Frågor kring kriget i Ukraina
Det finns en del oro inför det osäkra läget i världen med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna kopplade till flyktingmottagande, hjälpinsatser och krisberedskap. Vi har också samlat länkar till svenska myndigheter, där du kan hitta ännu mer information och stöd.

Ukrainas flagga.
Особам, які приїхали з України / Information for people coming from Ukraine
- Для осіб, що прибули з України – інформація по українськи та онлайн-заява -
Länk till annan webbplats.Swedish Migration Agency
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Для прибулих до Швеції з України - Krisinformation.se (Emergency information from Swedish authorities)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Arriving to Sweden from Ukraine - Krisinformation.se (Emergency information from Swedish autorities)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Інформація для людей, які тікають від війни в Україні - European Commission
Länk till annan webbplats.
- Information for people fleeing the war in Ukraine - European Commission
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Map of Mora/Карта Мора Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- 2022-05-03: Ukrainsk språkstödjare på öppna förskolan
- 2022-04-29: Navet i full gång igen
- 2022-04-27: Så många kan fördelas till Mora
- 2022-04-19: Mora kommun söker familjehem för ensamkommande barn från Ukraina
- 2022-04-14: Flyktingläget och krisberedskap på tapeten under kommunens dialogmöte
- 2022-04-13: Flyktingar enligt massflyktsdirektivet = Migrationsverket ansvarar för boenden
- 2022-04-06: Kommunen vill komma i kontakt med ukrainska flyktingar
- 2022-04-06: Välkommen till dialogmöte - Hur påverkar kriget i Ukraina Mora kommun?
- 2022-04-04: Behovet att flyktingboenden litet för tillfället
- 2022-03-24: Läget i kommunen kopplat till kriget i Ukraina
- 2022-03-11: Mora kommun hissar ukrainska flaggan
- 2022-03-04: Mora kommun bildar krisledningsstab
- 2022-03-03: Frågor om skyddsrum och krisberedskap
- 2022-03-02: Mora kommun visar stöd för Ukraina
- 2022-02-25: Oro för omvärldsläget
Information och länkar
Det osäkra omvärldsläget gör att det finns en ökad risk för desinformation och påverkanskampanjer. Tänk på att hämta din information från betrodda källor, gärna svenska myndigheter. Tänk till extra noga om du väljer att sprida information i sociala medier.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Länk till annan webbplats. har samlat information om vad du som privatperson kan tänka på med anledning av det säkerhetspolitiska läget.
- Mora kommun har samlad information om kommunens krisberedskap och vad du kan göra själv för att förbereda dig inför en kris.
- Mora kommun har samlat information och länkar till dig som är företagare och påverkas av kriget i Ukraina
- Länsstyrelsen i Dalarna
Länk till annan webbplats. har samlat myndighetslänkar med relevant information.
- På Krisinformation.se
Länk till annan webbplats. hittar du samlad krisinformation från svenska myndigheter.
- Försvarsmakten
Länk till annan webbplats. följer händelseutvecklingen noga.
Frågor och svar om Ukraina och flyktingar
Svar: Förslaget är att 232 ukrainska flyktingar skulle kunna bli placerade i Mora kommun. Detta beräknas utifrån prognosen att 76 000 personer kommer att söka skydd i Sverige, fram till halvårsskiftet.
Läs mer om fördelningstal och flyktingmottagande i Mora kommun.Svar:
Kommunen har inventerat boendeplatser inför flyktingmottagandet i Mora. En ukrainsk språkstödjare har anställts på Familjecentralens öppna förskola. Språkstödjarens uppgift blir dels att vara en resurs på öppna förskolan, dels att ge information om rättigheter inom lagen om mottagande av asylsökande (LMA).
Det har bildats en krisledningsstab som jobbar med att omvärldsbevaka vad som händer i Ukraina och i världen, nationellt och regionalt i Sverige. Krisledningsstaben jobbar med frågor som flyktingmottagande, IT-störningar, beredskap för brist på varor och påverkanskampanjer.
Kommunen deltar även i olika samverkansmöten med ansvariga myndigheter som Migrationsverket och Länsstyrelsen.
Vi kommer att uppdatera vår webbplats med information om vad vi gör i Mora kommun. Där finns även länkar till myndigheter och aktörer för mer information www.morakommun.se Länk till annan webbplats.
Svar: Mora kommun och Morastrand samarbetar med boendefrågan. Privatpersoner som vill erbjuda boende kan skicka e-post till: info@morastrand.se eller ringa 0250-299 99 måndag – torsdag 9.00 – 12.00
Svar: I Mora finns organisationen Navet, som samordnar organisationer, företag och privatpersoner som vill bistå med hjälp till flyktingar i Mora på olika sätt. Om du vill vara med och engagera dig i Navet eller bidra på något annat sätt är du välkommen att kontakta kommunens flyktingsamordnare, Fredrick Bernharth. Han kan också ge svar på vilka behov som är störst för tillfället.
Det finns även flera hjälporganisationer som samlar in medel och som är på plats för att hjälpa. Tänk på att skänka till organisationer med 90-konton. Organisationer med 90-konton | Svensk Insamlingskontroll Länk till annan webbplats.
Svar: Det bästa är att vända sig till olika hjälporganisationer. I Mora finns till exempel Röda korset. Tänk bara på att endast skänka hela och rena kläder till hjälporganisationer.
Svar: Vid mötet i EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor den 3 mars stod Rysslands invasion av Ukraina i fokus. EU-länderna kom överens om att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Syftet med direktivet är att ha ett regelverk att aktivera vid en massiv tillströmning av fördrivna personer från tredje land. Massflyktsdirektivet innebär bland annat att flyktingar från Ukraina kommer att ges ett tillfälligt uppehållstillstånd i EU i minst ett år och med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
Svar: På Migrationsverkets webbplats finns det information till de som kommer till Sverige från Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Svar:
- Regeringen
Länk till annan webbplats. samlar information om sitt arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Länk till annan webbplats. sammanfatar vad du som privatperson bör tänka på med tanke det oroliga omvärdsläget.
- Försvarsmakten
Länk till annan webbplats.följer händelseutvecklingen noga.
Svar: På webbplatsen krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns råd och tips på var du kan vända dig för att få stöd.
Sveriges kommuner och regioner har även samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider: Psykiskt hälsa i kristid, på uppdragpsykiskhalsa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svar: På krisinformation.se finns råd och stöd särskilt riktat till barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi kan även tipsa om SVT:s Lilla Aktuellt
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och om Skolverkets information "att prata
Länk till annan webbplats.
med barn och unga om krig och kriser". Länk till annan webbplats.
På BRIS webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns det samlad information riktad till barn som är oroliga kring kriget i Ukraina. BRIS erbjuder professionellt stöd till barn via chatt, telefon och e-post.
Frågor och svar om krisberedskap
Svar: MSB har på sin webbplats samlat råd om hur du kan förbereda dig för en kris Länk till annan webbplats.. Där kan du även beställa broschyren Om krisen eller kriget kommer.
Länk till annan webbplats.
Svar: Kontakta den aktuella fastighetsägaren. Det är fastighetsägaren som ansvarar för skyddsrum i sin fastighet och dess tillgänglighet. Du hittar fler frågor och svar om skyddsrum på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Svar: På Morastrands webbplats finns det samlad information om deras skyddsrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Svar: Utomhussignalen är ett system för Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), men den når inte hela befolkningen. SMS, radio och TV är andra kanaler som används för att meddelandet ska nå ut till så många invånare som möjligt. Läs mer om varningssystem på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt
Har du en fråga som du inte hittar svaret på så kan du ringa eller skicka e-post till Mora kommuns kundtjänst.