• Fördjupad översiktsplan för Mora tätort har vunnit laga kraft


  Fördjupad översiktsplan på utställning i Mora bibliotek sommaren 2021.
  I slutet av november 2021 beslutade kommunfullmäktige att anta den fördjupade översiktsplanen (FÖP:en) för Mora tätort. Den 23 december vann planen laga kraft och började därefter att gälla.

 • Moras skolelever och förskolebarn slänger allt mindre mat


  Pannkaksfest, Morkarlbyhöjdens skola Melker Jonsson Bixo elev
  Matsvinnsarbetet i Mora kommun har blivit en succé. Under 2021 minskade matsvinnet i skolor och förskolor med över en tredjedel, jämfört med 2018. Under fredagens skollunch firade elever och personal med pannkaksfest.

 • Trafikverket föreslår trafikplikt till Mora


  Mora flygplats. Pressbild från Dalaflyget.
  Nu har Trafikverket föreslagit i en remiss att Mora kommun ska få allmän trafikplikt via flyg. Trafikplikt skulle innebära stora möjligheter för kommunens utveckling, för företagen, för export- och besöksnäring.

 • Åtgärder kring brister i genomförande av kommunfullmäktiges beslut


  Ordförandeklubba. Mostphotos.
  I samband med en intern utvärdering av ny nämnds- och förvaltningsorganisation har verkställighet av kommunfullmäktiges beslut kontrollerats. Utvärderingen visar att det finns brister och en åtgärdsplan har tagits fram.

 • Nu när skolorna har öppnat igen – Vad ska man tänka på?


  Pojke studerar vid skolbänk. Mostphotos.
  I dagsläget har Folkhälsomyndigheten inte infört några nya rekommendationer i grundskola eller gymnasium. Argumentet för att hålla skolorna öppna är att det är viktigt att barn och ungdomar får vara i skolan.

 • 100-åring som sätter Sverige i rörelse


  Kollage med bilder på skidåkare genom tiderna
  – Vi firar med motion och hälsa, inte med gräddtårta och kaffe. Vårt mål är att sätta Sverige i rörelse – det är detta som Vasaloppet handlar om. Det säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets hundraårsfirande. Och hans perspektiv är framtiden – även om firandet inleds med en tillbakablick.

 • Tillfällig avrådan från besök i kommunens äldreboenden


  En kvinna med en rullator
  På grund av den extremt stora smittspridningen av covid-19 i samhället så avråder Mora kommun just nu från besök till kommunens äldreboenden.

 • Kommunen förnyar avtalet med Regionstad Mora


  Moras gågata Kyrkogatan under vintertid. Tommy Alvén/Mostphotos.
  Mora kommun har valt att förnya avtalet med Regionstad Mora ekonomiska förening. Föreningen ska på kommunens uppdrag fortsätta arbeta med utveckling av platsvarumärket Mora samt med lokal besöksnärings- och handelsutveckling.

 • Nominera och ansök till årets kulturpristagare och kulturstipendium


  Närbild på oljefärg och pensel
  Varje år delar kultur- och fritidsfritidsnämnden ut pris och stipendium för personer bosatta eller har nära anknytning till Mora. Du kan nominera och ansöka fram till den 1 april.

 • Så får du använda fyrverkerier under nyårsafton


  Bild
  Fyrverkerier kan vara vackert och festligt, men det är inte helt riskfritt. Här kan du läsa om vad som gäller i Mora kommun, när du behöver tillstånd från polisen och du får även tips från brandkåren om hur du kan skapa ett säkrare fyrverkeri.