personer. Anledningen är att den förväntade tillströmningen av skyddsbehövande till Sverige har sänkts från 80 000 till 50 000 personer fram till årsskiftet.

Stort behov av möbler till flyktingar från Ukraina
Mora kommun har just nu ett stort behov av möbler för att kunna möblera boenden till ukrainska flyktingar. Det som behövs är bland annat matbord, stolar, lampor, sängar, byråer, brandvarnare och handdukar.

Har du något du vill skänka? Använd vår e-tjänst eller kontakta flyktingsamordnare Fredrick Bernharth.

Skänk möbler via e-tjänst Länk till annan webbplats.

Information och länkar

Det osäkra omvärldsläget gör att det finns en ökad risk för desinformation och påverkanskampanjer. Tänk på att hämta din information från betrodda källor, gärna svenska myndigheter. Tänk till extra noga om du väljer att sprida information i sociala medier.

Frågor och svar om Ukraina och flyktingar

Svar: Enligt ett nytt tilldelningsförslag ska 67 ukrainska flyktingar komma till Mora kommun. Det beräknas utifrån den senaste prognosen att 50 000 personer kommer söka skydd i Sverige, fram till årsskiftet.

Svar: Kommunen har inventerat boendeplatser inför flyktingmottagandet i Mora. En ukrainsk språkstödjare har anställts på Familjecentralens öppna förskola. Språkstödjarens uppgift blir dels att vara en resurs på öppna förskolan, dels att ge information om rättigheter inom lagen om mottagande av asylsökande (LMA).

Det har bildats en krisledningsstab som jobbar med att omvärldsbevaka vad som händer i Ukraina och i världen, nationellt och regionalt i Sverige. Krisledningsstaben jobbar med frågor som flyktingmottagande, IT-störningar, beredskap för brist på varor och påverkanskampanjer.

Kommunen deltar även i olika samverkansmöten med ansvariga myndigheter som Migrationsverket och Länsstyrelsen.

Vi kommer att kontinuerligt uppdatera vår webbplats morakommun.se med information om vad vi gör i Mora kommun.

Svar: Mora kommun och Morastrand samarbetar med boendefrågan. Privatpersoner som vill erbjuda boende kan skicka e-post till: info@morastrand.se eller ringa 0250-299 99 måndag – torsdag 9.00 – 12.00

Svar: I Mora finns organisationen Navet, som samordnar organisationer, företag och privatpersoner som vill bistå med hjälp till flyktingar i Mora på olika sätt. Om du vill vara med och engagera dig i Navet eller bidra på något annat sätt är du välkommen att kontakta kommunens flyktingsamordnare, Fredrick Bernharth. Han kan också ge svar på vilka behov som är störst för tillfället.

Det finns även flera hjälporganisationer som samlar in medel och som är på plats för att hjälpa. Tänk på att skänka till organisationer med 90-konton. Organisationer med 90-konton | Svensk Insamlingskontroll Länk till annan webbplats.

Svar: Mora kommun söker möbler och husgeråd för att inreda boenden till flyktingar som kommer till Mora. Kontakta flyktingsamordnare Fredrick Bernharth om du vill skänka något.

Det går också att vända sig till olika hjälporganisationer för att skänka saker. I Mora finns till exempel Röda korset. Tänk på att endast skänka hela och rena kläder till hjälporganisationer.

Svar: Vid mötet i EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor den 3 mars stod Rysslands invasion av Ukraina i fokus. EU-länderna kom överens om att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Syftet med direktivet är att ha ett regelverk att aktivera vid en massiv tillströmning av fördrivna personer från tredje land. Massflyktsdirektivet innebär bland annat att flyktingar från Ukraina kommer att ges ett tillfälligt uppehållstillstånd i EU i minst ett år och med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Infor­ma­tion med anled­ning av situ­a­tionen i Ukraina - migrationsverket.se Länk till annan webbplats.

Svar:

Svar: På webbplatsen krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns råd och tips på var du kan vända dig för att få stöd.

Sveriges kommuner och regioner har även samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider: Psykiskt hälsa i kristid, på uppdragpsykiskhalsa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om krisberedskap

Svar: Kontakta den aktuella fastighetsägaren. Det är fastighetsägaren som ansvarar för skyddsrum i sin fastighet och dess tillgänglighet. Du hittar fler frågor och svar om skyddsrum på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Svar: Utomhussignalen är ett system för Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), men den når inte hela befolkningen. SMS, radio och TV är andra kanaler som används för att meddelandet ska nå ut till så många invånare som möjligt. Läs mer om varningssystem på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Har du en fråga som du inte hittar svaret på så kan du ringa eller skicka e-post till Mora kommuns kundtjänst.

Senast uppdaterad: 21 juni 2022