Timmerhus & byggnadsvård

I Mora och Dalarna är gamla timmerhus vanliga. Om du står ute i någon av Moras byar har du med stor sannolikhet alltid ett timmerhus inom synhåll. Du se härbren, lador, fjås och stugor. Under hösten 2019 satsar vi stort på timmerhus & byggnadsvård.

Fotot är taget vid fäboden Södra Flenarna, vår bäst bevarade fäbod.

Fotot är taget vid fäboden Södra Flenarna, vår bäst bevarade fäbod.

Utställning om timmerhusen

I höst kan du se utställningen "Timmerhuskulturen i Övre Dalarna - en utställning om husen som besjälar landskapet" på Mora bibliotek & kulturhus.

Kommunerna Älvdalen, Orsa, Mora, Rättvik, Leksand och Gagnef har under ett antal år bedrivit ett timmerhusprojekt tillsammans med Dalarnas museum, Länsstyrelsen och Region Dalarna. Projektet har nu producerat en vandringsutställning som visas Mora.

Utställningen kan du se på Mora bibliotek & kulturhus 31 augusti - 23 november.

Timmerhus, kulturmiljö och byggnadsvård hör ihop

Under utställningsperioden 31 augusti - 23 november pågår ett antal spännande aktiviteter där du kan lära dig mer - från att tolka ett gammalt timmerhus till hur man bygger nytt med mångåriga värden.

Kom och lyssna till arkitekten Martina Eriksson från Färnäs, byggnadsvårdaren Robert Danielsson som skrivit boken "Ödehus - från ruckel till pärla" eller häng med på timmerhusexkursion.

Andra spännande programpunkter är guidade visningar av utställningen, öppet hur i Lärkastugan på Sollerön och föreläsning om nationalromantiska timmerhus. Läs om utställningen och alla aktiviteter i programboken.

Senast uppdaterad: 1 november 2019