Läsa och låna

På biblioteket kan du läsa och låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, filmer, talböcker, musik, språkkurser med mera. Du kan låna på någon av alla 8 bibliotek i Mora, Orsa och Älvdalen. Du kan också låna e-böcker och ljudböcker via webben.

Två barn sitter på golvet och läser böcker

Att läsa och låna böcker på biblioteket är gratis. Det enda du behöver för att låna är ett lånekort. På den här sidan kan du läsa mer om hur du gör när du vill skaffa lånekort, vad det kostar om du lämnar tillbaka böcker för sent och hur länge du får låna med mera.

Vill du veta mer om vad du kan få hjälp med hos oss kan du läsa under Service och tjänster. Vad du kan göra på våra bibliotek och hur du hittar hit kan du läsa under Bibliotek och filialer.

Vem som helst som är 6 år eller äldre får skaffa ett lånekort på Mora bibliotek. Du behöver inte vara svensk medborgare eller ens bo i kommunen du vill skaffa lånekortet i.

Barn under 6 år får be en vuxen låna böckerna istället.

Ett lånekort får du genom att komma in till något av våra bibliotek och teckna lånekort.

För att få ett lånekort måste du ha

 • ID-handling
 • en kontaktuppgift.

Din ID-handling kan vara din legitimation, körkort, pass, LMA-kort eller papper från skatteverket som intygar din identitet.

En kontaktuppgift kan vara din adress, din e-post eller ditt telefonnummer. Huvudsaken är att vi kan nå dig!

Är du mellan 6 och 13 år måste du ha intyg från målsman. Då behöver målsman fylla i en blankett från biblioteket , 323.8 kB..

Lånekortet kostar ingenting. Det kostar heller inget att låna. Däremot kan du få betala en avgift om du tappar bort det du lånat.

Biblioteken i Mora finns mitt i centrum, på Sollerön, i Venjan och i Våmhus. Öppettider och var du hittar oss kan du läsa om under Bibliotek och filialer.

Biblioteket finns också på webben. Sök, låna e-böcker, reservera och låna om i vår bibliotekskatalog Länk till annan webbplats..

 • Du ansvarar för att lämna tillbaka dina lån i tid.
 • Du är ansvarig för ditt kort och dina lån. Meddela biblioteket om du tappar bort ditt kort så kan vi spärra det. Du får ett nytt lånekort av oss.
 • Du ansvarar för att ha med dig lånekort eller legitimation när du lånar. Du kan också låna själv i automat med personnummer och pinkod.
 • Om du vill att någon annan ska låna åt dig behöver du skicka med ditt lånekort eller legitimation.
 • Du ansvarar för att meddela ändrade kontaktuppgifter.


För böcker, ljudböcker och tidskrifter är lånetiden normalt 28 dagar. Om det är en reservationskö på en bok får du istället låna den i 14 dagar. Om ingen står i kö på din lånade bok kan du låna om den två gånger.

DVD återlämnas inom tre dygn.

Språkkurser får du låna i 6 veckor.

Återlämningsdag kan du alltid se på ditt lånekvitto eller genom att logga in på Mina lån Länk till annan webbplats. på webben.

Vi har inga avgifter för försenade lån.

Fjärrlån av böcker är gratis. För fjärrlån av artiklar tas en kostnad ut om 2 kronor per utskriven sida.

Om du råkar tappa bort det du lånat av oss får du betala en avgift. Du får självklart fortsätta låna böcker.

 • Bok (förutom pocket) och ljudbok = 250 kr (eller likvärdig ersättningsbok)
 • Tidskrift, småtryck, pocket = 50 kr
 • DVD-film = 250 kr
 • Tv-spel = 600 kr
 • Musik-cd = 100 kr
 • Övriga föremål = anskaffningsvärde

Om det gäller ett fjärrlån får du betala den avgift som gäller på det bibliotek som äger boken.

Om du får en skuld på 200 kronor eller mer så kommer ditt lånekort att spärras. Det betyder att du inte kommer att kunna låna igen förrän din skuld är betald.

Ovansiljans bibliotek är till för dig som låntagare, för att du ska kunna få bättre service och tillgång till fler titlar. Ovansiljans bibliotek är det namn som Mora, Orsa och Älvdalens bibliotek samarbetar under. Det betyder att du kan låna eller lämna tillbaka dina böcker på vilket bibliotek du vill i de tre kommunerna.

Vill du veta mer kan du alltid kontakta oss på biblioteket. Vi berättar gärna mer.

Senast uppdaterad: 8 augusti 2022