TEST Nyhetsarkiv


 • Förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
  Idag hedrar vi förintelsens offer
  Vi i Mora kommun vill idag uppmärksamma den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen och de som stod emot.
  Läs mer

 • På Strandenområdet planeras för ny högstadieskola, idrottshallar, kulturskola och ungdomsgård.
  Är du nyfiken på det nya skolområdet vid Stranden?
  Nu kan du ta del av de tre förslag som gått vidare till slutinlämning för det framtida skolområdet vid Stranden i centrala Mora. Igår fick kommunen ta del av förslagen för första gången i sin helhet.
  Läs mer

 • Fördjupad översiktsplan på utställning i Mora bibliotek sommaren 2021.
  Fördjupad översiktsplan för Mora tätort har vunnit laga kraft
  I slutet av november 2021 beslutade kommunfullmäktige att anta den fördjupade översiktsplanen (FÖP:en) för Mora tätort. Den 23 december vann planen laga kraft och började därefter att gälla.
  Läs mer

 • Pannkaksfest, Morkarlbyhöjdens skola Melker Jonsson Bixo elev
  Moras skolelever och förskolebarn slänger allt mindre mat
  Matsvinnsarbetet i Mora kommun har blivit en succé. Under 2021 minskade matsvinnet i skolor och förskolor med över en tredjedel, jämfört med 2018. Under fredagens skollunch firade elever och personal med pannkaksfest.
  Läs mer

 • Mora flygplats. Pressbild från Dalaflyget.
  Trafikverket föreslår trafikplikt till Mora
  Nu har Trafikverket föreslagit i en remiss att Mora kommun ska få allmän trafikplikt via flyg. Trafikplikt skulle innebära stora möjligheter för kommunens utveckling, för företagen, för export- och besöksnäring.
  Läs mer

 • Ordförandeklubba. Mostphotos.
  Åtgärder kring brister i genomförande av kommunfullmäktiges beslut
  I samband med en intern utvärdering av ny nämnds- och förvaltningsorganisation har verkställighet av kommunfullmäktiges beslut kontrollerats. Utvärderingen visar att det finns brister och en åtgärdsplan har tagits fram.
  Läs mer

 • Pojke studerar vid skolbänk. Mostphotos.
  Nu när skolorna har öppnat igen – Vad ska man tänka på?
  I dagsläget har Folkhälsomyndigheten inte infört några nya rekommendationer i grundskola eller gymnasium. Argumentet för att hålla skolorna öppna är att det är viktigt att barn och ungdomar får vara i skolan.
  Läs mer

 • Kollage med bilder på skidåkare genom tiderna
  100-åring som sätter Sverige i rörelse
  – Vi firar med motion och hälsa, inte med gräddtårta och kaffe. Vårt mål är att sätta Sverige i rörelse – det är detta som Vasaloppet handlar om. Det säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets hundraårsfirande. Och hans perspektiv är framtiden – även om firandet inleds med en tillbakablick.
  Läs mer

 • En kvinna med en rullator
  Tillfällig avrådan från besök i kommunens äldreboenden
  På grund av den extremt stora smittspridningen av covid-19 i samhället så avråder Mora kommun just nu från besök till kommunens äldreboenden.
  Läs mer

 • Moras gågata Kyrkogatan under vintertid. Tommy Alvén/Mostphotos.
  Kommunen förnyar avtalet med Regionstad Mora
  Mora kommun har valt att förnya avtalet med Regionstad Mora ekonomiska förening. Föreningen ska på kommunens uppdrag fortsätta arbeta med utveckling av platsvarumärket Mora samt med lokal besöksnärings- och handelsutveckling.
  Läs mer

 • Närbild på oljefärg och pensel
  Nominera och ansök till årets kulturpristagare och kulturstipendium
  Varje år delar kultur- och fritidsfritidsnämnden ut pris och stipendium för personer bosatta eller har nära anknytning till Mora. Du kan nominera och ansöka fram till den 1 april.
  Läs mer

 • Bild
  Så får du använda fyrverkerier under nyårsafton
  Fyrverkerier kan vara vackert och festligt, men det är inte helt riskfritt. Här kan du läsa om vad som gäller i Mora kommun, när du behöver tillstånd från polisen och du får även tips från brandkåren om hur du kan skapa ett säkrare fyrverkeri.
  Läs mer

 • Bild
  Statsbidrag på drygt fem miljoner kronor till Mora kommun
  Regeringen har beslutat att ge Mora kommun statsbidrag för att främja utvecklingskapaciteten. Bidraget ges till 39 kommuner med särskilda geografiska och demografiska utmaningar och är på 1 760 000 kronor per år under perioden 2022–2024.
  Läs mer

 • Rosa huset och kulturskolan Miranda, exteriör på huset, snö. Foto. 
  Nya åtgärder för kultur- och fritidsverksamheterna
  Den 23 december börjar nya restriktioner gälla. Bland annat återinförs kravet på tio m2 per person i lokaler inom kultur- och fritidsverksamheter. I alla kommunala kultur- och fritidslokaler finns information om hur många som får vistas i lokalerna. 
  Läs mer

 • Bild
  Covid-läget i Dalarna och Mora
  Fallen av covid-19 ökar i Sverige och i Dalarna. I Mora är smittspridningen förhållandevis låg men enligt scenariot kan det öka. Från och med imorgon, 23 december, gäller nya restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19.
  Läs mer

 • En plankorsning
  Gångtunnel till Sanda när järnvägskorsningen stängs
  Trafikverket har ansökt om bygglov för att permanent stänga plankorsningen vid Sandholmsvägen i Mora. Nu har byggnadsnämnden i Mora beviljat bygglovet med ett krav – det ska byggas en gång- och cykeltunnel under plankorsningen
  Läs mer

 • En grafik som visar hur stor andel som svarade vad
  Synpunkter ska förbättra kommunens kommunikation och tillgänglighet
  Under hösten fick Moraborna möjlighet att tycka till om Mora kommuns tillgänglighet och kommunikation. Syftet med undersökningen var bland annat att se hur tydligt det är för medborgare vart man ska vända sig i olika frågor.
  Läs mer

 • Restaurangbyggnad vid Moras kaj.
  Mora kommun säljer fastighet vid kajen
  Fastigheten Mora Stranden 38:1 är en av Mora kommuns byggnader och som idag hyrs ut till ett privat företag med restaurangverksamhet. Under gårdagens sammanträde fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja fastigheten på den privata marknaden.
  Läs mer

 • Tangentbord med nyckel och lås. Mostphotos.
  Säkerhetsåtgärder kring IT-system
  Förra veckan upptäcktes ett allvarligt hot mot IT-miljöer världen över. I Mora, Orsa och Älvdalens kommuner pågår därför ett arbete med att undersöka om något av kommunernas verksamhetssystem eller programvaror är drabbade.
  Läs mer

 • Klubba som används för att fastställa beslut inom politiken. Mostphotos.
  Intervju med fullmäktiges ordförande inför sammanträdet den 20 december 2022
  På måndag den 20 december sammanträder kommunfullmäktige i Mora. Mötet inleds med att fira att Mora kommun fyller 50 år. Se en längre intervju med Lennart Sacredeus (KD), ordförande i kommunfullmäktige, där han beskriver vad mötet kommer att innehålla.

  Läs mer

 • Ett barn med en skateboard
  Mora kommun startar en fritidsbank
  Snart öppnar kommunen en egen fritidsbank – som ett bibliotek fast med sport- och friluftssaker. Här kan vem som helst låna begagnad utrusning gratis, vilket ger fler möjligheten att leva ett aktivt liv.
  Läs mer

 • Foto på Sonja Viklund och Omid Azimi som kollar ner mot en dator och ler.
  Digital satsning minskar utanförskapet
  Både äldre och nyanlända saknar ofta digital kompetens och kan lätt hamna i ett utanförskap. Därför inledde Mora kommun förra hösten en satsning på att öka den digitala delaktigheten hos de två grupperna. Och projektet
  blev en succé – nästan 300 personer har fått hjälp med bank-ID, e-post och
  andra digitala tjänster.

  Läs mer

 • Bild med texten "Syna gratulerar Mora kommun till tredjeplatsen i 2021 års tillväxtindex för Dalarnas län"
  Företagen i Mora har tredje bästa tillväxten i Dalarna
  För sjunde året i rad placerar sig Mora bland de tre bästa kommunerna i Dalarna när det gäller bästa tillväxt i aktiebolagen. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.
  Läs mer

 • Bild
  Bedragare riktar in sig på äldre
  Nu meddelar polisen att bedrägerier i olika former ökar kraftigt, bedragarna hittar konstant på nya sätt att luras och det är något som vi alla kan råka ut för. Tyvärr riktar bedragarna ofta in sig på äldre medborgare.
  Läs mer

 • Gamla brandstationen i Mora.
  Försäljning av gamla brandstationen
  Kommunstyrelsen i Mora kommun beslutade under våren att sälja fastigheten Mora Stranden 8:6, mer känd som gamla brandstationen. Nu påbörjar kommunen försäljningsprocessen och ställer härmed fastigheten till marknadens förfogande.
  Läs mer

 • Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande i Mora
  Julhälsning från Moras förtroendevalda
  Jul- och nyårshelgerna närmar sig och snart kan vi lägga ännu ett år bakom oss. Hör hur några av Mora kommuns förtroendevalda politiker summerar året och skickar en julhälsning.
  Läs mer

 • Illustration - laptop med onlinemöte. Mostphotos.
  Fortsatt digitala möten under vintern för Mora kommuns förtroendevalda
  På grund av rådande pandemiläge har Mora kommunfullmäktiges presidium beslutat att samtliga ge samtliga nämnder och styrelser rätt att fortsätta med digitala möten fram till den 31 mars 2022.
  Läs mer

 • Bild
  Två nya gång- och cykelvägar på gång i Mora
  Nu har kommunstyrelsen beslutat att det ska byggas en gång- och cykelväg mellan Öna och industrierna i Östnor. Det planeras även en gång- och cykelväg mellan Bryggerivägen och Årsängsvägen som ska göra det säkrare att ta sig till Hemusområdet.
  Läs mer

 • Farhad Rahavard, förvaltningschef för teknik- och serviceförvaltningen.
  Klart med förvaltningschef för teknik- och serviceförvaltningen
  Kommunfullmäktige har tidigare fattat beslut om att slå ihop tekniska nämnden och servicenämnden till en gemensam nämnd med tillhörande förvaltning. Nu är det klart att Farhad Rahavard blir förvaltningschef för den nya teknik- och serviceförvaltningen.
  Läs mer

 • Drönarbild över Zornskafastigheten i centrala Mora.
  Mora kommun tilldelar Mora Bygg AB markanvisningsavtal för Zornskafastigheten
  Fastigheterna Morkarlby 21:18 och Morkarlby 21:9, även kallat Zornskafastigheten, har under året varit objekt för en markanvisningstävling. Under sitt senaste sammanträde har kommunstyrelsen nu utsett Mora Bygg AB som vinnare med sitt förslag BRF Zornska.
  Läs mer

 • Karta med kommunala omledningsvägar färgmarkerade. Bild: Trafikverket.
  Ny omledning av trafik under Genomfart Mora
  I början av vägprojektet Genomfart Mora avtalade Trafikverket med Mora kommun om att tillåta trafikomledning på kommunala gator under projektets senare del. Nu utökas omledningen för bättre säkerhet och minskad tidsåtgång.
  Läs mer

 • Tränare Kalle Björkman tankar en av Mora gymnasiums bilar med HVO-bränsle. Två elever som sitter i bilen gör tumme upp.
  Nu ska kommunens bilar bli fossilfria
  Elbilar, fossilfritt HVO-bränsle för dieselmotorer och även cyklar vid korta avstånd. Det är några av de insatser som tillsammans ska bidra till att Mora kommuns fordonspark är helt fossilfri 2030.
  Läs mer

 • Bild
  Stabil ekonomi hos för- och grundskolenämnden möjliggör satsningar
  Vid höstens uppföljning har för- och grundskolenämnden i Mora lyckats få ekonomin i balans jämfört med prognosen under våren. Det här menar nämnden beror på en utökad ekonomisk ram, men även klokt användande av statsbidrag och effektiviseringar av verksamheterna.
  Läs mer

 • Malin Höglund (M), socialnämndens ordförande samt Anna Ståhkloo, socialchef i Mora kommun.
  Socialnämnden kostnadseffektiviserar sina verksamheter
  Vid höstens ekonomiska uppföljning visar ett socialnämnden ett budgetunderskott på 47,2 miljoner kronor. För att komma i balans med ekonomin genomför nämnden åtgärder inom flera områden som ska göra vård- och omsorgsverksamheten mer kostnadseffektiv.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändningen av Mora kommunfullmäktige den 22 november 2021.
  Beslut i Mora kommunfullmäktige 22 november 2021
  Igår kväll fattades flera stora beslut i kommunfullmäktige i Mora; revidering av kommunplanen, beslut om den fördjupade översiktsplanen (FÖP:en) och om ett nytt landsbygdsprogram samt beslut om fortsatt samverkan med Vasaloppsföreningen kring drift och skötsel av skidspåren på Mora skidstadion och för en del av Vasaloppsarenan.
  Läs mer

 • Längdskidåkning
  Beslut i Mora kommun om fortsatt samverkan med Vasaloppsföreningen
  Igår kväll, måndag den 22 november, fattade kommunfullmäktige i Mora beslut om fortsatt samverkan med Vasaloppsföreningen kring drift och skötsel av skidspåren på Mora skidstadion och för en del av Vasaloppsarenan.
  Läs mer

 • Klubba som används för att fastställa beslut inom politiken. Mostphotos.
  Mora kommunfullmäktige måndagen den 22 november kl. 17.00
  Ikväll är det dags för Mora kommunfullmäktiges första fulltaliga och fysiska sammanträde i Andreasgården på 1½ år. Hör fullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) prata om vad som tas upp på dagordningen i vår intervju.
  Läs mer

 • Foton från Myrens hundshower
  Myrens dagliga verksamhet bjuder in till HundMello-show
  Den 28 november arrangerar Myrens dagliga verksamhet en show i Mora ridhus. Deltagarna uppträder med sång, dans och tricks med hundar. Välkommen!
  Läs mer

 • Husvägg på Mora gymnasium med logotyp.
  Fler åtgärder för att förebygga drogproblem på Mora gymnasium
  Under förra veckan hittades en förpackning med spår av droger på Mora gymnasium. En händelse som skolledningen tar på stort allvar.
  Läs mer

 • Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan i Mora.
  Läget på skolorna efter fredagens rykten om hot
  Det var i fredags den 12 november som det spreds rykten på sociala medier om hot mot Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola i Mora. Det var många som blev lättade under fredagseftermiddagen när polisen meddelade att det rörde sig om missförstånd.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Kokningsrekommendationen för Bergkarlås hävs
  Boende i Bergkarlås kan nu använda vattnet som vanligt igen.
  Läs mer

 • Så hanterade skolorna fredagens hotbild
  I förmiddags kom ett rykte om hot mot Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola. Skolorna arbetade enligt sina krisplaner och kontaktade polisen som snabbt kom till skolorna. Rektorerna fattade i samråd med polisen beslut att inrymma skolorna, vilket innebär att dörrarna låstes så att ingen obehörig skulle kunna komma in.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet
  Nu utformas framtidens skola på Strandenområdet
  Tre fastighetsföretag arbetar nu med att ta fram förslag för hur Strandenområdet kan utformas. Förslaget är att det ska byggas en ny modern högstadieskola med idrottshall för Moras ungdomar. Men vad tycker skolorna om det nya förslaget?
  Läs mer


 • Så fungerar snöröjning och halkbekämpningen i Mora kommun
  När snösäsongen nalkas blir det allt fler som funderar på hur vägar plogas och sandas, samt vem som ansvarar för det. Här reder vi ut lite frågor inom området och hoppas att det ska hjälpa dig att få en uppfattning om hur vinterväghållningen i kommunen fungerar.
  Läs mer

 • Kartbild över avstängd svängfil Mora resecentrum.
  Trafikverket stänger svängfil på E45 och långtidsparkering vid resecentrum flyttas
  Under en tid har det funnits möjlighet att långtidsparkera på grusytan vid den västra sidan av Mora resecentrum. Till veckan kommer långtidsparkeringen flyttas till den östra sidan i samband med åtgärder inom vägprojektet Genomfart Mora. Det kommer också från och med måndag kväll vara förbjudet att åka med vänstersväng in på Stationsgatan från E45.
  Läs mer

 • Sedlar och mynt
  Beslut i Moras kommunstyrelse om revidering av kommunplanen
  I slutet av juni beslutade kommunfullmäktige i Mora beslut om kommunplan för 2022. Igår tog kommunstyrelsen beslut om revidering av kommunplanen. Slutligt beslut om revideringen ska fattas av kommunfullmäktige den 22 november.
  Läs mer

 • Vasaloppet 30 2020
  Förslag om fortsatt samverkan mellan Mora kommun och Vasaloppsföreningen
  Erfarenheterna från förra säsongens samarbete mellan kommunen och Vasaloppsföreningen har varit goda, en utvärdering visar att det har varit högre kvalitet på skidspåren under en längre sträcka. Imorgon ska ett förslag om fortsatt samverkan för säsongen 2021 – 2022 upp i kommunstyrelsen, med utgångspunkt från erfarenheterna av föregående säsong.
  Läs mer

 • Flygfoto över centrala Mora och en bild på ett av FNs mål "Minska klimatutsläppen"
  Vilka klimatinsatser gör ni på din arbetsplats?
  Gör din arbetsplats eller förening små eller stora insatser för att minska er klimatpåverkan? Mora kommun genomför just nu en enkät för att samla in goda exempel på klimatåtgärder i Mora.
  Läs mer

 • Mora gymnasium, drönarbild.
  Öppet hus på Mora gymnasium
  På kvällen måndagen den 11 november håller Mora gymnasium öppet hus för elever i årskurs 9 och deras vårdnadshavare. Passa på att göra ett besök för att se alla profiler och program! Sista anmälningsdag 8 november.
  Läs mer

 • Tillagning av mat
  Beslut om egen produktion av mat till särskilda boenden
  Måndagen den 25 oktober beslutade kommunfullmäktige i Mora kommun om egen tillagning av mat till särskilda boenden i kommunen.
  Läs mer

 • Johanna Lindström, projektledare för Prinsparets stiftelse, står framför en filmkamera inne i Hemusgården.
  Livesända studiosamtal om nätets möjligheter och utmaningar
  Den 23-25 november arrangerar Nätsmart Mora en Nätsmartvecka för andra året i rad. Veckan är den här gången ett samarbete med Prinsparets stiftelse, som kommer att prata om hur man skapar en trygg digital värld för unga.
  Läs mer

 • Tuvans förskola
  Klart med ny förskola på området Tuvan
  Igår beslutade kommunfullmäktige i Mora kommun om nya och utökade förskolelokaler på området Tuvan. Kommunen får en hel del frågor om de moduler som idag står på området. Se intervju där Farhad Rahavard, tf förvaltningschef tekniska förvaltningen och Inga-Lena Spansk, förvaltningschef för- och grundskoleförvaltningen svarar på frågor kring modulerna.
  Läs mer


 • Kommunfullmäktige klockan 18.30 måndagen den 25 oktober
  Hör kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) berätta om en del av innehållet i kvällens möte. Bland annat ska några viktiga beslutsfrågor upp; ny förskola på Tuvan-området, delårsrapporten och verksamhetsuppföljningen och om kommunen ska ha en egen kostproduktion.
  Läs mer


 • Mora kommuns resultat bättre än väntat
  På måndag den 25 oktober ska Mora kommuns delårsrapport och verksamhetsuppföljning upp för beslut i kommunfullmäktige. Enligt delårsrapporten visar kommunens ekonomi ett positivt resultat, bättre än budgeterat.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Kokningsrekommendation för Sollerön och Gesunda hävs

  Boende på Sollerön och i Gesunda kan nu använda vattnet som vanligt igen.
  Läs mer

 • Foto på cykeln som går att vinna.
  Tävlingsdags - hitta cykeln!
  TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Vi har under morgonen 21 oktober placerat ut två cyklar någonstans i Mora. Tävlingens upplägg är enkelt - den som hittar en cykel vinner den!
  Läs mer

 • Eva Larsson, miljösamordnare på Mora kommun, visar upp dubbdäck för cykeln.
  Kom och slå ett slag för vintercyklingen i Mora
  Mora kommun och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) arrangerar ett evenemang med temat vintercykling på torsdag 21 oktober. Välkommen till Saxviken och prata med oss om hur Mora kan bli bättre för cyklister, gå på tipspromenad och vinn cykelrelaterade priser!
  Läs mer

 • Mat
  Egen produktion av mat till särskilda boenden
  Nu har ett förslag tagits fram om egen tillagning av mat till särskilda boenden i Mora kommun. Förslaget har godkänts av kommunstyrelsen och den 25 oktober ska det till kommunfullmäktige för slutligt beslut.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Koka vattnet i Bergkarlås
  I samband med en avgrävd vattenledning under tisdagen har orent vatten kommit in i ledningssystemet i Bergkarlås. Ledningen är nu lagad men vattnet behöver kokas till dryck och mat.
  Läs mer

 • Foto på Strandenområdet.
  Trygga lösningar och större skolgård när Strandenområdet utformas
  Under förra veckan hade Mora kommun dialogtillfällen med de tre fastighetsföretag som ska ta fram förslag till utformning av Strandenområdet. Syftet med dialogmötena är att företagen ska ha möjlighet att utforma sina förslag på ett så bra sätt som möjligt utifrån Moras behov.
  Läs mer

 • Tuvans förskola.
   Mora kommun föreslår ny förskola på Tuvan
  Det finns ett stort behov av nya och utökade förskolelokaler på området Tuvan i Mora. Nu finns ett förslag på att bygga en ny helt ny förskola med fler avdelningar. Enligt förslaget kan en upphandling av entreprenör påbörjas 2021 och en inflyttning kan göras hösten 2023.
  Läs mer

 • Husen på saxviken
  Hus i Saxviken kan återställas
  Nu är det klart att de hus vid Saxviken som fått sättningsskador på grund av saneringsarbeten går att återställa.
  Läs mer


 • Covid-19 på skola utanför Mora
  Under den senaste veckan har det pågått smittspårning på Vika skola utanför Mora. Det var i måndags som skolan fick bekräftat att två elever var smittade med covid-19, i tisdags visade det sig att ytterligare en elev var smittad.
  Läs mer

 • Gymnasielärare Stefan Halfvars
  Gymnasiet sätter självförsvar på schemat
  För första gången, och möjligen som första gymnasieskola i Sverige, har Mora gymnasium startat en självförsvarskurs för elever i årskurs två och tre.
  - Kursen handlar mycket om att bygga upp självförtroendet för sin egen förmåga - att även om man är liten har man alla möjligheter att ta sig ur en jobbig situation, säger Stefan Halfvars, lärare för självförsvarskursen på Mora gymnasium.

  Läs mer

 • En kvinna och hennes gamla mamma
  Ny digital tjänst för anhöriga vid demenssjukdom
  Nu erbjuder Mora kommun den digitala tjänsten ”Demenslotsen”. Tjänsten är till för att ge kunskap och stöd för dig som anhörig, närstående eller personal till en person med demenssjukdom.
  Läs mer

 • Person som använder en dator
  Registrera er förening i det nya boknings- och bidragssystemet
  Mora kommuns föreningsservice byter just nu boknings- och bidragssystem. För att er förening ska kunna söka bidrag, boka lokaler eller uppdatera föreningsregistret behöver ni registrera en föreningsadministratör.
  Läs mer

 • Kokande vatten
  Koka ditt vatten om du bor i Gesunda eller på Sollerön
  Samtliga hushåll i Gesunda och på Sollerön med kommunalt vatten rekommenderas att koka dricksvatten och vatten som ska användas till matlagning. Anledningen är att Nodava har upptäckt att vattnet inte uppfyller föreskrivna kvalitetskrav och kan ha en ökad risk för vattenburen smitta.
  Läs mer


 • Mer lokala och ekologiska produkter i de kommunala köken
  Nu knyts säcken ihop för livsmedelsupphandlingarna i Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälens kommuner. Fokus i upphandlingarna har varit att öka andelen lokalproducerade, svenska och ekologiska produkter och även att göra bättre val miljömässigt, från transporter till förpackningsmaterial.
  Läs mer

 • Två ungdomar som hälsar genom att nudda armbågar
  Barns och ungas påverkan av coronapandemin
  I maj 2021 genomfördes en enkätundersökning i årskurs 4–9 i Mora och Orsa samt på Mora gymnasium. Syftet med undersökningen var att ta reda på hur barn och unga hittills har påverkats av coronapandemin och vad de anser om de åtgärder som vidtagits i kommunerna, i regionen och i landet.
  Läs mer

 • Provtagning av covid-19
  Nu hävs många restriktioner – så påverkar det Mora kommun
  Idag, onsdag den 29 september, hävs flera pandemirestriktioner i Sverige. Bland annat tas deltagartaken bort för offentliga tillställningar och det blir en successiv återgång till arbetsplatser.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Ny tidpunkt för beslut om Strandenområdet
  I juni 2021 tog kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut om att utveckla Strandenområdet i centrala Mora. Beslutet omfattar bland annat en skola för årskurs 7–9 och en idrottshall med läktare och två planer.
  Läs mer

 • Kommunens särskilda boende på Saxnäs
  Covid-19 på särskilt boende i Mora
  Under den senaste veckan har det pågått ett intensivt arbete med provtagning och smittspårning på ett av Mora kommuns särskilda boenden. Sex boende och fyra medarbetare har konstaterats smittade på avdelningen Stenudden vid Saxnäs.
  Läs mer

 • En krislåda
  Mora kommun deltar i Krisberedskapsveckan
  Måndag den 27 september startar den årliga Krisberedskapsveckan. Syftet med veckan är att öka allmänhetens kunskap om Sveriges kris- och krigsberedskap, och att stärka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig. Här kan du läsa om hur Mora kommun uppmärksammar krisberedskap under veckan.
  Läs mer

 • Karta över kommuner som ingått i Svenskt Näringslivs nationella ranking av företagsklimat 2021. Bild: Svenskt Näringsliv.
  Sämre placering för Mora i årets ranking av företagsklimatet
  Mora hamnar längre ner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Under 2021 hamnar Mora på plats 125 bland, jämfört med plats 77 under föregående år.
  Läs mer

 • Elever visar upp lappar med ord om arbeten och prao
  Yrkesdagar ska inspirera till jobb på hemmaplan
  Med start den 20 oktober arrangerar Mora kommun yrkesdagar på Moras högstadieskolor. För andra året i rad får elever i klass åtta och nio träffa arbetsgivare som representerar en bredd av yrken och branscher. Tanken är att ge eleverna en inblick i Moras arbetsliv samtidigt som arbetsgivarna får möjlighet att möta framtida medarbetare.
  Läs mer


 • 12 - 15-åringar erbjuds vaccination på Moras skolor
  Nu är det klart att Mora kommuns grundskolor kommer att erbjuda 12 - 15-åringar vaccination mot covid-19 på skolorna.
  Läs mer

 • Par betalar räkningar. Mostphotos.
  Mora kommun söker god man och förvaltare
  Vill du hjälpa någon som på grund av hälsoskäl har nedsatt förmåga att sköta sina rättsliga, ekonomiska eller personliga angelägenheter? Nu söker överförmyndarkansliet fler som kan tänka sig bli god man och/eller förvaltare.
  Läs mer

 • Klubba som används för att fastställa beslut inom politiken. Mostphotos.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Måndag den 13 september klockan 18.30 inträffar höstens första sammanträde för Mora kommunfullmäktige. Här hittar du länkar till webbsändningen samt en förintervju med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD).
  Läs mer

 • Foto på instruktörerna i Dans för Hälsa, Maja Kjellerås och Sandra Larsen.
  Danslektioner ska stärka tjejers psykiska hälsa
  Dans för att stärka den psykiska hälsan? Ja, faktiskt. ”Dans för hälsa” är en vetenskapligt utvärderad metod för att minska stress och nedstämdhet hos unga. Nu erbjuder Mora gymnasium tjejer på gymnasiet att komma och dansa två gånger i veckan.
  Läs mer

 • Bild som illustrerar befolkning
  Hur upplever du kommunens information och tillgänglighet?
  Just nu pågår en undersökning inom Mora kommun om hur tydligt det är för medborgare vart man kan vända sig i olika frågor till kommunen. Ta möjligheten att tycka till i en kort enkät!
  Läs mer

 • Flygbild över centrala Mora
  Hållbarhetsbarometern 2021
  Nu är årets hållbarhetsbarometer klar! Här kan du läsa om hur kommunen har arbetat med att stärka den sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarheten i Mora under 2020.
  Läs mer

 • Mora/Siljan flygplats, från flygbanan. Pressbild från Dalaflyget.
  Flyget kan få Dalarna att lyfta
  Idag lägger Region Dalarna, Malung-Sälen och Mora kommun fram argument till Trafikverket om trafikplikt via flyg. Trafikplikt för både Mora och Malung-Sälens kommun skulle innebära stora möjligheter för regionens utveckling, för export- och besöksnäring.
  Läs mer

 • Stadsbyggnadsförvaltningens kontor i Mora på Fredsgatan 12. Fotograferat sommaren 2019.
  Mora och Orsa kommun bildar gemensam Miljö- och byggnadsförvaltning
  Den 1 september går Mora och Orsa kommun över i en gemensam förvaltning för miljö- och byggnadsfrågor. Målet är att erbjuda bättre service till medborgarna med en mer effektiv handläggning av ärenden.
  Läs mer

 • Karta över Afghanistan.
  Mora tar emot fem kvotflyktingar från Afghanistan
  Just nu anländer fem afghanska kvotflyktingar till Mora kommun med kort varsel. Det handlar om en person som arbetat för Sverige i Afghanistan och den personens familj som har flugits ut från kaoset i huvudstaden Kabul.
  Läs mer

 • Utmelandsskolan.
  Väktare på Utmelandsskolan
  Skolledningen på Utmelandsskolan sätter nu in väktare som en trygghetsåtgärd efter att personer som varit misstänkt drogpåverkade befunnit sig på skolgården.
  Läs mer

 • Strandenområdet
  Nystart för utformningen av Strandenområdet
  Nu startar processen med att utforma Strandenområdet med de tre bygg- och fastighetsföretagen som ingår i den så kallade innovationsupphandlingen. I november kommer de tre företagen lämna in sina slutgiltiga förslag som kommunen ska välja mellan.
  Läs mer

 • Utmelandsskolans skolgård
  Incident på Utmelandskolan
  Vid 14-tiden idag, måndag den 23 augusti, greps en man på Utmelandskolans skolgård av civilpolis. Enligt polisen behöver inte skolan vidta några åtgärder eftersom mannen är gripen.
  Läs mer

 • Exteriörbild på Mora familjecentral.
  Öppna förskolan öppnar igen
  Från och med måndag den 23 augusti tar öppna förskolan på Mora familjecentral emot besökare igen.
  Läs mer

 • Resecentrums parkering från 
  Arbetet med genomfart Mora återupptas i september
  I september påbörjas arbetet med att färdigställa de delar som är påbörjade i genomfartsprojektets delsträcka 1. Enligt Trafikverket beräknas projektet vara klart hösten 2024.
  Läs mer

 • Utställning av FÖP på Mora bibliotek.
  Tyck till om planen för framtidens Mora
  Mora kommun har tagit fram ett förslag om hur tätorten kan utvecklas de närmaste 10 - 15 åren. Förslaget kallas fördjupad översiktsplan.
  Läs mer

 • Blommor i solsken
  Dalarnas kommuner ordnar Digital Solsafari
  Söndag den 12 september klockan 11.00 - 14.00 arrangerar Energi- och klimatrådgivarna i Dalarnas kommuner en digial solsafari i samarbete med Studiefrämjandet.
  Läs mer

 • Mamma och son som badar
  Mora simhall öppnar den 16 augusti
  Från och med 16 augusti öppnar Mora simhall för dig som vill simma eller rehabträna. Antalet besökare kommer att begränsas så att du som besöker simhallen kan känna dig trygg i rådande pandemi.
  Läs mer

 • Anonyma ungdomar som promenerar
  Mora-elever erbjuds covid-vaccination vid skolstart
  Nu erbjuds elever på Mora gymnasium som är födda 2004 och 2005 vaccination mot covid-19 på skolan. Vårdnadshavare har fått informationsbrev hem där de får välja om de ska lämna samtycke.
  Läs mer

 • Genomfartsbygge i Mora
  Klart med ny entreprenör för påbörjade arbeten på delsträcka ett av genomfarten
  Nu meddelar Trafikverket att det är klart med entreprenör för de arbeten som är påbörjade på delsträcka 1 av genomfarten E45/V70 genom Mora, från Noretbron till cirkulationsplats Stranden.
  Läs mer

 • Vy över genomfarten i Mora
  Status - Genomfart Mora
  E45 och väg 70 går genom centrala Mora med intensiv trafik och köbildning vissa tider. Trafikverket arbetar tillsammans med Mora kommun för att skapa en smidigare och säkrare väg genom centrala Mora där trafiken flyter på bättre. Byggandet har dock stått stilla sedan början på juni.
  Läs mer

 • Vattenkran. Glas fylls med vatten
  Sommarvärme och vattenbrist
  Under varma dagar går det åt mer vatten än vanligt. Många vill ta en extra dusch, vattna gräsmattan eller kanske svalka sig i pool och spabad. Då ökar vattenförbrukningen vilket kan leda till problem med tillgång på vatten.
  Läs mer

 • Skylt håll distansen
  Fortsätt hålla avstånd - Det gör skillnad!
  För att bromsa spridningen av covid-19 är det viktigt att vi hjälps åt.
  Läs mer

 • De nya parkeringsplatserna vid kommunhuset
  Här kan du parkera när du besöker kommunhuset
  Nu är det parkeringsförbud framför nya kommunhuset och det kommer att införas bevakning på området. Här kan du läsa om vilka parkeringsalternativ som finns för dig som besöker kommunhuset.
  Läs mer

 • Mora kommun motsätter sig vite
  Nu bemöter Socialnämnden i Mora kommun den begäran om vite som Arbetsmiljöverket lämnat in till Förvaltningsrätten. Socialnämnden menar att flera åtgärder redan gjorts och därför bör vitesföreläggandet inte dömas ut.
  Läs mer

 • Moragatan öppnad för dubbelriktad trafik
  Moragatan öppen för dubbelriktad trafik
  Nu börjar renoveringen av Moragatan i centrala Mora komma in i slutskedet, det som återstår är en del stenläggning och några mindre justeringar. Förbesiktningen är klar och nu öppnas det upp för trafik i båda riktningarna.
  Läs mer

 • En person som får en vaccinationsspruta
  Från och med tisdag erbjuds drop-in-vaccination
  För att få fler i åldern 18 - 29 år att vaccinera sig erbjuder nu Region Dalarna drop-in. Det är dock fortfarande bra att boka om man vill vara säker på att få en vaccinationstid.
  Läs mer

 • Ingrid Ohlsson intervjuar Anna Hed och Per Ericsson.
  Småföretagarnas sommarturné besökte Mora
  Ackompanjerade av musikern Johan Eriksson besökte Småföretagarnas Riksförbund och En företagares vardag Mora under fredagen som en del av deras 45 dagars sommarturné. Syftet med resan är att lyfta fram småföretagarnas vardag med både planerade och spontana intervjuer.
  Läs mer

 • Foto på genomfartsbygget
  Genomfart Mora: Delar av arbetena återupptas i slutet av sommaren
  Trafikverket meddelar nu att de har startat en upphandling av entreprenör som ska avsluta de påbörjade arbetena på den första delsträckan på E45/V70 genom Mora. Förhoppningen är att en entreprenör kan vara på plats redan i början av september.
  Läs mer

 • Foto på Matthias Grahn och Katarina Sollgard Norlin.
  Viktigt arbete med IT-säkerhet i kommunerna
  Coop och flera andra har den senaste tiden blivit utsatta för attacker mot sina IT-system. Hackerattacker mot IT-system ökar ständigt och kan vara svåra att skydda sig mot. Mora, Orsa och Älvdalens kommuner jobbar konstant med IT-säkerheten.
  Läs mer

 • Anna Hed (C), kommunalråd och Sofia Jarl (C), regionråd undertecknar dokument
  Mora kommun och Region Dalarna vill förstärka ungdomshälsan
  Nu har Sofia Jarl (C), regionråd i Region Dalarna och Anna Hed (C) kommunalråd i Mora kommun undertecknat en avsiktsförklaring som ska ligga till grund för ett förstärkt samarbete kring unga.
  Läs mer

 • Foto på genomfartsbygget
  Genomfartsbygget stoppat - Så påverkas Mora
  Projektet med genomfarten i Mora kommer att pågå under längre tid än vad som är planerat. Det blir konsekvensen efter att Trafikverket beslutat häva kontraktet med entreprenören.
  Läs mer

 • Genomfartsbygget i Mora
  Trafikverket häver kontraktet med entreprenören i genomfartsprojektet
  Trafikverket meddelar under måndagen att de har beslutat att häva kontraktet med TC Byggföretag AB, den entreprenör som bygger den nya genomfarten i Mora.
  Läs mer

 • Äldre kvinna med rullator
  Pensionärer i Mora tycker till om trygghetsboenden
  Pensionärer i Mora kommun har fått möjlighet att tycka till om trygghetsboenden i en enkät som socialförvaltningen skickade ut under våren. Resultatet av enkäten kommer att presenteras i socialnämnden efter sommaren och blir input i det fortsatta arbetet kring inriktning på trygghetsbostäder.
  Läs mer

 • Foto på gågatan
  Obetydligt minskad turistomsättning i Mora kommun 2020
  Trots kraftig påverkan av covid-19-pandemin så har turistintäkterna minskat obetydligt i Mora kommun året 2020 jämfört med 2019, det visar analysen TEM 2020 . Den totala turistomsättningen (inklusive genomfartsturismen) uppgick till 1407 miljoner kronor, en minskning med blygsamma 67 miljoner kronor jämfört med föregående år (1 474 miljoner kronor). Det innebär att besöksnäringen, trots rådande pandemi, gav över 100 miljoner i skatteintäkter. Turistomsättningen motsvarar cirka 700 helårsanställda.
  Läs mer

 • Kommunfullmäktige i Mora
  Extra kommunfullmäktige den 28 juni om kommunplan och skattesats
  Det blir ett extra kommunfullmäktige den 28 juni klockan 18.30. Vid det mötet kommer framför allt kommunplan och skattesats att behandlas. Fullmäktiges möte på måndagskvällen den 21 juni drog ut länge på tiden och därför kommer ett extra sammanträde att genomföras kommande måndag.
  Läs mer

 • Minnesstenen över offren för häxprocessen i Mora
  Ett minnesmärke över offren för häxprocesserna i Mora har invigts
  I måndags den 21 juni invigdes ett minnesmärke över de som föll offer för de fruktansvärda häxprocesserna i Mora 1669-1671. Vid en liten ceremoni invigdes minnesstenen med namn, ålder och byhärkomst på alla offren.
  Läs mer

 • Stillbild på Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun med texten "Tips för en smittsäkrare sommar"
  Tips för en smittsäkrare sommar
  Kerstin Sandgren, mediciniskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun, ger sina bästa tips för en smittsäkrare sommar.
  Läs mer

 • flera olika flaggor
  Mora kommun har beslutat om
  nya former för internationellt samarbete

  Kommunfullmäktige i Mora har beslutat att säga upp de formella avtalen med sina utländska vänorter. Utbytet med de fyra vänorterna har på senare tid varit näst intill obefintligt och kommunen vill nu i stället ha utländskt utbyte utifrån aktuella behov och där kommunens verksamheter får en tydlig nytta.
  Läs mer

 • Bild
  Anders slutar som kommunikationschef och efterträds av Anna-Karin
  I dagarna slutar Anders Rosén som kommunikationschef på Mora kommun efter 4,5 år. Han efterträds av Anna-Karin Niemann som närmast kommer från Gävle och Region Gävleborg där hon arbetat som kommunikationsstrateg.
  Läs mer

 • KAIS Mora och Mora IK
  Marknadsföringsavtalen med Mora IK och KAIS Mora förlängs till 2022
  Mora kommun har beslutat att fortsätta med marknadsföringsavtalen med Mora IK och KAIS Mora. Syftet är att Mora kommun och klubbarna tillsammans ska marknadsföra Mora och sprida Moras varumärke. Nytt är att klubbarna ska medverka i nattvandringar i Mora.
  Läs mer

 • Utsidan av Mora bibliotek och kulturhus
  Ställ dina frågor och funderingar kring den fördjupade översiktsplanen
  Den 23 och 29 juni kommer personal från stadsbyggnadsförvaltningen finnas på Mora bibliotek för att svara på frågor kring den fördjupade översiktsplanen för Moras tätort.
  Läs mer

 • Pengar
  Oförändrad kommunalskatt i Mora för 2022
  Skattesatsen i Mora kommer ligga kvar på 22,34 kronor även under 2022. Detta enligt det förslag som kommunfullmäktige ska besluta om vid ett extra sammanträde den 28 juni.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändning av Mora kommunfullmäktige 21 december 2020.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  På måndag den 21 juni klockan 17.00 är det återigen dags för Mora kommunfullmäktige att sammanträda. Sammanträdet startar denna gång något tidigare än vanligt för att allt på dagordningen ska hinnas med.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet. Foto: Bergslagsbild AB.
  Se Mora kommuns telefonväkteri om Strandenområdet
  Den 16 juni sände Mora kommun ett telefonväkteri med syftet att besvara frågor och funderingar från allmänheten kring vad som händer med Strandenområdet. Telefonväkteriet sändes i kommunens webbTV och på Radio Siljan.
  Läs mer

 • Karta över Trafikverkets planerade åtgärder.
  Kommunen begär bättre förbindelse när Trafikverket stänger korsning vid Sandholmsvägen
  Inom projektet ”Mora fjärrstyrning” planerar Trafikverket att stänga plankorsningen vid Sandholmsvägen i Mora och bygga en ersättningsväg. Mora kommun har lämnat ett önskemål om att gång- och cykelstråket ner till båthamnen som idag korsar över plankorsningen ska kunna fortsätta hållas öppen genom att en gång- och cykeltunnel byggs under plankorsningen.
  Läs mer

 • Bild
  Vägen mellan Bonäs och Våmhus åter öppen
  På grund av skogbranden i skogarna kring Bonäs uppmanades allmänheten att inte använda vägen mellan Bonäs och Våmhus under måndagen 14 juni. Branden är nu släckt och vägen är därmed öppen för allmänheten att använda igen.
  Läs mer

 • Foto på ett pappershjärta med en reva som hålls ihop av ett plåster
  Familjefrid – hjälp och stöd vid våld i nära relationer
  Våld i nära relationer tycks ha ökat i spåren av den pågående pandemin. Hos Familjefrid kan du få hjälp, oavsett om du är den som utsätts för eller utövar våld.
  Läs mer

 • Cykel utanför kommunhuset i centrala Mora.
  Mora kommun arrangerar cykeltävling
  TÄVLINGEN AVSLUTAD - Idag fredagen den 11 juni påbörjas en tävling där Mora kommun har placerat ut två cyklar någonstans i tätorten. Tävlingens upplägg är enkelt - den som hittar en cykel vinner den.
  Läs mer

 • Foto på kommundirektör Peter Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) när de hade ett digitalt möte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
  Kronprinsessparet i digitalt möte med Mora kommun om det aktuella läget
  Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har haft ett särskilt möte med Mora kommun om läget under pandemin och vilka utmaningar som kommunen står inför. Mötet genomfördes helt digitalt och från Mora kommun deltog kommundirektör Peter Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).
  Läs mer

 • Svensk flagga mot molnig himmel.
  Se Moras firande av nationaldagen
  Mora kommun firade Sveriges nationaldag den 6 juni digitalt. Här kan du se de två sändningarna från dagen, dels på morgonen från Mora kyrka och dels kommunens officiella firande med utmärkelser, tal av landshövdingen och Moras unga som sjunger. spelar och dansar.
  Läs mer

 • Vuxna och ungdomar som spelar fotboll
  Lättade restriktioner för Mora kommuns utomhusanläggningar
  Från och med 1 juni är kommunens utomhusanläggningar på Prästholmen och Hemus öppna för all idrottsverksamhet. De lättade restriktionerna innebär att det nu, förutom träningar, även är tillåtet att boka tider för matcher och tävlingar i alla åldrar.
  Läs mer

 • Skärmbild från informationsfilm för unga om Strandenprojektet. 
  Film - Paneldiskussion med unga om Strandenområdet
  På kommunfullmäktiges nästa sammanträde den 21 juni ska Moras politiker fatta beslut om en föreslagen inriktning för vad som ska hända med Strandenområdet. Inför beslutet har Mora kommun tagit fram en film, där frågor och svar om projektet behandlas ur ett ungdomsperspektiv.
  Läs mer

 • Gågatan i Mora
  Moras företagsklimat något svalare 2020
  Företagsklimatet mäts årligen i en enkätundersökning som genomförs av Svenskt Näringsliv. Den mätning som gjordes i januari i år visar att företagsklimatet i Mora har blivit något svalare sedan förra årets mätning. Vissa områden har förbättrats, medan annat pekar på vad som behöver förbättras.
  Läs mer

 • Foto på studenter
  Så blir årets skolavslutningar och studentfirande i Mora 
  För andra året anordnar kommunens grundskolor och gymnasium coronaanpassade skolavslutningar och studentfiranden. Några av åtgärderna är att avgränsa klasserna och minska antalet anhöriga som får delta.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Nytt inriktningsbeslut om Strandenområdet fattat av kommunstyrelsen
  Ett nytt inriktningsbeslut för utvecklingen av Strandenområdet i centrala Mora har fattats av kommunstyrelsen. I det nya förslaget är flytten av kulturhus och bibliotek från centrum borttaget, medan en satsning på ny 7-9-skola med idrottshall ligger kvar. Den 21 juni ska kommunfullmäktige fatta beslut om det nya förslaget till inriktning på Strandenområdet.
  Läs mer

 • Laptop med karta
  Mora och Orsa föreslås gå ihop i gemensamma förvaltningar och nämnder för miljö- och byggnadsfrågor
  Kommunstyrelsen i Mora har beslutat att gå vidare med förslaget om en gemensam politisk nämnd och en förvaltning för miljö- och stadsbyggnad tillsammans med Orsa kommun. Redan idag har Mora och Orsa en gemensam förvaltning för miljö och en för stadsbyggnad, liksom en gemensam miljönämnd.
  Läs mer

 • Foto på ett marknadsstånd
  Revidering av taxorna för torghandelsplatser i Mora föreslås
  Mora kommun kommer att ändra sina taxor för torghandel. Den föreslagna revideringen innebär att det blir billigare för de torghandlare som behöver två platser. Detta enligt ett förslag till kommunstyrelsen och som senare ska fastställas av kommunfullmäktige.
  Läs mer

 • Seljabron, maj 2021.
  Kommunstyrelsen beviljar medel för reparation av Seljabron
  En reparation av Seljabon är akut och behöver genomföras så snart som möjligt, annars finns det en risk att bron måste stängas. Därför har kommunstyrelsen beviljat en finansiering av reparationsarbetet på två miljoner kronor.
  Läs mer

 • Arbete med fjärrvärmeledningar i Stapelhusparken sommaren 2021.
  Fjärrvärme i Stapelhusparken byts ut
  Fram till mitten av juli kommer Adven AB arbeta med fjärrvärmenätet som går under Stapelhusparken i centrala Mora.
  Läs mer

 • Jägare i jaktutsyrsel.
  Ny organisation för kommunal skyddsjakt föreslås
  En ny organisation för kommunal skyddsjakt har tagits fram för beslut av Mora kommunfullmäktige den 21 juni. Den nya organisationen kommer att bestå av ett ökat antal skyddsjägare, samt nya kontaktpersoner.
  Läs mer

 • Prognos för befolkningen i Mora fram till år 2050.
  Befolkningen ökar i Mora kommun
  Mora kommun fortsätter att växa och befolkningen har nu ökat för sjunde året i rad. Under 2020 ökade befolkningen med 22 personer. Sedan 2014 har kommunen ökat sin befolkning med 486 personer. Vid årsskiftet 2020/2021 hade Mora kommun 20 492 invånare.
  Läs mer

 • Bild
  SPF Seniorerna tilldelas miljöpriset 2021
  Mora Orsa miljönämnd har beslutat att utse SPF seniorerna i Mora till årets miljöpristagare för deras uppmärksammade arbete med att tillverka bihotell och sprida information om våra vilda bins situation.
  Läs mer

 • Markerade områden för vistelseförbudet, Tingsnäsbadet och gymnasieområdet.
  Kommunen inför förbud mot att vistas på särskilda platser
  Under perioderna 27 maj–5 juni och 10 juni–12 juni är det förbjudet att vistas på Tingsnäsbadet, Åmåsängsbadet och gymnasieområdet mellan klockan 20.00 till 06.00. Beslutet är taget med stöd av covid-19-lagen och syftar till att förhindra spridningen av covid-19.
  Läs mer

 • Eleverna Zack och Erik på Noretskolan går vidare till riksfinalen i Kockduellen.
  Zack och Erik på Noretskolan till riksfinal i kocktävling för elever
  Eleverna Zack och Erik i nian på Noretskolan har lyckats med den stora bedriften att gå till riksfinalen i Kockduellen, en riksomfattande matlagningstävling för elever i högstadiet. Duon Zack och Erik är en av tio finalister som ska göra upp om sluttävlingen på Restaurangakademien i Stockholm den 27 maj.
  Läs mer

 • Sommarlovsprogram för unga i Mora 2021.
  Sommarlovsaktiviteter för barn och unga
  Alla barn ska ha möjlighet till ett roligt och aktivt sommarlov.
  Därför erbjuder kommunen tillsammans med föreningar i Mora aktiviteter för barn och unga i sommar.

  Läs mer

 • Emblem för Hållbara idéer
  Kommunens hållbara projekt tar över på Instagram
  Nu är det dags för det första projektet inom ”Hållbara idéer” att ta över Mora kommuns Instagram-konto. Under året får alla projekt möjligheten att själva berätta om sin resa och sprida inspiration om hur vi tillsammans kan skapa ett mer hållbart Mora.
  Läs mer

 • Fjärrundervisning för gymnasiet
  Blandad när- och fjärrundervisningen på Mora gymnasium
  Mora gymnasium har beslutat om att successivt öka andelen elever som har närundervisning under vecka 20 och 21.
  Läs mer

 • Bild på Noretskolan
  Noretskolan fortsätter med blandad när- och fjärrundervisning för högstadieeleverna
  Det var tänkt att båda högstadieskolorna i Mora skulle gå över till full undervisning i skolan från och med 17 maj. Nu meddelar skolledningen att Noretskolan kommer fortsätta med fjärrundervisning varannan dag under vecka 20. Morkarlbyhöjdens skola följer däremot den tidigare beslutade planen som innebär att högstadieeleverna har all undervisning i skolan från och med 17 maj.
  Läs mer

 • Rosa huset i Mora
  Rosa huset öppnar igen 18 maj
  Ungdomsgården Rosa huset har beslutat att hålla fortsatt stängt till och med den 14 maj, under den period som högstadieskolorna fortfarande har viss fjärrundervisning. Planen är sedan att ungdomsgården öppnar igen från och med tisdag 18 maj, förutsatt att smittspridningen inte har ökat.
  Läs mer

 • Bild
  Anna Nises Borgström ny biträdande kommundirektör
  Kommunstyrelsen har utsett Anna Nises Borgström som biträdande kommundirektör i Mora kommun. Hon tar över den befattningen efter Caroline Smitmanis Smids som har gått över till Leksands kommun som kommunchef.
  Läs mer

 • Henric Helander
  Henric Helander har utsetts till ny chef för Brandkåren Norra Dalarna
  Det är nu klart att Henric Helander efterträder Johan Szymanski som förbundsdirektör för Brandkåren Norra Dalarna. Henric har varit tillförordnad brandchef sedan Johan Szymanski var tjänstledig från förra året och senare sade upp sig.
  Läs mer

 • Bild från matsalen i Nusnäs skola som deltog i kommunens klimatsmarta matvecka i december 2018.
  Mora kommun klar med matupphandling - fler lokala leverantörer
  Mora kommun har tillsammans med grannkommunerna Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälen, gjort en gemensam upphandling kring livsmedel. Upphandlingen innebär att fler lokala leverantörer kan leverera mat till kommunens kök.
  Läs mer

 • Barn som spelar innebandy
  Extra stöd till KAIS Mora och Mora IK på grund av pandemin
  Läget med covid-19 har gjort att föreningarna KAIS Mora IF och Mora IK har hamnat i ekonomisk kris. Mora kommunfullmäktige beslutade därför under måndagens sammanträde om extra föreningsstöd till de båda föreningarna, där fokus ligger på att stötta barn- och ungdomsverksamheterna.
  Läs mer

 • Pengar och miniräknare
  Kommunen gjorde ett positivt resultat på 28 miljoner för 2020
  Mora kommuns årsredovisning har nu lagts fram och godkänts av kommunfullmäktige. Kommunen gjorde ett plusresultat på 28,1 miljoner kronor för 2020, vilket var något bättre än det budgeterade resultatet på 26,9 miljoner och 18,4 miljoner högre än föregående år.
  Läs mer

 • Brons-, silver- och guldmedaljer.
  Uppvaktning för utförd idrottsprestation
  Mora kommuns uppvaktning syftar till att uppmuntra och ge erkännande till de som gjort betydande insatser inom idrotten. Nu tar vi emot anmälningar för uppvaktning av prestationer som genomförts under de senaste tolv månaderna.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändning av Mora kommunfullmäktige 21 december 2020.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Den 3 maj klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige igen. Sammanträdet sänds live på Mora kommuns webbTV.
  Läs mer

 • Sveriges kung Carl den xvi Gustaf 
  Mora kommun gratulerar kungen på 75-årsdagen
  De ledande politiska företrädarna för Mora kommun har på valborgsmässoafton den 30 april skickat en gratulationshälsing till kung Carl XVI Gustaf med anledning av hans 75-årsdag. Här är gratulationstelegrammet i sin helhet:
  Läs mer

 • Bild
  Moraföretagen fortsatt nöjda med kommunens myndigheter
  Nu har resultatet för den viktiga insiktsmätningen av kommunens myndigheters service till företagen kommit. Sammanfattningsvis får kommunens myndigheter ett högt betyg. Områdena livsmedelskontroll och bygglov har gått upp medan miljötillsyn gått ner. Bemötandet får högst betyg men förbättringar behövs på framförallt informationssidan.
  Läs mer

 • Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan
  Moras högstadieskolor börjar återgång till närundervisning
  Från och med måndag den 3 maj återgår högstadieeleverna på Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan successivt till undervisning i skolan. Årskurs 9 kommer att prioriteras för närundervisning och i det fall smittspridningen inte har förvärrats kommer båda högstadieskolorna att återgå till full närundervisning från och med måndag den 17 maj.
  Läs mer

 • Provtagning av covid-19
  Nu kan du cykla och gå till självprovtagningen i Mora
  Från och med onsdag 28 april finns det en självprovtagningsstation för fotgängare och cyklister i Mora. Tidigare har det krävts en bil för att få testa sig på någon av länets självprovtagningsstationer för covid-19, men under veckan öppnar tre av länets självprovtagningsstationer upp för provtagning till fots och på cykel.
  Läs mer

 • Sarah Larsson, kundtjänstchef står vid den nya receptionen.
  Från telefonväxel till kundtjänst
  Den som nyligen har besökt kommunhuset i Mora på Fredsgatan har märkt att det skett ett rejält ansiktslyft. Besökaren möts av en ny öppen och ljus reception och med inbjudande möbler. Mora kommuns kundtjänst har etablerats.
  Läs mer

 • Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola
  Fjärrundervisningen förlängs för högstadieeleverna
  Fjärrundervisningen för klasserna 7–9 på högstadieskolorna Morkarlbyhöjden och Noretskolan förlängs till och med den 30 april. Det innebär att enbart fjärrundervisning gäller för de eleverna.
  Läs mer

 • Skärmdump på Mora gymnasiums nya webbsida.
  Mora gymnasium lanserar ny webbplats
  Idag lanserades Mora gymnasiums nya webbplats. Den nya webbplatsen är en modern uppdatering, med fokus på tillgänglighet, mobilanpassning och snabbare laddningstider.
  Läs mer

 • Flygfoto på strandenområdet
  Beslut den 3 maj om kommunen ska äga eller hyra nya lokaler vid Strandenområdet
  Kommunstyrelsen och fullmäktige kommer båda den 3 maj att fatta det principiellt viktiga beslutet om kommunen ska bygga och äga det mesta av lokalerna vid Strandenområdet i egen regi, eller låta en entreprenör bygga, äga och hyra ut lokalerna till kommunen. Det var planerat att kommunstyrelsen skulle ta ställning redan den 13 april, men det beslutet skjuts upp.
  Läs mer

 • Genomfartsbygge april 2021, från Kristinebergskullen.
  Från arabisk öken till svensk vinter för spansk vägbyggare
  – Innan jag kom till Mora jobbade jag i tre och ett halvt år med att bygga för höghastighetståg i Saudiarabien. Och det är som två olika världar. Det säger Alfonso Irnan Reino, projektplanerare på det spanska företaget Torrescamara. Sedan i juni bor han i Mora för att bygga Genomfart Mora tillsammans med ett tjugotal kollegor från Sverige och Spanien.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Utfrågning om Strandenområdet - intervju med Peter Karlsson och Åsa Svedjetun
  Förra veckan bad vi allmänheten att skicka in frågor och funderingar kring de alternativ som finns gällande byggande och ägande av fastigheter och verksamheter på Strandenområdet. Här kan du se en intervju med kommundirektör Peter Karlsson och Åsa Svedjetun på Archus Development, där de ger mer information om läget.
  Läs mer

 • Foto på ungdomsgården Rosa huset
  Rosa huset stänger för att minska smittspridningen
  Ungdomsgården Rosa huset har beslutat att hålla stängt till och med den 30 april. Beslutet baseras på högstadieskolornas och gymnasiets förlängda fjärrundervisning.
  Läs mer

 • Foto på en kille som praktiserar på en matvarubutik.
  Vårens prao för årskurs 8 ställs in
  Vårens prao-period för eleverna i årskurs 8 på Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola ställs in på grund av att det är för få elever som fått en praktikplats.
  Läs mer

 • Saneringsarbete på Saxnäs våren 2021.
  Saneringen i Saxnäs avslutas
  Snart är saneringsarbetet i Saxnäs klart. Sedan 2018 har Mora kommun genomfört schaktning i området för att forsla förorenade massor på deponi. Under månaderna april och maj avslutas projektet med en återställning av marken.
  Läs mer

 • Skolmat
  Gymnasiets skolmatsal åter öppen
  Från måndag den 22 mars är både kök och skolmatsal åter öppen på Mora gymnasium. Det var i förra veckan som matsalen stängde under några dagar på grund av personalbrist i köket. Detta efter att någon i personalen fått bekräftad covid-19 och andra fått stanna hemma i karantän och i väntan på provsvar.
  Läs mer

 • Barn som testas mot covid-19
  Provtagning av barn och ungdomar vid symtom på covid-19
  I Dalarna rekommenderas barn från förskoleklass och uppåt att lämna PCR-prov vid symtom på covid-19. Barn från 10 år kan testas via självprovtagning, medan yngre barn testas på vårdcentralen. Provtagningen är alltid gratis.
  Läs mer

 • En kvinna som räknar på en miniräknare
  Kommunen vidtar åtgärder för att få ner
  socialförvaltningens underskott

  Mora kommun bildar en grupp för att stödja socialnämnden i arbetet med att få ekonomin i balans. Efter årets första månader visar prognosen att socialförvaltningen beräknas gå mot ett underskott på 56 miljoner kronor. För 2020 var underskottet 42 miljoner och nu vidtar alltså kommunen fler åtgärder för att få ekonomin mer i balans.
  Läs mer

 • Foto på Daniel Nylén, Mora kommuns stadsnätsansvariga.
  Fibernäten i Mora, Orsa och Älvdalen är utsedda till ”Årets stadsnät”
  Stadsnätet i Mora kommun för fast bredbandsuppkoppling har utsetts till ”Årets stadsnät 2020”, tillsammans med stadsnäten i Orsa och Älvdalen. Det är Svenska stadsnätsföreningen som varje år delar ut ett pris till det stadsnät i Sverige som lyckats särskilt bra eller helt enkelt sticker ut på ett positivt sätt.
  Läs mer

 • Grafer och miniräknare
  Lönesatsning för att behålla och rekrytera rätt kompetens i kommunen
  Kommunstyrelsen har beslutat om vilka lönesatsningar som ska göras 2021. Flera yrken och specialistkompetenser har identifierats för prioritering i årets lönerörelse i Mora kommun. Bland annat prioriteras legitimerade förskollärare, sjuksköterskor, bibliotekarier och enhetschefer inom socialförvaltningen.
  Läs mer

 • Matbuffé
  Ingen skollunch till eleverna på Mora gymnasium – köket stängs på grund av smittspridning
  Kök och matsal på Mora gymnasium stängs från tisdag den 16 mars och resten av veckan. Anledningen är en viss smittspridning bland personalen i köket. Smittspårning och provtagningar pågår och några anställda sitter i karantän. För närvarande går det inte att bemanna köket på det sätt som krävs. Det innebär att eleverna inte kommer att kunna få skollunch resten av veckan.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står
  Ny tidsplan för utvecklingen av Strandenområdet
  Kommunen har justerat tidsplanen för Strandenprojektet, och beslutsprocessen har därför reviderats. Beslut kommer att tas den 13 april i kommunstyrelsen och den 3 maj i fullmäktige om kommunen ska bygga och äga det mesta av lokalerna i egen regi, eller låta en entreprenör bygga, äga och hyra ut lokalerna till kommunen.
  Läs mer

 • Stängslet vid järnvägen i centrala Mora
  Stängslet vid järnvägen i centrala Mora ska justeras – kapas till lägre höjd
  Frågan om det omdiskuterade stängslet vid järnvägen i Mora har nu fått sin lösning. Trafikverket har gått med på att sänka höjden på stängslet och i vissa fall ta bort det helt. Detta efter diskussioner och önskemål från kommunen. Många ortsbor och förbipasserande har upplevt stängslets utformning som störande mot Saxviken.
  Läs mer

 • Bild
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  På måndag den 15 mars klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige igen. Här kan du se en intervju med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) om de ärenden som står på dagordningen.
  Läs mer

 • Foto på gamla stationshuset, Strandrestaurangen och gamla brandstationen
  Kommunen säljer tre av sina fastigheter
  Kommunstyrelsen har beslutat att sälja tre av sina fastigheter, som Mora kommun inte längre har ett intresse av att äga och som inte är kopplad till någon kommunal verksamhet. Det handlar om det gamla stationshuset vid Resecentrum, strandrestaurangen vid Morastrand och gamla brandstationen i Morkarlby.
  Läs mer

 • vattenkran
  Stora investeringsbehov för vatten och avlopp enligt förslag till ny VA-plan
  Mora kommun har ett investeringsbehov på cirka 600 miljoner kronor under den kommande 10-årsperioden. Det framgår av det förslag till reviderad VA-plan som kommunstyrelse och fullmäktige i Mora ska besluta om. VA-planen tar upp de utmaningar och prioriteringar som ska säkerställa en hållbar försörjning av vatten och avlopp i kommunen.
  Läs mer

 • Barn som spelar fotboll
  Kommunen höjer stödet till barn- och
  ungdomsföreningar under coronaperioden

  Kommunstyrelsen i Mora har beslutat att tillfälligt höja det lokala aktivitetsstödet till barn- och ungdomsverksamhet under 2021. Det har framkommit att många föreningar har det svårt ekonomiskt under pandemin. Kommunen gör därför en rejäl tillfällig höjning av aktivitetsstödet.
  Läs mer

 • Bild
  Årets vinnare av pedagogiska priset
  I år vinner Noretskolan F-6/grundsärskolan och Bjäkenbackens förskoleklass pedagogiska priset för ett utomordentligt arbete. Priset består av ett diplom och 5 000 kronor att använda till respektive verksamhet.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Kommunen har tagit fram underlag om att äga eller hyra nya lokaler vid Strandenområdet
  Nu närmar sig ett av de första mer avgörande besluten om hur kommunen ska gå vidare med Strandenprojektet. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska besluta om den principiella frågan om kommunen ska bygga och äga det mesta av lokalerna i egen regi, eller låta en entreprenör bygga, äga och hyra ut lokalerna till kommunen.
  Läs mer

 • Johan Szymanski framför den nya brandstationen i Mora.
  Johan Szymanski går in på slutveckan som anställd i Mora
  Nu går Johan Szymanski in på sin sista vecka som anställd vid Mora kommun och chef för Brandkåren Norra Dalarna. Den senaste tiden har Johan varit tjänstledig för arbete i Stockholm, men han flaggar redan nu för att komma tillbaka till Mora – som polis!
  Läs mer

 • provtagningsrör covid-19
  Nu kan barn från förskoleklass provtas för covid-19
  Region Dalarna rekommenderar nu att även de yngsta skolbarnen provtas med PCR-prov vid symtom på covid-19. Åldersgränsen för självprovtagning av PCR-prov sänks också från 13 år till 10 år.
  Läs mer

 • Mora gymnasium
  Blandad när- och fjärrundervisning på Mora gymnasium
  Det har kommit ett nationellt beslut att gymnasieskolorna ska öppna med en blandning av när- och fjärrundervisning. En planerad upptrappning av närundervisning har därför påbörjats på Mora gymnasium sedan vecka 5.
  Läs mer

 • Foto på Annette Lassus och Anne Lundberg-Svensson.
  Annette kommer efter Anne som ny chef för förskolan
  Mora kommun har fått en ny förskolechef. Det är Annette Lassus är ny administrativ chef och verksamhetschef för förskolan på för- och grundskoleavdelningen. Hon ska ansvara för den administrativa personalen och rektorerna inom förskolan. Annette efterträder Anne Lundberg, som går i pension.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändning av Mora kommunfullmäktige 21 december 2020.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  På måndag den 8 februari klockan 18.30 startar årets första sammanträde för kommunfullmäktige i Mora. Mötet sker digitalt där ledamöterna deltar på länk. Inför sammanträdet har kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) intervjuats om vad som står på dagordningen.
  Läs mer

 • Rosa huset i Mora
  Kultur- och fritidsverksamheter öppnar upp för äldre ungdomar
  Regeringen har beslutat att även ungdomar i gymnasieåldern ska kunna delta på idrotts- och kulturaktiviteter. Mora kommuns kultur- och fritidsverksamheter börjar därmed öppna upp för ungdomar födda 2002 eller senare från och med 6 februari.
  Läs mer

 • Elever i ett klassrum
  Moras högstadieskolor går tillbaka till närundervisning från och med 15 februari
  Sedan den 13 januari har högstadieklasserna på Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola haft delvis fjärrundervisning med syftet att minska smittspridningen av covid-19. Nu har för- och grundskoleförvaltningen beslutat att högskoleklasserna ska återgå till närundervisning från och med 15 februari.
  Läs mer

 • Vaccination
  Vaccineringarna fortsätter på kommunens boenden
  Nästa vecka med start den 8 februari fortsätter vaccinationerna på Mora kommuns trygghetsboenden. Då kommer brukarna att få dos nummer två. Också den personal som fick sin första spruta under vecka 3 kommer att börja få den andra dosen under vecka 6.
  Läs mer

 • Skolbuss från Dalatrafik.
  Ny e-tjänst för att ansöka om skolskjuts
  Den 15 mars öppnar en ny e-tjänst för skolskjuts i Mora kommun. I e-tjänsten ska vårdnadshavare till barn i grundskolan ansöka om skolskjuts inför nästa läsår.
  Läs mer

 • Rosa huset i Mora
  Lättnader inom kommunens kultur- och fritidsverksamheter
  Från och med måndag 25 januari kommer flera av kommunens kultur- och fritidsverksamheter börja öppna upp för barn och ungdomar födda 2005 och senare. Detta efter att regeringen presenterat nya riktlinjer för barns idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Mora kommun arrangerar telefonväkteri om Strandenområdet
  Den 3 februari sänder Mora kommun ett telefonväkteri med syftet att besvara frågor och funderingar från allmänheten kring vad som händer med Strandenområdet. Telefonväkteriet sänds i webbTV och på Radio Siljan.
  Läs mer

 • Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan
  Den delvisa fjärrundervisningen förlängs för högstadieklasserna
  Kommunens skolledning har beslutat att förlänga fjärrundervisningen för klasserna 7-9 på högstadiet till den 5 februari. Sedan den 13 januari har högstadieklasserna på Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola haft delvis fjärrundervisning. Den skulle ha upphört den 22 januari, men den växelvisa fjärrundervisningen kommer nu alltså att förlängas.
  Läs mer

 • Fjärrundervisning
  Mora gymnasium förlänger fjärrundervisningen
  Mora gymnasium har beslutat att förlänga fjärrundervisningen för ungdomsgymnasiet till och med 29 januari. Även vuxenutbildningen fortsätter med fjärrundervisning till 28 februari. Syftet är att ytterligare minska trängseln i samhället och i kollektivtrafiken.
  Läs mer

 • Kollage med bilder från elever på Mora gymnasium
  Digitalt öppet hus på Mora gymnasium
  Den 25 och 28 januari kommer Mora gymnasiums program, profiler och elevhälsa presentera sina verksamheter. Det öppna huset livesänds digitalt via Teams med start klockan 17.30.
  Läs mer

 • Bild
  Extra kommunstyrelse om att äga eller hyra kommunens lokaler vid Strandenområdet
  Frågan om utvecklingen av Strandenområdet i centrala Mora kommer att tas upp vid ett extra sammanträde i kommunstyrelsen den 15 mars. Då ska kommunstyrelsen besluta om kommunen ska bygga själv och äga fastigheterna för de nya verksamheterna, eller låta en privat aktör investera och att kommunen sedan hyr fastigheterna.
  Läs mer

 • Bild
  Ny utvecklingschef och ny chef för miljö- och byggnadsförvaltningen rekryterade till kommunen
  Mora kommun har rekryterat två nya chefer på nyckelpositioner. Det är Anders Björkman som blir chef för utvecklingsenheten på kommunstyrelseförvaltningen, samt Lena Bergman som blir chef för den nya sammanslagna miljö- och byggnadsförvaltningen tillsammans med Orsa kommun.
  Läs mer

 • En kvinna som pratar med ett barn
  Informationskväll om arbetsintegrerad lärarutbildning förskoleklass - åk 3
  Hösten 2021 startar Högskolan Dalarna en ny ingång för grundlärarprogram som kombinerar studier med att arbeta som lärare i förskoleklass – årskurs 1-3. Är du intresserad av att söka? Högskolan Dalarna bjuder in till en digital informationskväll den 27 januari.
  Läs mer

 • Flygfoto över centrala Mora
  Bra resultat för Mora i SCB:s medborgarundersökning
  Under hösten 2020 genomfördes Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning i Mora kommun. Undersökningen visar bland annat att 53 procent av medborgarna i Mora kommun starkt kan rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen, medan 15 procent vill avråda från bekanta att flytta till kommunen.
  Läs mer

 • Rosa huset i Mora där Kulturskolan har sin verksamhet
  Kulturskolan skjuter upp terminsstarten till 25 januari
  Kulturskolan Miranda har beslutat om att skjuta upp terminsstarten för den frivilliga undervisningen till den 25 januari. Det innebär att kulturskolans lärare inte kommer åka ut till skolorna för att undervisa instrument under den här perioden.
  Läs mer

 • Foto på Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan
  Moras högstadieskolor går delvis över till fjärrundervisning
  Mora kommun har beslutat att högstadieskolorna Morkarlbyhöjden och Noretskolan och klasserna 7–9 delvis ska gå över till fjärrundervisning från och med onsdag den 13 januari. Detta efter att regeringen i förra veckan beslutade att grundskolan får möjlighet till fjärrundervisning.
  Läs mer

 • Morkarlbyhöjdens skola januari 2021.
  Jullovet förlängs med två dagar i Moras högstadieskolor
  Mora kommun har beslutat att förlänga jullovet för alla elever i klasserna 7–9 med två dagar. Det innebär att eleverna är lediga även den 11 och 12 januari. Någon distansundervisning kommer inte att ske utan barnen i Noretskolan och Morkarlbyhöjden har lov till den 13 januari.
  Läs mer

 • Bild
  Varning för telefonbedragare som erbjuder covid-19-vaccinering
  Polisen och kommunen varnar för bedragare som kontaktar äldre personer för att komma hem och vaccinera dem mot covid-19. Varken Mora kommun eller sjukvården kommer ringa och erbjuda vaccinering mot covid-19 i hemmet mot betalning, uppgivande av bank-id eller andra bankuppgifter. Vaccination mot covid-19 är alltid avgiftsfri.
  Läs mer

 • Marianne Sörhuus får vaccin mot covid-19.
  Vaccinering av äldre på Moras särskilda boenden har startat
  Nu har vaccineringarna kommit igång även i Mora kommun. På tisdagen den 5 januari började arbetet med att vaccinera äldre personer på särskilda boenden i kommunen. När veckan är slut ska samtliga personer på Moras äldreboenden har fått den första dosen vaccin mot covid-19.
  Läs mer

 • CE-märkt munskydd. Mostphotos.
  Munskydd i kollektivtrafiken från den 7 januari
  Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd till allmänheten om att bära munskydd inom kollektivtrafiken för att minska spridningen av covid-19. Var och en ansvarar att bära munskydd, som helst också ska vara CE-märkta.
  Läs mer

 • Mora bibliotek och kulturhus
  Så påverkas kommunens kultur- och fritidsverksamheter av de nya restriktionerna
  Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella restriktioner för att förhindra smittspridningen av covid-19. Nu vidtas ytterligare åtgärder inom Mora kommuns kultur- och fritidsverksamheter.
  Läs mer

 • Öppna förskolan i Mora
  Öppna förskolan håller stängt tills vidare
  Mora kommuns öppna förskola har den 4 februari beslutat att hålla stängt tills vidare på grund av de skärpta nationella restriktionerna. Syftet är att ytterligare minska smittspridningen av covid-19.
  Läs mer

 • Demensboendet Emmagården
  Fyra bekräftade fall av covid-19 på demensboendet Emmagården
  Under julhelgen har det pågått ett intensivt arbete med provtagning och smittspårning på kommunens särskilda boende i Saxnäs. Fyra fall av covid-19 har konstaterats på demensboendet Emmagården, men inga andra fall har konstaterats bland personal eller boende.
  Läs mer

 • Vaccin
  Socialförvaltningen förbereder för vaccinering mot covid-19
  Mora kommun samarbetar med vårdcentralen för att snart kunna erbjuda vaccinering mot covid-19 på samtliga särskilda boenden i kommunen. För att ytterligare förhindra smittspridning införs även snabbtester för kommunens vård- och omsorgspersonal.
  Läs mer

 • Tuvans förskola
  Information angående Tuvans förskola
  På grund av fuktproblem i de nya avdelningarna på Tuvans förskola kommer den nya verksamheten inte kunna öppnas. För- och grundskoleförvaltningen har därför beslutat att barnen som skulle ha börjat på de nya avdelningarna istället erbjuds plats på andra förskolor medan några barn stannar på Tuvans förskola.
  Läs mer

 • Dator
  Mora gymnasium fortsätter med fjärrundervisning till 24 januari
  Folkhälsomyndigheten har förlängt sin rekommendation till gymnasieskolorna om att bedriva distansundervisning. Mora gymnasium har därför beslutat att förlänga fjärrundervisningen till och med 24 januari.
  Läs mer

 • Domare
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  På måndag den 21 december klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige sista gången för året. På grund av rådande rekommendationer kring fysiska sammankomster kommer detta sammanträde genomföras digitalt. Du kan följa sammanträdet via webbTV eller närradio.
  Läs mer

 • Foto på en miniräknare och pengar
  Kommunen förväntas göra ett resultat på 14 miljoner nästa år
  Mora kommun kommer att göra ett positivt resultat på 14 miljoner konor 2021. Detta enligt den reviderade kommunplanen som fullmäktige ska ta ställning till vid sitt nästa möte den 21 december.
  Läs mer

 • Illustration av en lastbil med texten Morabudet
  Morabudet minskar trängseln och ökar den lokala handeln
  Nu har Morabudet dragit igång. Det är en transporttjänst som erbjuder fri hemkörning av varor från Moras butiker. Syftet är att uppmuntra handel av julklappar lokalt i Mora men utan att trängas i butikerna. Det är Regionstad Mora som driver projektet med stöd från kommunen.
  Läs mer

 • Flygbild över centrala Mora sommaren 2017. Foto: Bergslagsbild AB
  Mora på tredje plats i Dalarna för bästa tillväxt bland företagen
  För sjätte året i rad placerar sig Mora bland de tre bästa kommunerna i Dalarna när det gäller bästa tillväxt i aktiebolagen. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.
  Läs mer

 • En äldre kvinna använder en läsplatta
  Kommunal satsning på digital delaktighet
  De av oss som saknar digital kompetens kan lätt hamna i ett utanförskap – det är forskarna överens om. Därför satsar Mora kommun nu på att öka den digitala delaktigheten hos de grupper som är mest utsatta. Detta som en del i kommunens satsning Hållbara Mora.
  Läs mer

 • Tvätta händerna
  Nya föreskrifter och allmänna råd från 14 december
  På måndag den 14 december börjar nya skärpta råd gälla i hela landet. De innebär att alla är skyldiga att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19. De nya nationella råden ersätter de tidigare lokala allmänna råden.
  Läs mer

 • Elever i ett klassrum
  Extra åtgärder för elever i årskurs 7–9
  Den senaste veckan har några fall av covid-19 bekräftats hos elever i årskurs 7–9 på Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola. Efter dialog med Smittskydd Dalarna fortsätter skolorna med den ordinarie undervisningen men kommer att separera klasserna så långt det är möjligt. Den 18 december avslutas höstterminen med en digital inlämningsuppgift istället för en ordinarie skoldag.
  Läs mer

 • Foto på Mora gymnasium
  Mora gymnasium övergår till fjärrundervisning
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att landets gymnasieskolor delvis stänger och övergår till fjärr- och distansundervisning. Mora gymnasium har därför beslutat om att införa fjärrundervisning från och med måndag den 7 december. Syftet är att ytterligare minska risken för smittspridning i samhället och kollektivtrafiken.
  Läs mer

 • Barn som leker med leksaksbilar
  Även yngre barn ska stanna hemma om någon i familjen har covid-19
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att även symtomfria barn i för- och grundskolan stannar hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Rekommendationen ändras för att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.
  Läs mer

 • Vattenglas
  Kommunen sänder webb-TV om den nya VA-planen
  Mora kommun har tagit fram ett förslag till ny VA-plan. Huvudsyftet med VA-planen är att Mora ska ha ett fortsatt bra dricksvatten och avloppsvatten. På torsdag den 3 december kl 18.00–19.00 blir det en informations- och samrådssändning på webb-TV från Mora kommun.
  Läs mer

 • Anine Karlsson och Mira Eriksson i klass 7B på Morkarlbyhöjdens skola
  Moras skolor minskade matsvinnet – firas med Nobellunch
  Kommunens elever och skolpersonal har tillsammans gjort stora framsteg med att minska matsvinnet inom för- och grundskolan. Nu uppmärksammas deras insats med en trerätters lunch på Nobeldagen!
  Läs mer

 • En stillbild från Familjefrids film som belyser våldsutövarens känslor kring sina handlingar och uppmärksammar att det finns hjälp att få.
  En vecka fri från våld
  Var femte person i Sverige har utsatts för fysiskt eller psykiskt våld av en partner någon gång i livet. För att uppmärksamma det stora samhällsproblemet våld i nära relationer, arrangeras ”En vecka fri från våld” varje år under vecka 48. Idag berättar vi om Familjefrid som erbjuder behandling till personer som är utsatta för eller som själva utövar våld.
  Läs mer

 • En ung kvinna använder en laptop
  Delvis fjärrundervisning på Mora gymnasium
  Mora gymnasium har beslutat om att införa fjärrundervisning till viss del, från och med 30 november. Syftet är att minska trängsel i lokalerna och därmed minska risken för smittspridning.
  Läs mer

 • Bild
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Måndagen den 23 november klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige igen. På grund av rådande restriktioner kring fysiska sammankomster kommer detta sammanträde genomföras digitalt. Åhörare uppmanas följa sammanträdet via webbTV eller närradio.
  Läs mer

 • Munskydd
  Hälso- och sjukvårdspersonal rekommenderas bära munskydd i patientnära situationer
  Smittskydd Dalarna rekommenderar från och med den 23 november medarbetare inom hälso- och sjukvården, samt vård- och omsorgsverksamheten i länets kommuner, att bära munskydd i närkontakt med patienter. Rekommendationen gäller inte allmänheten.
  Läs mer

 • Barn som skiver på skoluppgift
  Nya åtgärder inom kommunens för- och grundskolor samt gymnasium
  Folkhälsomyndigheten och Dalarnas smittskyddsläkare har beslutat om att införa lokala allmänna råd i länet. Här hittar du information om hur Mora kommuns för- och grundskolor samt gymnasium påverkas av de nya råden.
  Läs mer

 • Mora bibliotek
  Nya åtgärder för kommunens kultur- och fritidsverksamheter under pandemin
  Uppdaterad 2020-12-11: De skärpta nationella råden innebär att en rad åtgärder vidtas för att begränsa smittspridningen och för att hjälpa personal och allmänhet att följa råden. Mora kommuns verksamheter fortsätter även att följa Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer.
  Läs mer

 • Flera svarta matlådor. Mostphotos.
  Lunchlådor levereras till trygghetsboenden efter årsskiftet
  Det kommer att vara möjligt för boende på kommunens trygghetsboenden att beställa matlådor från den 1 januari 2021. Leverans av mat till trygghetsboenden hade tidigare sagts upp efter beslut i den gemensamma nämnden för social myndighetsutövning. Nu har Region Dalarnas och Mora kommuns gemensamma kostnämnd beslutat att det ska vara möjligt att beställa lunchlådor efter årsskiftet.
  Läs mer

 • covid-19
  Skärpta allmänna råd i Dalarna för att bromsa smittspridningen
  Smittspridningen fortsätter öka i Dalarna. Folkhälsomyndigheten har därför tillsammans med Dalarnas smittskyddsläkare beslutat att kraftigt skärpa de allmänna råden i länet. Råden innebär bland annat att avstå fysisk kontakt med människor utanför det egna hemmet, avstå från inomhusmiljöer där trängsel kan uppstå och att jobba hemifrån så långt det är möjligt.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Höjning av VA-taxorna föreslås i kommunens nät
  Det kommunala bolaget Moravatten AB vill höja taxorna för vatten och avlopp med åtta procent. Det blir kommunfullmäktige som ska besluta om taxornas nivå vid sitt sammanträde den 23 november.
  Läs mer

 • Bild
  Sista etappen av saneringen vid Saxnäs föreslås starta
  Den avslutande tredje etappen av saneringen av Ströms före detta sågverksområde vid Saxnäs kommer nu att sättas igång. Detta enligt ett förslag till kommunstyrelsen. Området för etapp 3 är den yta som ligger närmast vattnet, nedanför den mark som redan sanerats.
  Läs mer

 • Mora gågata
  Besöksnäringen i Mora ökade 2019
  Besöksnäringen i Mora kommun omsatte totalt 1 474 miljoner kronor under 2019 vilket är en liten ökning från året innan. Även det totala försäljningsindexet för handeln låg 2019 fortsatt bra till.
  Läs mer

 • Skärmbild från livesändningen av Mora kommunfullmäktige den 18 mars 2019
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Den 26 oktober klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige. Sammanträdet livesänds som vanligt på kommunens webbTV.
  Läs mer

 • Insidan av Sollerö bibliotek.
  Meröppet på Sollerö bibliotek
  Sollerö bibliotek har lanserat ett nytt taggsystem för personer 18 år och över göra besök även när biblioteket inte är bemannat. Syftet är att öka tillgängligheten för de som vill utnyttja bibliotekets tjänster.
  Läs mer

 • Bild
  Vägarbeten längs Vasagatan och Oxbergsvägen under hösten 2020
  Under vecka 43 börjar en serie vägarbeten längs Vasagatan och Oxbergsvägen. Dessa vägarbeten förbereder sträckan för att kunna hantera en större mängd fordon, något som blir aktuellt i samband med en omledning av trafik från E45 under 2021-2022.
  Läs mer

 • Mikrofon i en radiostudio
  Lyssna på Mora kommuns och Trafikverkets telefonväkteri om Genomfart Mora
  Tisdagen den 20 oktober kl. 11-12 direktsändes ett telefonväkteri i Radio Siljan om Genomfart Mora. Mora kommun och Trafikverket bemannade en panel med ansvariga och experter som svarade på frågor och berättade om projektet. Programmet har också sänts i kommunens webbTV.
  Läs mer

 • Roger Torlamb
  Missbrukande ungdomar får hjälp på hemmaplan
  Nu kan Moraungdomar med missbruksproblem få hjälp på hemmaplan istället för att skickas till ett behandlingshem långt hemifrån. I augusti tillträdde nämligen Roger Torlamb den nyinsatta tjänsten som ungdomsbehandlare på socialförvaltningen. Detta som en del i kommunens satsning Hållbara Mora.
  Läs mer

 • Två personer på ett äldreboende
  Kommunens särskilda boenden öppnar upp för besök inomhus
  Då antalet konstaterade fall av covid-19 minskat i länet tar Smittskydd Dalarna bort den tidigare rekommendationen om besöksrestriktioner på länets särskilda boenden. Mora kommuns särskilda boenden öppnar därmed upp för besök inomhus från och med måndag 12 oktober. Det krävs dock att alla besökare fortsätter ta ansvar och vara försiktiga för att förhindra smittspridning.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet.
  Kommunstyrelsen beslutade om huvudinriktning för Strandenområdet
  Kommunstyrelsen har beslutat om det huvudsakliga innehållet på det så kallade Strandenområdet och hur det skulle kunna utvecklas. En utredning visar att området med fördel kan samla en rad olika verksamheter som skola, idrottshall, kulturskola, kulturhus, kulturscen samt en öppen byggrätt på området.
  Läs mer

 • Maria Dufva
  Se kommunens livesändning om ungas liv på nätet
  Kriminologen och författaren Maria Dufva kommer till Mora för delta i livesända studiosamtal om ungas liv på nätet. Studiosamtalet för föräldrar och allmänhet kommer sändas på Mora kommuns webbTV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. måndagen den 12 oktober klockan 18.30.
  Läs mer

 • Bild
  Kommunen förhandlar med tre aktörer om utveckling av Strandenområdet
  Mora kommun har valt ut tre aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen att gå vidare med i en så kallad dialogförhandling för att utveckla Strandenområdet. I våras gick kommunen ut med en intresseförfrågan till privata marknaden om skola, idrottshall, kulturskola, kulturhus, kulturscen samt en öppen byggrätt på området. Elva företag inom fastighets- och byggnadsbranschen visade intresse för att vara med i en utveckling. Diskussionen går nu vidare med tre av dem.
  Läs mer

 • Omsorgsboende
  Avrådan från besök inomhus på kommunens särskilda boenden
  På grund av den ökade smittspridningen i Mora under de senaste veckorna kommer kommunens särskilda boenden starkt avråda från besök inomhus även efter den 1 oktober. Detta enligt rekommendationer från Smittskydd Dalarna.
  Läs mer

 • Entrén till nya kommunhuset
  Receptionen i nya kommunhuset byggs om
  På måndag den 28 september startar ombyggnationen av receptionen i nya kommunhuset för att kunna skapa den nya kundtjänstfunktionen. Syftet är att vi ska kunna möta besökarna på ett nytt och bättre sätt. Men innan det är klart kommer det att vara lite stökigt och rörigt.
  Läs mer

 • Diagram över Moras rankning av företagsklimat mellan 2009-2020.
  Förbättrat företagsklimat i Mora
  Mora placerar sig på plats 77 av 290 i Svenskt Näringslivs mätning av kommunernas företagsklimat. Det innebär en klättring med 30 placeringar jämfört med förra året.
  Läs mer

 • Bild
  Nya regler om rapportering av farligt avfall
  För att Sverige ska ha bättre uppsikt över sitt farliga avfall ställs det från och med 1 november 2020 krav på att avfallet ska rapporteras in till avfallsregistret via naturvårdsverket. Kravet gäller alla verksamheter där farligt avfall uppstår. Eftersom till exempel glödlampor, lysrör och batterier räknas som farligt avfall är det väldigt många verksamheter som berörs.
  Läs mer

 • Ett äldre par pratar
  Besöksförbudet upphör den 1 oktober
  Besöksförbudet på svenska äldreboenden upphör den 1 oktober, enligt ett beslut av regeringen. Det innebär att också äldreboenden i Mora kommun öppnar för besökare.
  Läs mer

 • Moragatan byggs om utanför kinarestaurangen september 2020.
  Start för Moragatans ombyggnadsarbete
  Under veckan har ombyggnadsarbetet för Moragatan påbörjats, ett arbete som sträcker sig från Tingshusparken hela vägen ner till Fridhemsgatan. Arbetet syftar bland annat till att förbättra tillgängligheten till gatan, samt att ge den en mer enhetlig gestaltning.
  Läs mer

 • Covid-19
  Smittspridningen ökar i Mora kommun
  Smittskydd Dalarna kan se att antalet konstaterade fall av covid-19 har ökat i Mora kommun den senaste veckan. Ökningen av konstaterade fall av covid-19 i Mora handlar både om separata fall och flera fall av klustersmitta, det vill säga platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning. Det handlar främst om unga personer, men fall har även konstaterats i äldre åldersgrupper.
  Läs mer


 • Första fallet av covid-19 på ett av kommunens boenden i Mora
  Mora kommun har fått sitt första bekräftade fall av covid-19 på ett av sina boenden. Det är en person på gruppbostaden Bosselvägen som har testats positivt för coronasmitta. Personen mår förhållandevis bra och vårdas för närvarande på sitt rum i boendet.
  Läs mer

 • Skärmbild från livesändningen av Mora kommunfullmäktige den 18 mars 2019
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Måndagen den 14 november klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige igen för första gången under höstterminen 2020. Här kan du se en intervju med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) om vad lite av vad som står på sammanträdets dagordning.
  Läs mer

 • En person som använder en laptop
  Utökad fjärrundervisning för NIU specialidrott Hockey
  Samtliga elever på det nationella programmet för specialidrott ishockey kommer att ha all undervisning på distans utanför skolan till den 25 september. Det gäller både lektioner och träningar. Ledningen för gymnasiet har fattat beslutet efter rekommendation från smittskyddet på Region Dalarna.
  Läs mer

 • Stadsbyggnadsförvaltningens kontor i Mora på Fredsgatan 12. Fotograferat sommaren 2019.
  Kontaktuppgifter till samfällighetsföreningar i Mora och Orsa efterfrågas
  Bygglovsenheten på Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa önskar att samfälligheterna i Mora och Orsa inkommer med uppdaterade kontaktuppgifter. Korrekt kontaktinformation underlättar kommunikationen med samfälligheterna när de är aktuella som remissinstanser.
  Läs mer

 • Ishockey
  Konstaterad covid-19 på hockeygymnasiet i Mora
  Tre elever på ishockeygymnasiet på Mora gymnasium har konstaterats positiva för covid-19 efter provtagning. Skolledningen har därför infört fjärrundervisning för eleverna på specialidrott ishockey som en försiktighetsåtgärd till och med måndag 14 september. Det gäller elevernas specialidrottslektioner.
  Läs mer

 • Foto på två personer som plockar skräp
  Hela Mora plockar skräp!
  Ett mindre skräpigt Sverige. Det är syftet med Skräpplockardagen som arrangeras på tolv olika platser runt om i Sverige den 19 september. Och Mora är en av dem. "Det är ett evenemang som ska uppmuntra människor att slänga mindre skräp i omgivningen, säger Eva Larsson, miljösamordnare på Mora kommun.
  Läs mer

 • Flygfoto över Strandenområdet
  Elva bolag vill vara med och utveckla Strandenområdet
  Kommunen vill utveckla det så kallade Strandenområdet i centrala Mora. En utredning visar att området med fördel kan samla en rad olika verksamheter som skola, idrottshall, kulturskola, kulturhus, kulturscen samt en öppen byggrätt på området.
  Läs mer

 • Barn i ett klassrum
  Gemensam satsning för minskad skolfrånvaro
  Ökad skolnärvaro. Det är det övergripande målet när Mora kommun nu satsar på att stötta så kallade Elof-elever, det vill säga elever som har en lång och oroande frånvaro. Projektet är en del i kommunens satsning Hållbara Mora. Genom ELOF närvaroteam vill man uppnå en bättre samverkan mellan skola och socialtjänst, utveckla bra arbetsmetoder samt förstås öka elevernas närvaro.
  Läs mer

 • Matlådor
  Mottagningskök på trygghetsboenden avvecklas från årsskiftet
  Den gemensamma kostnämnden i Mora har beslutat att distributionen av mat till trygghetsboendena Noretgården, Spanskgården och Hanslinden ska upphöra från årsskiftet 2020–21. Det innebär att mottagningsköken vid dessa trygghetsboenden kommer att avvecklas. De boende där kan i stället låta fristående entreprenörer stå för maten och välja leverantör.
  Läs mer

 • Man som skriver på papper
  Kommunen säger upp kinesiskt vänortsavtal
  Mora kommun ska säga upp sitt vänortsavtal med den kinesiska staden Changchun, enligt ett beslut i kommunstyrelsen. Avtalet slöts 2004 men samarbetet och utbytet har de senaste åren varit obefintligt. En annan aspekt är den politiska utvecklingen i Kina där bristen på mänskliga rättigheter och demokrati i landet står alltför långt från Mora kommuns värdegrund.
  Läs mer

 • Gammal vattenledning under mark kapas. Bild: Mostphotos.
  Nya vatten- och avloppsledningar ska grävas ner under E45 i Mora
  När Trafikverket och kommunen ska bygga om genomfarten i Mora ska entreprenören passa på att byta ut äldre ledningar för vatten och avlopp. Ledningsarbetet blir därför det första momentet i ombyggnadsprojektet.
  Läs mer

 • SCBs logotyp.
  SCB:s medborgarundersökning 2020 - Mora deltar
  Under augusti kommer 1200 slumpmässigt utvalda kommuninnevånare i Mora få brev om att delta i SCB:s medborgarundersökning. Svar som samlas in används för att få en bild över vilka verksamheter och områden i kommunen som är viktigast för att att du som invånare ska trivas. Därför är det viktigt att du som blivit utvald svarar!
  Läs mer

 • Caroline Smitmanis Smids
  Caroline slutar som utvecklingschef och biträdande kommundirektör
  Caroline Smitmanis-Smids lämnar Mora kommun. Den 1 december slutar hon som utvecklingschef och biträdande kommundirektör för att i stället bli kommundirektör i Leksands kommun.
  Läs mer

 • Lekplats utanför Tuvans förskola.
  Åtgärder av fuktskador i Tuvans förskolas nya avdelningar försenas
  De planerade åtgärderna för fuktskadorna i modulerna som ska bli Tuvans förskolas nya avdelningar har blivit försenade. Enligt en ny tidsplan bedömer leverantören att inflyttningen blir möjlig först under oktober månad, med verksamhetsstart i november.
  Läs mer

 • Stolar och bord vid café. Källa: Mostphotos.
  Miljökontorets tillsynsroll under Covid-19
  Miljökontoret Mora-Orsa har under pandemin ansvar över att göra tillsyn av restauranger och caféer för att kontrollera att trängseln inte blir för hög. Miljökontoret har dock inte rätt att göra tillsyn av andra sammankomster, så som loppisar, föreställningar eller kollektivtrafik.
  Läs mer

 • Bild
  Till dig som hyr ut eller tänker hyra en samlinglokal
  Polisen har under den senaste tiden fått rycka ut till fester i bystugor där det varit många personer samlade och det uppstått trängsel. Tänk på att vi på grund av den rådande pandemin inte bör samlas mer än 50 personer åt gången. 
  Läs mer

 • Flygbild över saxviken och tingsnäsbadet
  Kommunen avråder inte längre från bad vid Tingsnäsbadet
  Det var under helgen 18-19 juli som orenat avloppsvatten gick ut i Saxviken. Nu visar vattenprover att vattnet är tjänligt, med anmärkningen att halten bakterier är något förhöjd. Kommunen avråder därför inte längre från bad vid Tingnäsbadet.
  Läs mer

 • Tuvans förskola
  Försenad uppstart av de nya avdelningarna på Tuvans förskola
  Tuvans förskola ska få två nya avdelningar, Ekorren och Haren. Men på grund av fuktproblem i de nya avdelningarna kommer uppstarten att bli försenad. Förhoppningen är att inflyttning till de nya lokalerna ska ske den första september.
  Läs mer

 • Saxviken
  Avrådan att bada vid Tingsnäsbadet
  Bad avråds vid Tingsnäsbadet efter att orenat avloppsvatten har gått ut i Saxviken under helgen 18-19 juli. Nodava tar nu vattenprover för att få en exakt bild av föroreningarnas omfattning och grad. 
  Läs mer

 • Socialsekreterare Maria Gullholm med mikrofonen hon använder för att tala in dokumentation.
  Effektivare socialförvaltning med taligenkänning
  Inlästa ord blir skriven text. Nu får socialsekreterarna i Mora kommun mer till att möta barn och ungdomar i stället för att skriva dokumentation.
  "Det går mycket snabbare, texterna blir kortare och det är färre stavfel än när vi skriver våra rapporter", säger socialsekreterare Maria Gullholm. Hon är en av de knappt 40 medarbetare på socialförvaltningen i Mora kommun som just nu testar taligenkänning.

  Läs mer

 • Feriepraktikanterna Victor Svensk och Desireé Poutamo.
  Undersökning om Mora centrum
  Utvecklingsenheten har under två veckor i juni haft två feriepraktikanter som intervjuat människor på gågatan för att ta reda på hur folk upplever Mora centrum. Undersökningen visar bland annat att de flesta är nöjda med den nya gågatan och känner sig trygga från covid-19.
  Läs mer

 • Saxviken i Mora
  Badförbudet i Saxviken är upphävt
  Nu är det åter ok att bada vid badplatserna Tingsnäs och Sanda i Saxviken. Prover visar att vattnet är tjänligt att bada i. Det var i måndags den 29 juni som orenat avloppsvatten gick ut i Saxviken under några timmar på förmiddagen.
  Läs mer

 • Distriktsläkare Damien Dugne och sjuksköterska Lars Ludvigsson.
  Mobilt team fixar sjukvård i hemmet
  En doktor som gör hembesök – är det något att skriva hem om 2020? Ja, faktiskt. Sedan ett halvår åker ett team med en läkare och en sköterska hem till framför allt multisjuka äldre i Mora, tack vare ett unikt samarbete mellan kommunen och regionen. "Slumpen gjorde att vi hann pilottesta detta bara någon månad innan coronan slog till. Och det har vi jättestor nytta av idag", säger Eva Nordin-Olson, distriktsläkare och verksamhetschef på Mora vårdcentral.
  Läs mer

 • Flygbild över saxviken i centrala Mora
  Kommunplanen för 2021 visar ett resultat på drygt sex miljoner
  Kommunfullmäktige i Mora har beslutat hur kommunplanen för år 2021 kommer att se ut. Kommunplanen redogör för hur den politiska viljan ska genomföras, hur verksamheterna ska bedrivas och med vilken ekonomi. I kommunplanen redovisas vilka mål som ska nås med de resurser som finns.
  Läs mer

 • Pengar
  Mora förändrar sin konsumentvägledning
  Den 1 juli förändrar kommunen sitt arbete med konsumentrådgivning. Kommunen kommer då inte längre inte att ha en egen konsumentvägledare, utan hänvisar till Konsumentverkets tjänst ”Hallå konsument”. Även den kommande kundtjänstfunktionen i kommunen kommer att hantera vissa konsumentfrågor.
  Läs mer

 • Våmåbadet
  Nu kan du bada på Våmåbadet igen
  Det har varit badförbud på Våmåbadet i Våmhus sedan 22 juni då vattnet visat utslag på höga halter bakterier. Ett nytt vattenprov visar nu att vattnet är tjänligt igen och att det är säkert att bada.
  Läs mer

 • Flygbild över centrala Mora sommaren 2017. Foto: Bergslagsbild AB
  Mora bland de bästa kommunerna att leva i – enligt undersökning
  Mora kommun placerar sig på 31:a plats i undersökningen ”Här är det bäst att leva” bland landets 290 kommuner. Det är nyhetsmagasinet Fokus som varje år genomför undersökningen och tar hänsyn till en rad faktorer som påverkar livskvaliteten. Bara Leksand på 15:e och Gagnef på 17:e plats är bättre i Dalarna.
  Läs mer

 • Gågatan i Mora
  Nu finns riktlinjer för den offentliga platsen och torghandel i Mora
  Kommunfullmäktige har antagit riktlinjer för hur de offentliga platserna i Mora kan användas för näringsverksamhet. Riktlinjerna är speciellt framtagna för att ge stöd till de näringsidkare i Mora som vill använda den offentlig platsen för sin verksamhet. I samband med beslutet antog också kommunfullmäktige lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Mora kommun.
  Läs mer

 • Pengar
  Oförändrad kommunalskatt i Mora för 2021
  Skattesatsen för 2021 i Mora kommer att vara oförändrad och ligga på 22,34 kronor. Det har kommunfullmäktige beslutat i enlighet med kommunplanen för 2021.
  Läs mer

 • Medicinskt ansvarig sjuksköterska Kerstin Sandgren
  Hallå Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun…
  …hur tycker du att läget är inom socialförvaltningens verksamheter nu inför sommaren, med tanke på coronakrisen?
  Läs mer

 • Parkerade bilar
  Avgiften återförs på kommunens parkeringar
  Från och med måndag 15 juni återförs parkeringsavgiften på kommunens parkeringar i centrala Mora. Sedan mars har parkeringsavgiften varit borttagen för att stötta näringslivet i centrum under coronapandemin. Nu återinförs avgiften eftersom det väntas komma fler besökare till Mora under sommaren.
  Läs mer

 • Skärmbild från livesändningen av Mora kommunfullmäktige den 18 mars 2019
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Måndagen den 15 juni sammanträder Mora kommunfullmäktige igen. Det blir det sista sammanträdet innan sommaruppehållet, men ett längre än vanligt då många ärenden måste behandlas. Här kan du se en intervju med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) där han utfrågas om dagordningen för sammanträdet.
  Läs mer

 • Flygbild över Noretbron sommaren 2017. Foto: Bergslagsbild AB
  Planerad byggstart i slutet av sommaren för sista etappen av Genomfart Mora
  Just nu pågår förberedande arbete inför starten av den sista och mest omfattande etappen av genomfartsprojektet i Mora. I mitten av augusti planerar Trafikverkets entreprenör att börja arbetet från västra sidan av Noretbron, ett arbete som sedan pågår under de närmsta åren hela vägen fram till Fridhemsgatan.
  Läs mer

 • Ungdomsmottagningens affisch
  Träffa ungdomsmottagningen online
  Region Dalarna har i samverkan med kommuner i länet startat appen ”Ung i Dalarna”, där unga mellan 13-24 år kan ha videosamtal med personal på ungdomsmottagningen.
  Läs mer

 • Svensk flagga mot molnig himmel.
  Se nationaldagsfirandet i efterhand på webb-TV
  I år blev nationaldagsfirande enbart digitalt och sänt på webb-TV. Både kommunens och länets arrangemang sändes på internet. Nu kan du titta på firandet i efterhand. Här ligger länkar sändningarna.
  Läs mer

 • Foto på ett barn vid ett staket
  Personalen på förskola har testats positivt för covid-19
  Fyra positiva testresultat har upptäckts bland personal på en förskola i Mora. Kommunen inväntar resultat på ytterligare testningar av personal på den aktuella förskolan. Förskolan hålls öppen genom att vikarier har tagits in. Hela den ordinarie personalen är hemma.
  Läs mer

 • Foto på en äldre kvinna som dricker kaffe
  Detta gäller för besök utomhus vid kommunens äldreboenden
  Det råder fortfarande ett strikt besöksförbud på kommunens boenden. Det finns dock möjlighet för anhöriga att besöka boende utomhus under vissa förutsättningar. Men det ställs en del villkor och krav kring den typen av besök.
  Läs mer

 • Foto på Tomtebogården
  Första fallen av covid-19 på ett boende i Mora kommun
  Mora kommun har fått sina första bekräftade fall av covid-19 på ett äldreboende. Det är två personer på det privata boendet Tomtebogården som har testats positivt för covid-19. Personerna vårdas för närvarande isolerade på boendet.
  Läs mer

 • Foto på nya socialchefen Anna Ståhlkloo.
  Mora får ny socialchef
  Kommunstyrelsen i Mora har utsett Anna Ståhlkloo till ny socialchef efter Marie Ehlin som slutar den 31 maj. Anna Ståhlkloo kommer närmast från Region Dalarna där hon är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin med placering i Falun.
  Läs mer

 • Bild
  Mora en bättre kommun att driva företag i

  Mora har blivit en ännu bättre plats att driva företag på, men det finns också saker att förbättra. Det visar den enkätundersökning som organisationen Svenskt Näringsliv genomför varje år om företagsklimatet i Sveriges kommuner.
  Läs mer

 • Foto på Astrid Gustafsson, kulturpristagare 2020.
  Astrid Gustafsson blev årets kulturpristagare
  En enig kultur- och fritidsnämnd har utsett 2020 års kulturpristagare i Mora. Det blev före detta gymnasielärare Astrid Gustafsson som har arbetat med att kartlägga och undersöka vikingatiden på Sollerön.
  Läs mer

 • Foto på Sara Mörk och fotografi av Hilda Aspman
  Sara Mörk och Hilla Aspman blev årets kulturstipendiater
  Kultur- och fritidsnämnden i Mora har utsett 2020 års kulturstipendiater. Det blev dansaren Sara Mörk och fotografen Hilla Aspman som fick årets kulturstipendium.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet.
  Kommunen söker intressenter för att utveckla Strandenområdet
  Nu går Mora kommun ut med en inbjudan där aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen kan lämna intresseanmälan för att utveckla Strandenområdet. Det handlar om uppförande av skola, kulturskola, kulturscen och idrottshall. Dock är inga politiska beslut fattade om exakt vad som ska finnas på området.
  Läs mer

 • Bright Light UF och Fourelements UF tog guld och silver i SM i Ung Företagsamhet.
  Guld och silver till UF-företag
  UF-företagarna från Mora gymnasium imponerade när det var dags för SM i Ung Företagsamhet. Det blev ett SM-guld till Bright Light UF och ett SM-silver till Fourelements UF.
  Läs mer

 • Karta över Alderängarnas naturreservat
  Nytt naturreservat bildas vid Alderängarna
  Alderängarna nordväst om Östnor är ett av Moras populäraste utflyktsmål sedan det blev naturreservat för drygt tio år sedan. Nu utvidgas området ytterligare, då kommunfullmäktige har beslutat att bilda Västra Alderängarnas naturreservat.
  Läs mer

 • Foto på Ann-Christin Helén, kock på Mora gymnasiums kök och kostchef Andreas Hermansson.
  Mora i dalatoppen när det gäller lågt matsvinn i skolorna
  Mora ligger i topp i länet när det gäller att få ner matsvinnet i kommunens skolor. I den senaste mätningen ligger Mora bäst till av dalakommunerna. Samtidigt har Mora ett mål att minska matsvinnet med 25 procent från hösten 2019 och fram till i år. Det målet ligger kommunens kostenhet redan mycket nära att klara.
  Läs mer

 • miniräknare
  Kommunen gjorde ett positivt resultat på nästan 10 miljoner för 2019 – men är sämre än budget
  Mora kommuns årsredovisning har lagts fram och godkänts av kommunfullmäktige. Kommunen gjorde ett plusresultat på 9,7 miljoner för 2019, men är ändå nästan 17,8 miljoner sämre än det budgeterade resultatet för förra året.
  Läs mer

 • Två unga personer målar en parkbänk.
  Nya möjligheter för ungdomar i Mora att få jobb till sommaren
  Sommaren 2020 finns det utökade chanser till feriepraktik och sommarjobb i Mora. Fram till och med den 26 maj kan elever som är folkbokförda i Mora och går i 9:an eller i någon av årskurserna på gymnasiet ansöka. Dock är antalet platser begränsade.
  Läs mer

 • Stillbild från filmen där Mora kommuns integrationssamordnare pratar om coronaviruset på dalska.
  Film om coronaviruset på dalska
  Mora kommun har gjort en egen film där kommunens säkerhetssamordnare ger information om coronaviruset på dalska. Filmen riktar sig framför allt mot äldre och informerar bland annat om hur du som är 70+ eller ingår i riskgrupp kan få hjälp med mathandling och hur du undviker att bli smittad och smitta andra.
  Läs mer

 • Linus Hultman, undersköterska i Mora kommun.
  Socialförvaltningens personal får digital utbildning i vårdhygien
  Socialförvaltningen på Mora kommun genomför just nu en digital utbildning i vårdhygien för alla sina anställda, både ordinarie och vikarier. Utbildningen är en del av det ordinarie hygienarbetet, men passar extra bra att genomföra nu under coronasituationen.
  Läs mer

 • Bild
  Pär Johansson utsedd till årets miljöpristagare
  Mora Orsa miljönämnd har beslutat att utse Pär Johansson till miljöpristagare 2020. Han tilldelas priset dels för sitt fantastiska naturfoto som han delat med sig av vid välbesökta bildvisningar och dels för sitt engagerade, ihärdiga arbete för kungsörnen i Dalarna.
  Läs mer

 • Pratbubblor i olika färger. Bildkälla: Mostphotos.
  Ungas syn på Mora presenteras i ny film
  Hösten 2018 svarade mer än 1200 unga i Mora i en enkät om hur det är bo och leva här och vad de saknar. Nu presenteras resultatet i en animerad film.
  Läs mer

 • Två personer som håller hand
  Till dig som anhörig till boende i vård- och omsorgsboenden
  Om vi får ett bekräftat fall av covid-19 hos någon av våra boende, kommer en ansvarig sjuksköterska att ta kontakt med dig som anhörig via telefon. Vi tycker det är viktigt att du som anhörig känner till våra rutiner och känner dig trygg, särskilt nu när du inte har möjlighet att besöka din närstående.
  Läs mer

 • Foto från den dagliga verksamheten Komverk.
  Riskgrupper inom dagliga verksamheter får annan sysselsättning
  De personer som har en flerfunktionsnedsättning och får sysselsättning inom Mora kommuns dagliga verksamheter kommer nu få aktivering i hemmet istället. Detta efter ett förtydligande om riskgrupper från Socialstyrelsen. Kommunen förbereder även för fler platser på korttidsboendet Gläntan.
  Läs mer