TEST Nyhetsarkiv


 • Saxnäs särskilda boende
  Ansträngt personalläge inom äldreomsorgen – behovet av vikarier stort
   Personalläget inom vård och omsorg är fortsatt ansträngt inom kommunen, bland annat till följd av hög sjukfrånvaro. Behovet av vikarier är därför fortsatt stort under slutet av sommaren.
  Läs mer

 • Bild
  Bra resultat på årets sista badvattenprov
  Nu har årets sista kvalitetskontroll av badvatten testats. Det var vattnet i Tingsnäsbadet i Saxviken som testades, och resultatet visade på ett mycket bra resultat.
  Läs mer

 • Cyklister under cykelvasan
  Hundraårsfirande präglar Vasaloppets sommarvecka
  Vasaloppets hundraårsfirande är långt ifrån slut ännu. Jubileet fortsätter i augusti med den årliga sommarveckan, då det också blir en del nyheter.
  Läs mer

 • Entrén till Saxnäs särskilda boende.
  Ansträngt läge på särskilda boendet på Saxnäs
  Smittspridningen av covid-19 har ökat den senaste tiden. Just nu finns flera smittade på Saxnäs särskilda boende i Mora. I nuläget är det fem av de boende som är smittade och tre i personalen.
  Läs mer

 • Bild
  Vindkraftverket på Hedboberget sålt
  Mora kommuns försäljning av vindkraftverket på Hedboberget är nu genomgörd. Vindkraftverket såldes till vindkraftskooperativet Solivind, för 14,6 miljoner kronor.
  Läs mer

 • Bild
  Tillsättning av röstmottagare i Mora kommun
  Den andra söndagen i september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Valnämnden i varje kommun ansvarar för att rekrytera de röstmottagare som ska arbeta med förtidsröstning eller röstmottagning i en val- eller röstningslokal på själva valdagen.
  Läs mer

 • Bild
  Covidläget inom äldreomsorgen i Mora kommun
  Smittspridningen av covid-19 har ökat under sommaren och är nu relativt stor i hela Dalarna. Eftersom endast vårdpersonal och brukare i vård- och omsorg testas så är det osäkert hur många som smittats av covid-19 i samhället.
  Läs mer

 • Bild
  Kommunen gratulerar 100-årig dalahästtillverkare
  Fredagen den 22 juli firade Grannas A. Olssons Hemslöjd i Nusnäs 100 år. Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) och kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacrédeus (KD) var där för att gratulera.
  Läs mer

 • Stolar
  Sommaruppehåll för insamling av möbler
  Integrationsenheten tar ett sommaruppehåll från insamlingen av möbler och hemutrustning till ukrainska flyktingar. Alla som redan har anmält att de vill skänka möbler kommer bli kontaktade.
  Läs mer

 • Bild
  Bli inte lurad
  Lär dig knepen att känna igen falsk och vilseledande information. Myndigheten för psykologiskt försvar har samlat tips på sin webbplats Länk till annan webbplats. för att lära oss att känna igen falsk och vilseledande information.
  Läs mer

 • Bild
  Tänk säkert - För ett säkrare digitalt samhälle
  I sommar genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en bred informationskampanj på uppdrag av regeringen tillsammans med Polismyndigheten och Stöldskyddsföreningen. Kampanjen kallas ”Tänk säkert” och syftet är att öka kunskapen om informations- och cybersäkerhet.
  Läs mer

 • Saker som är bra att ha hemma. Foto: MSB
  Hemberedskap - Preppa för en vecka!
  Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Vi är alla en del av Sveriges beredskap.
  Läs mer

 • Flygbild över Kanadaområdet i Mora.
  Tyck till om Kanadaområdet
  Mora kommun ska ta fram ett planprogram för hur Kanadaområdet i Mora ska utvecklas med bostäder. Nu genomförs därför en digital kartdialog för att få mer kunskap om hur Kanadaområdet används. Var med och tyck till!
  Läs mer

 • Ett barn som springer i vattnet på en strand
  Godkänt badvatten på Moras badplatser
  Nu har vattnet på flera av kommunens badplatser testats. Resultatet blev positivt, med tjänligt badvatten på alla badplatser som testades.
  Läs mer

 • Brandispektör Emil Svensson
  Elda säkert i sommar
  – Kontrollera alltid att det är tillåtet att elda och grilla aldrig nära brännbart material. Kom ihåg att du som tänder elden också är ansvarig för att släcka den! Det säger Emil Svensson, brandinspektör på Brandkåren Norra Dalarna, inför årets grillsäsong.
  Läs mer

 • Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) och kommundirektör Peter Karlsson.
  Mora kommun pratar om Strandenprojektet i Almedalen
  Kommundirektör Peter Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) är under måndagen den 4 juli på plats på Almedalsveckan i Visby. Under eftermiddagen medverkar de i ett seminarium där de berättar om processen kring den nya skolan på Strandenområdet.

  Läs mer

 • Fritidsbankens logotyp
  Sommarstängt på Fritidsbanken
  Fritidsbankens intag på gamla brandstationen i Mora har semesterstängt mellan 4 juli och 29 juli. Om du vill skänka fritidsutrustning under juli går det bra att lämna in sakerna på återvinningscentralen på Vattumyren istället.
  Läs mer

 • Ukrainska flaggan är hissad i kommunhusparken.
  Familjer från Ukraina landar i Mora under veckan
  Under veckan kommer de första ukrainska flyktingarna till Mora, som placerats här av Migrationsverket. Det rör sig om totalt sex familjer som välkomnas av Mora kommuns integrationsenhet och får egna boenden.
  Läs mer

 • En burk med piller
  Framgångsrikt arbete mot droger bland unga
  Både polisen och kommunen fokuserar på att minska droganvändningen bland unga i Mora. På socialnämndens senaste sammanträde presenterade polisen i Mora positiva resultat. Även om antalet anmälda narkotikabrott ökar, så visar undersökningar att droganvändningen bland unga inte ökar.
  Läs mer

 • Matthias Grahn, IT-chef i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.
  Samordning är nyckeln när IT-enheten klimatsparar
  Återanvändning, distansservice och samlade leveranser – Mora, Orsa och Älvdalens gemensamma IT-enhet har lyckats minska klimatutsläppen genom samordning och krav på leverantörerna.
  – Klimatarbetet finns med oss i vardagen hela tiden. Och vi nöjer oss inte – vi kan alltid bli bättre, säger IT-chef Matthias Grahn.

  Läs mer

 • Bild från Yrkesdagarna 2021.
  Yrkesmässa på skolan inspirerar till nya framtidsdrömmar
  I oktober arrangeras den årliga Yrkesmässa på skolan. Mässan riktar sig till elever i årskurs 8 och 9 och ger arbetsgivare chansen att möta framtidens medarbetare. - Målet är att skapa den bästa mässan hittills och locka ännu fler inspirerande arbetsgivare från olika branscher, säger Susanne Hedberg Eriksson, processledare för Moraspåret.
  Läs mer

 • Bild
  Valinformation på morakommun.se
  Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Förtidsröstningen startar den 24 augusti. morakommun.se/val finns valsidor med information för dig som ska rösta.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet.
  Uppdragsavtal för Stranden beslutat
  Kommunfullmäktige beslutade under måndagens sammanträde att godkänna förslaget till uppdragsavtal med Morastrand för utveckling av nytt skolområde vid Stranden. Morastrand kommer innan årsskiftet presentera en förstudie med förslag på utformning av skolområdet.
  Läs mer

 • Stolar uppställda på rad
  Ny e-tjänst för att skänka hemutrustning
  För att hjälpa de ukrainska flyktingar som förväntas komma till Mora under sommaren har kommunen startat en insamling av möbler och husgeråd till de boenden som förbereds. Med kommunens nya e-tjänst är det lätt att anmäla om man har något att skänka.
  Läs mer

 • Flygfoto över centrala Mora
  Beslut om kommunplan 2023 i kommunfullmäktige
  Måndagen den 20 juni tog kommunfullmäktige i Mora beslut om kommunplanen för 2023, med utblick mot 2024 – 2025.
  Läs mer

 • Ordförandeklubba på bordet
  Kommunfullmäktige sammanträder
  Måndag den 20 juni klockan 17:00 sammanträder kommunfullmäktige i Moraparkens lokaler. Klockan 16:45 intervjuas kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus om kvällens beslutsärenden. Du kan se intervjun och sammanträdet live via kommunens webbTV.
  Läs mer

 • Bild på Tuvans förskolebyggnad
  Nu startar bygget på Tuvans förskola
  Nu är de synliga arbetena kopplat till nybyggnation av förskolan på Tuvan igång. I höst planeras förskolans verksamhet flytta ur nuvarande lokaler, när de tillfälliga lokalerna är på plats. Därefter väntar rivning av nuvarande lokaler och nybyggnation.
  Läs mer

 • En tjej i en butik
  Nästan 300 ungdomar har fått feriepraktik i Mora
  Den här veckan startar feriepraktiken för ungdomar i Mora. Mora kommun och 20 andra arbetsgivare i Mora tar emot nära 300 feriepraktikanter under sommaren. - Vi är väldigt glada över att så många ungdomar tagit chansen och nu får känna på arbetslivet. Framtidens medarbetare finns i skolan, säger Maria Vesterberg Nilsson, feriepraktiksamordnare på Mora kommun.
  Läs mer

 • Ukrainas flagga
  Färre ukrainska flyktingar till Mora än förväntat
  Enligt nya tilldelningssiffror från Migrationsverket ska Mora kommun ta emot 67 flyktingar från Ukraina, jämfört med den tidigare siffran på 232 personer. Anledningen är att den förväntade tillströmningen av skyddsbehövande till Sverige har sänkts från 80 000 till 50 000 personer fram till årsskiftet.
  Läs mer

 • Vattnet vid Saxviken
  Tingsnäs badvatten godkänt vid årets första test
  Nu har sommarens första test av badvatten gjorts i Mora kommun. Testet gjordes vid Tingsnäsbadet i Saxviken, och bedömningen är att vattnet är tjänligt.
  Läs mer

 • Illustration över den nya cirkulationsplatsen Starbo som ska byggas under delsträcka 2
  Genomfarten i Mora tar sista steget
  I slutet av sommaren börjar Trafikverket bygga genomfartens andra delsträcka, mellan Vasagatan/Älvgatan och Fridhemsgatan. Bland annat ska två cirkulationsplatser och en gång- och cykelport byggas för att förbättra framkomligheten och säkerheten.
  Läs mer

 • Mora gågata
  Sämre resultat för Mora kommun i enkätundersökning om lokalt företagsklimat
  Mora kommun backar något i Svenskt Näringslivs mätning av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. Det sammanfattade resultatet blev 3,3 på en 5-gradig skala, vilket är 0,2 enheter sämre än föregående år och något sämre än riksgenomsnittet.
  Läs mer

 • Vattenspel på en sjö
  Nytt vattenspel till Saxviken
  Torsdagen den 2 juni beslutade teknik- och servicenämnden att investera i ett nytt vattenspel (en fontän) till Saxviken i Mora. Det nya vattenspelet har även LED-belysning.
  Läs mer

 • Foto på Ukrainska flaggan hissad utanför kommunhuset i Mora
  Mora kommun kan snart börja ta emot flyktingar från Ukraina
  Som en av de större kommunerna i Dalarna kommer Mora kommun börja ta emot flyktingar från Ukraina innan lagförslaget om fördelningen är beslutat 1 juli. De första flyktingarna förväntas komma till Mora i början av juni.
  Läs mer

 • Exteriör bild Mora bibliotek och kulturhus.
  Moras bibliotek blir en del av Dalabiblioteken
  Dalarnas 15 kommuner går samman och bildar Dalabiblioteken. Det innebär att folkbiblioteken i Dalarna skapar en gemensam katalog och webbplats. Som biblioteksbesökare i Mora kan du genom det nya samarbetet låna böcker från hela Dalarna.
  Läs mer

 • Flygbild över Saxnäs.
  30 nya boendeplatser föreslås på Saxnäs
  Kommunfullmäktige föreslås besluta att anta förslaget om att bygga 30 boendeplatser för särskilt boende inom befintliga lokaler på Saxnäsområdet. Det beslutade en enhällig kommunstyrelse under tisdagen. Utökningen skulle säkerställa att det finns tillräckligt med boendeplatser under flera år framåt på särskilt boende.
  Läs mer

 • Pinnstolar
  Stort behov av möbler till flyktingar från Ukraina
  Mora kommun beräknas ta emot 232 flyktingar från Ukraina, enligt Migrationsverkets fördelningsmodell. Nu ska boenden ordnas och lägenheter möbleras.
  Läs mer

 • Illustration av tre barn som åker på en bananbåt
  Årets sommarlovsaktiviteter för barn och unga
  Alla barn ska ha möjlighet till ett roligt och aktivt sommarlov! Därför erbjuder Mora kommun tillsammans med föreningar i Mora sommarlovsaktiviteter för barn och unga.
  Läs mer

 • Flygbild över skolområdet vid Stranden.
  Nästa steg för skolområdet vid Stranden
  Nu går utvecklingen av skolområdet vid Stranden in i nästa fas. Ett uppdragsavtal med Morastrand har tagits fram och även ett start-PM som beskriver förutsättningarna för att inleda detaljplanearbetet på området. Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna start-PM:et och föreslår att kommunfullmäktige godkänner förslaget till uppdragsavtal vid nästa sammanträde.
  Läs mer

 • Tuvans förskola
  Mora kommun köper modulerna på Tuvan
  Kommunstyrelsen har den 31 maj beslutat att bevilja teknik- och servicenämnden att köpa de tillfälliga modulerna på Tuvan. Modulerna, som tidigare inte blev godkända för förskoleverksamhet, ska användas som personalutrymmen för teknik- och serviceförvaltningens verksamheter.
  Läs mer

 • Ungdomar
  Kommunplan 2023 vidare från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige
  Nu har kommunstyrelsen beslutat om att kommunplanen för 2023, med utblick mot 2024 – 2025, ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.
  Läs mer

 • Foto på gågatan och statyn av St: Mikael och draken.
  Lämna förslag till Moras Walk of fame
  Måndagen den 30 maj beslutade kommunfullmäktige i Mora kommun om en Walk of fame. Där ska personer lyftas fram som haft stor betydelse för Moras moderna utveckling. Och nu finns möjlighet att lämna in förslag på personer.
  Läs mer

 • Gågatan sommar
  Kommunen gjorde ett positivt resultat på 63,2 miljoner kronor för 2021
  Mora kommuns årsredovisning har nu lagts fram och godkänts av kommunfullmäktige. Kommunens resultat uppgick till 63,2 miljoner kronor, vilket var betydligt högre än det budgeterade resultatet på 14,0 miljoner kronor och 35,0 miljoner kronor högre än föregående år.
  Läs mer

 • Klubba
  Kommunfullmäktige sammanträder
  Måndag den 30 maj klockan 18.30 sammanträder kommunfullmäktige i Andreasgården i Mora. Klockan 18.15 intervjuas kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus om kvällens beslutsärenden. Du kan se intervjun och sammanträdet live via kommunens webbTV. 
  Läs mer

 • Händer
  Beslut kring Heltidsresan
  Nu har socialnämnden i Mora kommun tagit beslut om Heltidsresan vilket bland annat innebär startdatum för heltid som norm och valmöjlighet kring tjänstgöringsgrad.
  Läs mer

 • Blommor
  Blommor planteras i Mora under juni
  Lagom till skolavslutningar och student kommer Moras sommarblommor att vara planterade. Blommorna planteras först efter 6 juni eftersom det är mindre risk för att de fryser då.
  Läs mer

 • Högstadieelever i skolmiljö
  Kommunen vill göra mer för ungas hälsa
  En övervägande andel av unga i Mora skattar sin hälsa som god, det visar en stor undersökning bland ungdomar i åldrarna 13–19 år. 1300 ungdomar i Mora svarade på undersökningen under 2021.
  Läs mer

 • Våmhus folkdanslag och Mora spelmanslag dansar och spelar instrument.
  En nationaldagsfest för alla
  En dag för alla. Så beskriver Mora kommuns kultursekreterare Susanne Nygårds nationaldagsfirandet i kommunhusparken, som nu åter blir verklighet efter två års pandemiuppehåll.
  – Vi gör en extra stor satsning i år, med massor av aktiviteter och en parad där alla kan vara med.

  Läs mer

 • Undersköterska Edris Shams
  Vill du göra skillnad i sommar?
  Behovet av sommarjobbare inom vård och omsorg är större än någonsin i Mora kommun.
  - Alla över 18 år är varmt välkomna att söka, vi har stort behov av vikarier på många ställen. Hos oss får du verkligen göra skillnad och det finns stora möjligheter till fortsatt jobb, säger Maria Pedersen, chef på bemanningscenter i Mora kommun.

  Läs mer

 • Ett foto på cykeln som tävlas ut.
  Sommartävling - hitta cykeln!
  TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Vi har under morgonen 21 maj placerat ut två cyklar någonstans i Mora. Tävlingens upplägg är enkelt - den som hittar en cykel vinner den!
  Läs mer

 • Foto på ungdomspoliserna Ulrika Hanser och Anna Niss Bergström.
  Informationsträff om ungas brott på nätet
  Näthat och polisanmälningar ökar i Mora. Fler och fler unga blir utsatta och dömda för brott på nätet. Därför bjuds alla vårdnadshavare med barn i årskurs 1-9 i Moras skolor in till ett föräldramöte den 31 maj.
  Läs mer

 • En järnvägskorsning.
  Trafikverket informerar om Sandakorsningen
  I december 2021 färdigställde Trafikverket fjärrstyrningen i Mora. I samband med det stängdes plankorsningen på Sandholmsvägen och det byggdes en ersättningsväg. Nu utreder Trafikverket möjligheten att bygga en gång- och cykeltunnel på platsen.
  Läs mer

 • Flygbild Mora
  Färdigt med entreprenör för delsträcka 2 av Genomfart Mora
  Trafikverket meddelar att det nu är klart att Peab får uppdraget att bygga delsträcka 2 av genomfarten i Mora. Delsträcka 2 sträcker sig från cirkulationsplatsen vid Älvgatan fram till Fridhemsgatan. Bygget förväntas påbörja under sommaren.
  Läs mer

 • Rullator på boende
  Morastrand ny förvaltare för trygghetsbostäder
  Nu tar Morastrand över förvaltningen av hyreskontrakten för de fastigheter med trygghetsbostäder som idag förvaltas av socialförvaltningen.
  Läs mer

 • Förskolan Tuvan
  Förskjuten tidplan för Tuvans nya förskola
  Mora kommun ska bygga en ny förskola på området Tuvan. För att kunna bedriva verksamheten medan den nya förskolan byggs ska det sättas upp tillfälliga lokaler. Planen var att dessa skulle placeras vid Öna skola, men nu har bygglovet avslagits. Kommunen undersöker nu andra lösningar för placeringen av de tillfälliga lokalerna.
  Läs mer

 • Bild
  Centrumkyrkan utses till årets miljöpristagare
  Mora Orsa miljönämnd har utsett Centrumkyrkan i Mora till årets miljöpristagare 2022. De får priset för sin verksamhet "hjälpkassen".
  Läs mer

 • Träbrickor med siluetter
  Vad tycker du är viktigast när du väljer arbetsgivare? – Svara på vår enkät
  Mora kommun arbetar ständigt för att utvecklas och vara en attraktiv arbetsgivare. Vi är nyfikna på vad du anser är viktigt när du väljer arbetsgivare och din syn på Mora kommun. Hjälp oss att svara på en enkät med fyra frågor. Du kan svara på enkäten fram till och med den 30 maj.
  Läs mer

 • Flygbild över marken där ängen ska sås.
  Från sågverk till bivänlig äng
  Snart surrar det vid Saxviken! Under våren ska Mora kommun nämligen anlägga en två hektar stor äng vid Saxviken, på den mark där sågverket tidigare låg. – Syftet med ängen är att bidra till biologisk mångfald genom att skapa en miljö där bin och andra pollinatörer trivs, säger Michael Horn, kommunekolog på Mora kommun.
  Läs mer

 • Språkstödjare
  Ukrainsk språkstödjare på öppna förskolan
  Nu är det klart att för- och grundskoleförvaltningen anställer en språkstödjare som pratar ukrainska. Språkstödjarens uppgift blir dels att vara en resurs på öppna förskolan, dels att ge information om rättigheter inom lagen om mottagande av asylsökande (LMA).
  Läs mer

 • Bild på Tuvans förskola.
  Tvist om förskolemoduler nära lösning
  Tvisten mellan Mora kommun och Skolmoduler kring de tillfälliga förskolelokalerna på Tuvan är nära att lösas. Enligt ett nytt förslag ska modulerna istället köpas in för 3,7 miljoner kronor för att användas som kontorslokaler. Teknik- och servicenämnden har skickat ärendet vidare till kommunstyrelsen för ett slutigt beslut.
  Läs mer

 • Ukrainas flagga hissad bredvid Klockstapeln i Mora
  Navet i full gång igen
  Under flyktingkrisen som inleddes 2015 startades organisationen Navet, för att samordna alla krafter som ville hjälpa de som anlände som flyktingar till Mora. Och nu drar verksamheten i gång igen, för att vara redo att hjälpa, när ukrainska flyktingar börjar anlända till kommunen.
  Läs mer

 • Ukrainas flagga
  Så många kan fördelas till Mora
  Migrationsverket har sammanställt ett förslag på hur andelen ukrainska flyktingar ska fördelas över landets kommuner. I det förslaget framgår att 232 ukrainska flyktingar skulle kunna bli placerade i Mora kommun. Detta beräknas utifrån prognosen att 76 000 personer kommer att söka skydd i Sverige, fram till halvårsskiftet.
  Läs mer

 • Texten "3000 följare" med fyrverkerier i bakgrunden
  Mora kommun växer på Facebook
  Mora kommuns gemensamma Facebook-konto har nu över 3000 följare. Varje vardag publiceras inlägg om vad som händer i kommunens verksamheter.
  Läs mer

 • Pristagaren Britt-Liz, silversmycke av stependiaten Miriam Lindberg samt stependiaten Nils Öhlin.
  De blev årets kulturprisvinnare och kulturstipendiater
  Kultur- och fritidsnämnden i Mora har utsett 2022 års kulturpristagare och kulturstipendiater. Och det blev Britt-Liz Jönsson som blev Moras kulturpristagare och årets kulturstipendium gick till korgmakaren Nils Öhlin och till guldsmeden Miriam Lindberg.
  Läs mer

 • Mora flygplats
  Mora flygplats får trafikplikt
  Efter en utredning om vilka tillgänglighetsbrister som finns och om dessa kan avhjälpas med flyg har Trafikverket fattat beslut om fortsatt allmän trafikplikt för samtliga tidigare befintliga linjer med ett tillägg av sträckan Mora-Arlanda.
  Läs mer

 • Hund med påskris i munnen
  Myrens dagliga verksamhet bjuder in till vårshow
  Söndagen den 24 april arrangerar Myrens dagliga verksamhet en vårshow i Mora ridhus. Deltagarna uppträder med sång, dans och tricks med hundar. Välkommen!
  Läs mer

 • Bildcollage från yrkesdagarna 2021
  Högstadieelever möter arbetslivet på ”Yrkesmässa på skolan”
  Moras högstadieskolor bjuder in företag och aktörer med koppling till arbetslivet för att presentera sina branscher, yrken och arbetsmarknaden på ”Yrkesmässa på skolan” i höst. Mässan riktar sig till elever i årskurs 8 och 9.
  Läs mer

 • Barn som leker
  Mora kommun söker familjehem för ensamkommande barn från Ukraina
  Kriget i Ukraina har försatt många barnfamiljer på flykt. En del barn flyr även utan någon förälder. Det är fortfarande osäkert hur många som kan komma till Mora, men som en förberedelse söker kommunen nu dig som vill bli utredd som familjehem.
  Läs mer

 • Moras gamla kommunhus, klockstapeln och Ukrainas flagga hissad.
  Flyktingläget och krisberedskap på tapeten under kommunens dialogmöte
  Under onsdagskvällen bjöd kommunen in till ett dialogmöte på Andreasgården i Mora. Mötet handlade bland annat om flyktingläget till följd av kriget i Ukraina, hur man kan hjälpa till och hur kommunens egen beredskap att hantera olika kriser ser ut. Allmänheten var inbjuden att delta, både på plats och via den webbaserade livesändningen.
  Läs mer

 • Karta där Ukraina är markerad
  Flyktingar enligt massflyktsdirektivet = Migrationsverket ansvarar för boenden
  Som flykting från Ukraina får du uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv. När du får det omfattas du endast av Lagen om mottagande av asylsökande, LMA vilket innebär att Migrationsverket ansvarar för ditt boende. Det betyder att en kommunplacering inte kommer att ske för personer som omfattas av massflyktsdirektivet.
  Läs mer

 • Flygfoto över Mora.
  Nu inleds planprogram för Norra Kråkberg, Tuvan och Sandängarna
  Kommunstyrelsen ger planenheten i uppdrag att ta fram planprogram för Norra Kråkberg och området Tuvan och Sandängarna. Där ska bland annat möjligheten för att bygga fler bostäder utredas.
  Läs mer

 • Larmsystemet "Hesa Fredrik"
  Fler ”Hesa Fredrik” till Mora

  I Sverige finns det omkring 4 500 VMA-tutor, mer kända som ”Hesa Fredrik”, redo att ljuda signalen för Viktigt Meddelande till Allmänheten , eller andra signaler. Av dessa är tio utplacerade på olika platser i Mora. Men snart ska de få förstärkning med ytterligare tre tutor, som ska placeras på strategiska platser.
  Läs mer

 • Gågatan i Mora
  Mora får Walk of fame
  Det kommer bli en Walk of Fame i Mora där personer som haft stor betydelse för Moras moderna utveckling kommer att lyftas fram. Det beslutade kommunstyrelsen under sammanträdet tisdag den 12 april
  Läs mer

 • Karta som visar omledningen
  Seljabron stängs av tillfälligt från 25 april
  Bron mellan Selja och Östnor ska repareras, därför kommer den vara avstängd under en period. Bron stängs av från och med 25 april och den beräknas vara avstängd i sex veckor.
  Läs mer

 • Strandenområdet från luften
  Beslut i kommunfullmäktige om nytt förslag för Strandenområdet
  Nu har kommunfullmäktige i Mora tagit ett slutligt beslut om det nya förslaget för Strandenprojektet. Det nya förslaget innebär att Morastrand AB ges uppdraget att driva projektet vidare.
  Läs mer

 • En ordförandeklubba
  Följ kommunfullmäktige via webb-tv
  Måndag den 11 mars klockan 18.30 är det dags för kommunfullmäktige i Mora att sammanträda. Du kan se sammanträdet direkt via kommunens webb-tv.
  Läs mer

 • Bild på Sarah Larsson vid kundtjänst lokaler.
  "Vårt mål är att bli Sveriges trevligaste kommunala kundtjänst"
  Den här veckan börjar kommunens kundtjänst ta pulsen på hur deras mottagande och service upplevs. Mätningen görs genom telefonintervjuer med några av de som ringer till kommunen.
  Läs mer

 • Ukrainska flaggan hissad framför gamla kommunhuset i Mora
  Kommunen vill komma i kontakt med ukrainska flyktingar
  Både Mora kommun och Region Dalarna förbereder sig för ett ökat flyktingmottagande från Ukraina. Men redan nu har ett antal flyktingar kommit till Mora via privata initiativ. Och nu vill kommunen komma i kontakt med dem för att ge bästa möjliga hjälp.
  Läs mer

 • Ukrainas flagga
  Välkommen till dialogmöte – Hur påverkar kriget i Ukraina Mora kommun?
  Vi får en hel del frågor och funderingar till oss i Mora kommun med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Därför bjuder vi in till ett öppet möte där ansvariga från kommunen berättar om läget och svarar på frågor.
  Läs mer

 • Strandenområdet - Foto: Josef Björnetun, Mora kommun
  Nytt förslag för Strandenområdet vidare till kommunfullmäktige
  Nu har kommunstyrelsen i Mora beslutat att det nya förslaget för Strandenprojektet ska vidare för slutligt beslut i kommunfullmäktige den 11 april. Det nya förslaget innebär att Morastrand AB ges uppdraget att driva projektet vidare.
  Läs mer

 • Flera våningssängar i ett enkelt rum
  Behovet av flyktingboenden litet för tillfället
  Rysslands krig i Ukraina har tvingat miljontals människor på flykt och engagemanget för att hjälpa till är stort. Det har kommit många frågor om vad man som kommuninvånare kan göra för att bidra.
  Läs mer

 • Husen på Saxviken
  Kommunen ska återställa husen i Saxviken
  Nu är det klart att kommunens försäkringsbolag tar den större delen av kostnaderna. Det innebär att planeringen för att återställa sättningsskadorna på husen i Saxviken kan börja.
  Läs mer

 • Saxnäs äldreboende
  Avrådan från besök på Saxnäs äldreboende tas bort
  Måndag den 4 april tas avrådan från besök på Saxnäs äldreboende bort. Det är dock viktigt att man som besökare är symtomfri och följer de råd och riktlinjer som finns på boendet.
  Läs mer

 • Flygbild över Mora
  Kommunen förnyar samarbetsavtalet med föreningen Wajrum
  Mora kommun har valt att förnya avtalet med den ideella föreningen Wajrum. Föreningen ska på kommunens uppdrag verka för att främja kompetensutveckling och utveckling av tillverkningsindustrin i norra Dalarna.
  Läs mer

 • Bild på vindkraftverk.
  Mora kommun säljer vindkraftverk för 14,6 miljoner
  Mora kommun säljer vindkraftverket på Hedboberget till vindkraftskooperativet Solivind för 14,6 miljoner kronor. - Vi är glada över att ha kommit i mål. Det gör att vi kan lägga större fokus på kärnverksamheten framöver. Nu jobbar vi med hållbarhet på ett annat sätt, bland annat genom att upphandla grön el, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande.
  Läs mer

 • Bild på en sopmaskin på en cykelväg.
  Snart startar sopning av Moras gator
  Sopning av gator och trottoarer är ett säkert vårtecken. Mora kommun står redo att starta vårens insats, men först behöver temperaturen stiga några grader till. - Vi kommer börja med gågatan, Fridhemsplan och större kommunala anläggningar så snart det är varmt nog, säger Ylva Kindgren, servicechef på teknik- och serviceförvaltningen.
  Läs mer

 • Ett guldsandbi
  Mässa på biblioteket om blommor och bin
  Mora kommun bjuder in till en minimässa på biblioteket den 2 april. Där får besökarna träffa föredragshållare som berättar om hur vi kan göra våra trädgårdar mer insektsvänliga.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet.
  Extra kommunstyrelsesammanträde den 5 april
  Kommunstyrelsen håller ett extrainsatt sammanträde den 5 april med anledning av ett nytt förslag för utveckling av Strandenområdet. Förslaget innebär att uppdraget att driva Strandenprojektet vidare skulle ges till Morastrand.
  Läs mer

 • Flygbild över Hemus Skidstadion.
  Hemusområdet ska utvecklas – nu pågår planeringsarbetet
  Mora kommun har påbörjat arbetet med att utreda hur Hemusområdet och Mora Skidstadion ska kunna utvecklas på bästa sätt. Kommunen kommer att ha dialog med flera intressenter under våren.
  Läs mer

 • Ukrainas flagga
  Läget i kommunen kopplat till kriget i Ukraina
  Rysslands invasion av Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa väcker en mängd känslor och frågor. Nu förbereder sig Mora kommun för att ta emot ukrainska flyktingar, bland annat genom att inventera boenden i kommunen.
  Läs mer

 • Kvarteret Valhall i centrala Mora.
  Förslag att renovera kvarteret Valhall
  Nu föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige godkänner Morastrands förslag till renovering av kvarteret Valhall i Mora för en beräknad kostnad på 70 miljoner kronor.
  Läs mer

 • Saxnäs särskilda boende.
  Fortsatt avrådan från besök på Saxnäs äldreboende
  Det råder fortsatt avrådan från besök på Saxnäs äldreboende i Mora. Beslutet är taget i samråd med smittskyddsenheten i Region Dalarna och enligt råd från Folkhälsomyndigheten.
  Läs mer

 • Strandenområdet
  Nytt förslag för Strandenprojektet
  Nu finns ett nytt förslag för Strandenprojektet som innebär att projektet stannar i kommunkoncernens regi genom att Morastrand AB ges uppdraget att driva projektet vidare.
  Läs mer

 • Guldsandbi
  Välkommen till minimässan Blommor och bin
  På lördag den 2 april bjuder Mora kommun in till en mässa på Mora bibliotek med fokus på biologisk mångfald och våra viktiga pollinatörer. Under dagen får du information och tips om hur du kan gynna de lokala pollinerarna och skapa din egen äng.
  Läs mer

 • Bild
  Avrådan från besök på Saxnäs äldreboende
  På grund av stor smittspridning av covid-19 på Saxnäs äldreboende i Mora så avråder vi för närvarande från besök till boendet.
  Läs mer

 • Mora kommun hissade under morgonen den ukrainska flaggan utanför kommunhuset.
  Mora kommun hissar ukrainska flaggan
  Idag på morgonen hissades den ukrainska flaggan utanför gamla kommunhuset i Mora.
  Läs mer

 • En man som bygger ihop en träram
  Nu kan du ansöka om bygglov via e-tjänst
  Mora, Orsa och Älvdalen kommuner byter system för hantering av bygglov och erbjuder nu möjligheten att ansöka via en ny e-tjänst.
  Läs mer

 • En skolbuss
  Ansök om skolskjuts med e-tjänst
  Har du barn i grundskolan som behöver skolskjuts under läsåret 2022/2023? Då kan du ansöka om skolskjuts i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. E-tjänsten är öppen för ansökan under perioden 7 mars till 27 mars.
  Läs mer

 • Bild på Ukrainas flagga
  Mora kommun bildar krisledningsstab
  Nu har Mora kommun bildat en krisledningsstab som jobbar med att omvärldsbevaka läget i världen kopplat till kriget i Ukraina. Staben arbetar även med frågor som ett eventuellt flyktingmottagande, IT-störningar, beredskap för brist på varor och påverkanskampanjer.
  Läs mer

 • Bild på en skyddsrumsskylt
  Frågor om skyddsrum och krisberedskap
  Det finns en del oro inför det osäkra läget i världen med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Många söker information hos olika myndigheter om det aktuella läget och om frågor kopplade till krisberedskap.
  Läs mer

 • Bild på utomhushögtalare
  Test av signalen Viktigt meddelande den 7 mars
  Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars klockan 15.00 är det åter dags för test av utomhusvarningen. Med tanke på omvärldsläget och kriget i Ukraina, betonar MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att signalen på måndag endast är ett test.
  Läs mer

 • Ukraina - Europakarta
  Mora kommun visar stöd för Ukraina
  Just nu flyr många från kriget i Ukraina, därför ser Mora kommun över möjligheten till tillfälliga boenden. Det handlar om att ha en beredskap för att eventuellt ta emot människor på flykt.
  Läs mer

 • Ukrainas flagga
  Oro för omvärldsläget
  Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina känner många oro inför det osäkra omvärldsläget. Länsstyrelsen i Dalarna har samlat länkar med relevant information.
  Läs mer

 • Händer som tvättas med tvål.
  Covid 19-läget i Mora kommun
  Den 9 februari togs de flesta restriktioner bort som var kopplade till covid-19. Smittspridningen minskar, men kommunens förskolor, grundskolor, äldrevård och omsorg är fortfarande påverkade av pandemin.
  Läs mer

 • Praktikant i en butik
  Ungdomar i Mora söker praktik
  Vill du bidra till att hjälpa Moras ungdomar att få en försmak av yrkeslivet? Nu söker Mora kommun praktikplatser inför sommaren 2022 för ungdomar som slutar årskurs 8 och 9 i grundskolan eller årskurs 1 i gymnasiet.
  Läs mer

 • Ett kollage med foton från de som kommer delta på forumet.
  Hållbart frukostmöte öppet för alla
  Inte bara snack – nu gör vi! Så lyder den kärnfulla programförklaringen när Hållbara Mora arrangerar business forum torsdagen den 3 mars.
  Läs mer

 • Mora Airport
  Ett steg närmare trafikplikt för flyg i Mora
  Mora kommun välkomnar att trafikplikt införs på linjen Mora-Arlanda från och med 2023. Det är huvudbudskapet i det remissvar som Mora kommun skickar till Trafikverket, efter beslut i kommunstyrelsen.
  Läs mer

 • Fäbod
  Moras kulturmiljöer får ny inventering
  Mora kommun ska ta fram en ny kulturmiljöinventering. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagens sammanträde. Kulturmiljöinventeringen ska beskriva Moras unika och skiftande kulturmiljöer och vägleda hur till exempel nybyggnation och renoveringar kan utformas för att bidra till platsens kulturmiljö.
  Läs mer

 • Karta över Vasaloppets målområde.
  Trafikinformation under Vasaloppsveckan
  På fredag 25 februari inleds Vasaloppsveckan och förberedelserna är redan igång. Det innebär tidvis begränsad framkomlighet i trafiken i centrala Mora.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora
  Val av aktör för det nya skolområdet på Stranden
  Nu har kommunstyrelsen i Mora beslutat om att föreslå för kommunfullmäktige att ge byggnadsnämnden i uppdrag att påbörja ett detaljplanearbete för en 7–9 skola med idrottshall på Strandenområdet. Kommunstyrelsen kommer även att föreslå för fullmäktige om val av aktör och finansiering för det nya skolområdet.
  Läs mer

 • Gågatan i Mora.
  Stark inflyttning till Mora kommun under 2021
  Mora kommuns befolkning ökade med 178 personer under 2021. Vid årsskiftet hade Mora kommun 20 670 invånare. Befolkningsökningen beror på en ökad inflyttning, där fler personer flyttat till Mora än vad som flyttat ut.
  Läs mer

 • Therese Drakes, som arbetar på Centrala Moras hemtjänstgrupp.
  Cyklande hemtjänsten – snabb, hälsosam och klimatsmart
  Redan före klockan sju på morgonen kan du se dem på Moras gator utrustade med sina röda ryggsäckar – den cyklande hemtjänsten.
  – Det finns inget bättre sätt att ta sig fram i centrala Mora. Samtidigt gör vi en insats för klimatet, säger Helen Nybladh, enhetschef på socialförvaltningen.

  Läs mer

 • Några av bilderna från SBB:s förslag
  SBB föreslås utforma skolområdet på Stranden
  Nu har Strandenprojektet beslutat att rekommendera SBB:s förslag till kommunstyrelsen, för utformning av det nya skolområdet på Stranden i centrala Mora. Rekommendationen baseras på en utvärdering av de tre förslagens utformning, ekonomi och juridik.
  Läs mer

 • Bild
  På Fritidsbanken kommer du kunna låna utrustning gratis
  – Har du idrotts- eller fritidsutrustningar som bara ligger och skräpar? Lämna in dem hos oss i så fall, säger Åke Nyström, projektledare för Fritidsbanken i Mora kommun.
  Läs mer

 • Bild
  Mediapolicy beslutad i Mora kommun
  Nu har kommunfullmäktige fastställt ett förslag till mediapolicy som varit på remiss i förvaltningar och nämnder. Syftet med policyn är att tydliggöra kommunens skyldigheter och rättigheter gentemot media, som medarbetare, chef och förtroendevald.
  Läs mer

 • En ordförandeklubba
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Måndag den 7 februari klockan 18.30 är det dags för årets första sammanträde för Mora kommunfullmäktige. Sammanträdet sker digitalt, du kan se sändningen live via kommunens webbTV.
  Läs mer

 • covid-19
  Vad gäller i Mora kommun från den 9 februari?
  Från och med den 9 februari tas en stor del av restriktionerna bort som är kopplade till covid-19. I Mora kommun sker återgången till arbetsplatserna successivt från den 9 februari till den 7 mars.
  Läs mer


 • Löneöversyn 2022 Mora kommun
  Kommunstyrelsen i Mora kommun har beslutat om vilka särskilda satsningar, utöver det ordinarie utrymmet, som ska göras i och med löneöversyn 2022. Flera yrken och specialistkompetenser har identifierats för en särskild satsning.
  Läs mer

 • Bild
  Blandade resultat för Mora i ”Kommunens kvalitet i korthet”
  Mora kommun deltar i ett nationellt projekt Kommunens kvalitet i korthet, KKiK, som varje år tar fram resultat inom tre viktiga områden; barn och unga, stöd och omsorg, samhälle och miljö. Moras resultat för 2021 är blandat, både positivt och negativt.
  Läs mer

 • Strandenområdet.
  Film: Se presentation av Stranden-förslagen
  De tre förslagen för nytt skolområde vid Stranden presenterades förra veckan för elevråden på Noretskolan och Morkarlbyhöjden skola. Är du nyfiken på förslagen? Se projektgruppens presentation här.
  Läs mer

 • Personal på SOL förskola tar emot diplomet
  Årets vinnare av pedagogiska priset
  SOL förskola och förskolan Pärlan vinner årets pedagogiska pris för ett utomordentligt arbete. Det pedagogiska priset delas varje år ut av för- och grundskolenämnden som uppmuntran till två förskolor, skolor eller fritidshem som har arbetat målmedvetet och utvecklande.
  Läs mer

 • Bild
  Mora föreslås få del av pandemistöd till flyget
  Mora är en av de kommuner som föreslås få ta del av regeringens pandemistöd på 100 miljoner till regionala flygplatser.
  Läs mer

 • Förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
  Idag hedrar vi förintelsens offer
  Vi i Mora kommun vill idag uppmärksamma den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen och de som stod emot.
  Läs mer

 • På Strandenområdet planeras för ny högstadieskola, idrottshallar, kulturskola och ungdomsgård.
  Är du nyfiken på det nya skolområdet vid Stranden?
  Nu kan du ta del av de tre förslag som gått vidare till slutinlämning för det framtida skolområdet vid Stranden i centrala Mora. Igår fick kommunen ta del av förslagen för första gången i sin helhet.
  Läs mer

 • Fördjupad översiktsplan på utställning i Mora bibliotek sommaren 2021.
  Fördjupad översiktsplan för Mora tätort har vunnit laga kraft
  I slutet av november 2021 beslutade kommunfullmäktige att anta den fördjupade översiktsplanen (FÖP:en) för Mora tätort. Den 23 december vann planen laga kraft och började därefter att gälla.
  Läs mer

 • Pannkaksfest, Morkarlbyhöjdens skola Melker Jonsson Bixo elev
  Moras skolelever och förskolebarn slänger allt mindre mat
  Matsvinnsarbetet i Mora kommun har blivit en succé. Under 2021 minskade matsvinnet i skolor och förskolor med över en tredjedel, jämfört med 2018. Under fredagens skollunch firade elever och personal med pannkaksfest.
  Läs mer

 • Mora flygplats. Pressbild från Dalaflyget.
  Trafikverket föreslår trafikplikt till Mora
  Nu har Trafikverket föreslagit i en remiss att Mora kommun ska få allmän trafikplikt via flyg. Trafikplikt skulle innebära stora möjligheter för kommunens utveckling, för företagen, för export- och besöksnäring.
  Läs mer

 • Ordförandeklubba. Mostphotos.
  Åtgärder kring brister i genomförande av kommunfullmäktiges beslut
  I samband med en intern utvärdering av ny nämnds- och förvaltningsorganisation har verkställighet av kommunfullmäktiges beslut kontrollerats. Utvärderingen visar att det finns brister och en åtgärdsplan har tagits fram.
  Läs mer

 • Pojke studerar vid skolbänk. Mostphotos.
  Nu när skolorna har öppnat igen – Vad ska man tänka på?
  I dagsläget har Folkhälsomyndigheten inte infört några nya rekommendationer i grundskola eller gymnasium. Argumentet för att hålla skolorna öppna är att det är viktigt att barn och ungdomar får vara i skolan.
  Läs mer

 • Kollage med bilder på skidåkare genom tiderna
  100-åring som sätter Sverige i rörelse
  – Vi firar med motion och hälsa, inte med gräddtårta och kaffe. Vårt mål är att sätta Sverige i rörelse – det är detta som Vasaloppet handlar om. Det säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets hundraårsfirande. Och hans perspektiv är framtiden – även om firandet inleds med en tillbakablick.
  Läs mer

 • En kvinna med en rullator
  Tillfällig avrådan från besök i kommunens äldreboenden
  På grund av den extremt stora smittspridningen av covid-19 i samhället så avråder Mora kommun just nu från besök till kommunens äldreboenden.
  Läs mer

 • Moras gågata Kyrkogatan under vintertid. Tommy Alvén/Mostphotos.
  Kommunen förnyar avtalet med Regionstad Mora
  Mora kommun har valt att förnya avtalet med Regionstad Mora ekonomiska förening. Föreningen ska på kommunens uppdrag fortsätta arbeta med utveckling av platsvarumärket Mora samt med lokal besöksnärings- och handelsutveckling.
  Läs mer

 • Närbild på oljefärg och pensel
  Nominera och ansök till årets kulturpristagare och kulturstipendium
  Varje år delar kultur- och fritidsfritidsnämnden ut pris och stipendium för personer bosatta eller har nära anknytning till Mora. Du kan nominera och ansöka fram till den 1 april.
  Läs mer

 • Bild
  Så får du använda fyrverkerier under nyårsafton
  Fyrverkerier kan vara vackert och festligt, men det är inte helt riskfritt. Här kan du läsa om vad som gäller i Mora kommun, när du behöver tillstånd från polisen och du får även tips från brandkåren om hur du kan skapa ett säkrare fyrverkeri.
  Läs mer

 • Bild
  Statsbidrag på drygt fem miljoner kronor till Mora kommun
  Regeringen har beslutat att ge Mora kommun statsbidrag för att främja utvecklingskapaciteten. Bidraget ges till 39 kommuner med särskilda geografiska och demografiska utmaningar och är på 1 760 000 kronor per år under perioden 2022–2024.
  Läs mer

 • Rosa huset och kulturskolan Miranda, exteriör på huset, snö. Foto. 
  Nya åtgärder för kultur- och fritidsverksamheterna
  Den 23 december börjar nya restriktioner gälla. Bland annat återinförs kravet på tio m2 per person i lokaler inom kultur- och fritidsverksamheter. I alla kommunala kultur- och fritidslokaler finns information om hur många som får vistas i lokalerna. 
  Läs mer

 • En plankorsning
  Gångtunnel till Sanda när järnvägskorsningen stängs
  Trafikverket har ansökt om bygglov för att permanent stänga plankorsningen vid Sandholmsvägen i Mora. Nu har byggnadsnämnden i Mora beviljat bygglovet med ett krav – det ska byggas en gång- och cykeltunnel under plankorsningen
  Läs mer

 • En grafik som visar hur stor andel som svarade vad
  Synpunkter ska förbättra kommunens kommunikation och tillgänglighet
  Under hösten fick Moraborna möjlighet att tycka till om Mora kommuns tillgänglighet och kommunikation. Syftet med undersökningen var bland annat att se hur tydligt det är för medborgare vart man ska vända sig i olika frågor.
  Läs mer

 • Restaurangbyggnad vid Moras kaj.
  Mora kommun säljer fastighet vid kajen
  Fastigheten Mora Stranden 38:1 är en av Mora kommuns byggnader och som idag hyrs ut till ett privat företag med restaurangverksamhet. Under gårdagens sammanträde fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja fastigheten på den privata marknaden.
  Läs mer

 • Tangentbord med nyckel och lås. Mostphotos.
  Säkerhetsåtgärder kring IT-system
  Förra veckan upptäcktes ett allvarligt hot mot IT-miljöer världen över. I Mora, Orsa och Älvdalens kommuner pågår därför ett arbete med att undersöka om något av kommunernas verksamhetssystem eller programvaror är drabbade.
  Läs mer

 • Klubba som används för att fastställa beslut inom politiken. Mostphotos.
  Intervju med fullmäktiges ordförande inför sammanträdet den 20 december 2022
  På måndag den 20 december sammanträder kommunfullmäktige i Mora. Mötet inleds med att fira att Mora kommun fyller 50 år. Se en längre intervju med Lennart Sacredeus (KD), ordförande i kommunfullmäktige, där han beskriver vad mötet kommer att innehålla.

  Läs mer

 • Ett barn med en skateboard
  Mora kommun startar en fritidsbank
  Snart öppnar kommunen en egen fritidsbank – som ett bibliotek fast med sport- och friluftssaker. Här kan vem som helst låna begagnad utrusning gratis, vilket ger fler möjligheten att leva ett aktivt liv.
  Läs mer

 • Foto på Sonja Viklund och Omid Azimi som kollar ner mot en dator och ler.
  Digital satsning minskar utanförskapet
  Både äldre och nyanlända saknar ofta digital kompetens och kan lätt hamna i ett utanförskap. Därför inledde Mora kommun förra hösten en satsning på att öka den digitala delaktigheten hos de två grupperna. Och projektet
  blev en succé – nästan 300 personer har fått hjälp med bank-ID, e-post och
  andra digitala tjänster.

  Läs mer

 • Bild med texten "Syna gratulerar Mora kommun till tredjeplatsen i 2021 års tillväxtindex för Dalarnas län"
  Företagen i Mora har tredje bästa tillväxten i Dalarna
  För sjunde året i rad placerar sig Mora bland de tre bästa kommunerna i Dalarna när det gäller bästa tillväxt i aktiebolagen. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.
  Läs mer

 • Bild
  Bedragare riktar in sig på äldre
  Nu meddelar polisen att bedrägerier i olika former ökar kraftigt, bedragarna hittar konstant på nya sätt att luras och det är något som vi alla kan råka ut för. Tyvärr riktar bedragarna ofta in sig på äldre medborgare.
  Läs mer

 • Gamla brandstationen i Mora.
  Försäljning av gamla brandstationen
  Kommunstyrelsen i Mora kommun beslutade under våren att sälja fastigheten Mora Stranden 8:6, mer känd som gamla brandstationen. Nu påbörjar kommunen försäljningsprocessen och ställer härmed fastigheten till marknadens förfogande.
  Läs mer

 • Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande i Mora
  Julhälsning från Moras förtroendevalda
  Jul- och nyårshelgerna närmar sig och snart kan vi lägga ännu ett år bakom oss. Hör hur några av Mora kommuns förtroendevalda politiker summerar året och skickar en julhälsning.
  Läs mer

 • Illustration - laptop med onlinemöte. Mostphotos.
  Fortsatt digitala möten under vintern för Mora kommuns förtroendevalda
  På grund av rådande pandemiläge har Mora kommunfullmäktiges presidium beslutat att samtliga ge samtliga nämnder och styrelser rätt att fortsätta med digitala möten fram till den 31 mars 2022.
  Läs mer

 • Bild
  Två nya gång- och cykelvägar på gång i Mora
  Nu har kommunstyrelsen beslutat att det ska byggas en gång- och cykelväg mellan Öna och industrierna i Östnor. Det planeras även en gång- och cykelväg mellan Bryggerivägen och Årsängsvägen som ska göra det säkrare att ta sig till Hemusområdet.
  Läs mer

 • Farhad Rahavard, förvaltningschef för teknik- och serviceförvaltningen.
  Klart med förvaltningschef för teknik- och serviceförvaltningen
  Kommunfullmäktige har tidigare fattat beslut om att slå ihop tekniska nämnden och servicenämnden till en gemensam nämnd med tillhörande förvaltning. Nu är det klart att Farhad Rahavard blir förvaltningschef för den nya teknik- och serviceförvaltningen.
  Läs mer

 • Drönarbild över Zornskafastigheten i centrala Mora.
  Mora kommun tilldelar Mora Bygg AB markanvisningsavtal för Zornskafastigheten
  Fastigheterna Morkarlby 21:18 och Morkarlby 21:9, även kallat Zornskafastigheten, har under året varit objekt för en markanvisningstävling. Under sitt senaste sammanträde har kommunstyrelsen nu utsett Mora Bygg AB som vinnare med sitt förslag BRF Zornska.
  Läs mer

 • Karta med kommunala omledningsvägar färgmarkerade. Bild: Trafikverket.
  Ny omledning av trafik under Genomfart Mora
  I början av vägprojektet Genomfart Mora avtalade Trafikverket med Mora kommun om att tillåta trafikomledning på kommunala gator under projektets senare del. Nu utökas omledningen för bättre säkerhet och minskad tidsåtgång.
  Läs mer

 • Tränare Kalle Björkman tankar en av Mora gymnasiums bilar med HVO-bränsle. Två elever som sitter i bilen gör tumme upp.
  Nu ska kommunens bilar bli fossilfria
  Elbilar, fossilfritt HVO-bränsle för dieselmotorer och även cyklar vid korta avstånd. Det är några av de insatser som tillsammans ska bidra till att Mora kommuns fordonspark är helt fossilfri 2030.
  Läs mer

 • Bild
  Stabil ekonomi hos för- och grundskolenämnden möjliggör satsningar
  Vid höstens uppföljning har för- och grundskolenämnden i Mora lyckats få ekonomin i balans jämfört med prognosen under våren. Det här menar nämnden beror på en utökad ekonomisk ram, men även klokt användande av statsbidrag och effektiviseringar av verksamheterna.
  Läs mer

 • Malin Höglund (M), socialnämndens ordförande samt Anna Ståhkloo, socialchef i Mora kommun.
  Socialnämnden kostnadseffektiviserar sina verksamheter
  Vid höstens ekonomiska uppföljning visar ett socialnämnden ett budgetunderskott på 47,2 miljoner kronor. För att komma i balans med ekonomin genomför nämnden åtgärder inom flera områden som ska göra vård- och omsorgsverksamheten mer kostnadseffektiv.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändningen av Mora kommunfullmäktige den 22 november 2021.
  Beslut i Mora kommunfullmäktige 22 november 2021
  Igår kväll fattades flera stora beslut i kommunfullmäktige i Mora; revidering av kommunplanen, beslut om den fördjupade översiktsplanen (FÖP:en) och om ett nytt landsbygdsprogram samt beslut om fortsatt samverkan med Vasaloppsföreningen kring drift och skötsel av skidspåren på Mora skidstadion och för en del av Vasaloppsarenan.
  Läs mer

 • Längdskidåkning
  Beslut i Mora kommun om fortsatt samverkan med Vasaloppsföreningen
  Igår kväll, måndag den 22 november, fattade kommunfullmäktige i Mora beslut om fortsatt samverkan med Vasaloppsföreningen kring drift och skötsel av skidspåren på Mora skidstadion och för en del av Vasaloppsarenan.
  Läs mer

 • Klubba som används för att fastställa beslut inom politiken. Mostphotos.
  Mora kommunfullmäktige måndagen den 22 november kl. 17.00
  Ikväll är det dags för Mora kommunfullmäktiges första fulltaliga och fysiska sammanträde i Andreasgården på 1½ år. Hör fullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) prata om vad som tas upp på dagordningen i vår intervju.
  Läs mer

 • Foton från Myrens hundshower
  Myrens dagliga verksamhet bjuder in till HundMello-show
  Den 28 november arrangerar Myrens dagliga verksamhet en show i Mora ridhus. Deltagarna uppträder med sång, dans och tricks med hundar. Välkommen!
  Läs mer

 • Husvägg på Mora gymnasium med logotyp.
  Fler åtgärder för att förebygga drogproblem på Mora gymnasium
  Under förra veckan hittades en förpackning med spår av droger på Mora gymnasium. En händelse som skolledningen tar på stort allvar.
  Läs mer

 • Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan i Mora.
  Läget på skolorna efter fredagens rykten om hot
  Det var i fredags den 12 november som det spreds rykten på sociala medier om hot mot Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola i Mora. Det var många som blev lättade under fredagseftermiddagen när polisen meddelade att det rörde sig om missförstånd.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Kokningsrekommendationen för Bergkarlås hävs
  Boende i Bergkarlås kan nu använda vattnet som vanligt igen.
  Läs mer

 • Så hanterade skolorna fredagens hotbild
  I förmiddags kom ett rykte om hot mot Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola. Skolorna arbetade enligt sina krisplaner och kontaktade polisen som snabbt kom till skolorna. Rektorerna fattade i samråd med polisen beslut att inrymma skolorna, vilket innebär att dörrarna låstes så att ingen obehörig skulle kunna komma in.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet
  Nu utformas framtidens skola på Strandenområdet
  Tre fastighetsföretag arbetar nu med att ta fram förslag för hur Strandenområdet kan utformas. Förslaget är att det ska byggas en ny modern högstadieskola med idrottshall för Moras ungdomar. Men vad tycker skolorna om det nya förslaget?
  Läs mer


 • Så fungerar snöröjning och halkbekämpningen i Mora kommun
  När snösäsongen nalkas blir det allt fler som funderar på hur vägar plogas och sandas, samt vem som ansvarar för det. Här reder vi ut lite frågor inom området och hoppas att det ska hjälpa dig att få en uppfattning om hur vinterväghållningen i kommunen fungerar.
  Läs mer

 • Kartbild över avstängd svängfil Mora resecentrum.
  Trafikverket stänger svängfil på E45 och långtidsparkering vid resecentrum flyttas
  Under en tid har det funnits möjlighet att långtidsparkera på grusytan vid den västra sidan av Mora resecentrum. Till veckan kommer långtidsparkeringen flyttas till den östra sidan i samband med åtgärder inom vägprojektet Genomfart Mora. Det kommer också från och med måndag kväll vara förbjudet att åka med vänstersväng in på Stationsgatan från E45.
  Läs mer

 • Sedlar och mynt
  Beslut i Moras kommunstyrelse om revidering av kommunplanen
  I slutet av juni beslutade kommunfullmäktige i Mora beslut om kommunplan för 2022. Igår tog kommunstyrelsen beslut om revidering av kommunplanen. Slutligt beslut om revideringen ska fattas av kommunfullmäktige den 22 november.
  Läs mer

 • Vasaloppet 30 2020
  Förslag om fortsatt samverkan mellan Mora kommun och Vasaloppsföreningen
  Erfarenheterna från förra säsongens samarbete mellan kommunen och Vasaloppsföreningen har varit goda, en utvärdering visar att det har varit högre kvalitet på skidspåren under en längre sträcka. Imorgon ska ett förslag om fortsatt samverkan för säsongen 2021 – 2022 upp i kommunstyrelsen, med utgångspunkt från erfarenheterna av föregående säsong.
  Läs mer

 • Flygfoto över centrala Mora och en bild på ett av FNs mål "Minska klimatutsläppen"
  Vilka klimatinsatser gör ni på din arbetsplats?
  Gör din arbetsplats eller förening små eller stora insatser för att minska er klimatpåverkan? Mora kommun genomför just nu en enkät för att samla in goda exempel på klimatåtgärder i Mora.
  Läs mer

 • Mora gymnasium, drönarbild.
  Öppet hus på Mora gymnasium
  På kvällen måndagen den 11 november håller Mora gymnasium öppet hus för elever i årskurs 9 och deras vårdnadshavare. Passa på att göra ett besök för att se alla profiler och program! Sista anmälningsdag 8 november.
  Läs mer

 • Tillagning av mat
  Beslut om egen produktion av mat till särskilda boenden
  Måndagen den 25 oktober beslutade kommunfullmäktige i Mora kommun om egen tillagning av mat till särskilda boenden i kommunen.
  Läs mer

 • Johanna Lindström, projektledare för Prinsparets stiftelse, står framför en filmkamera inne i Hemusgården.
  Livesända studiosamtal om nätets möjligheter och utmaningar
  Den 23-25 november arrangerar Nätsmart Mora en Nätsmartvecka för andra året i rad. Veckan är den här gången ett samarbete med Prinsparets stiftelse, som kommer att prata om hur man skapar en trygg digital värld för unga.
  Läs mer

 • Tuvans förskola
  Klart med ny förskola på området Tuvan
  Igår beslutade kommunfullmäktige i Mora kommun om nya och utökade förskolelokaler på området Tuvan. Kommunen får en hel del frågor om de moduler som idag står på området. Se intervju där Farhad Rahavard, tf förvaltningschef tekniska förvaltningen och Inga-Lena Spansk, förvaltningschef för- och grundskoleförvaltningen svarar på frågor kring modulerna.
  Läs mer


 • Kommunfullmäktige klockan 18.30 måndagen den 25 oktober
  Hör kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) berätta om en del av innehållet i kvällens möte. Bland annat ska några viktiga beslutsfrågor upp; ny förskola på Tuvan-området, delårsrapporten och verksamhetsuppföljningen och om kommunen ska ha en egen kostproduktion.
  Läs mer


 • Mora kommuns resultat bättre än väntat
  På måndag den 25 oktober ska Mora kommuns delårsrapport och verksamhetsuppföljning upp för beslut i kommunfullmäktige. Enligt delårsrapporten visar kommunens ekonomi ett positivt resultat, bättre än budgeterat.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Kokningsrekommendation för Sollerön och Gesunda hävs

  Boende på Sollerön och i Gesunda kan nu använda vattnet som vanligt igen.
  Läs mer

 • Foto på cykeln som går att vinna.
  Tävlingsdags - hitta cykeln!
  TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Vi har under morgonen 21 oktober placerat ut två cyklar någonstans i Mora. Tävlingens upplägg är enkelt - den som hittar en cykel vinner den!
  Läs mer

 • Eva Larsson, miljösamordnare på Mora kommun, visar upp dubbdäck för cykeln.
  Kom och slå ett slag för vintercyklingen i Mora
  Mora kommun och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) arrangerar ett evenemang med temat vintercykling på torsdag 21 oktober. Välkommen till Saxviken och prata med oss om hur Mora kan bli bättre för cyklister, gå på tipspromenad och vinn cykelrelaterade priser!
  Läs mer

 • Mat
  Egen produktion av mat till särskilda boenden
  Nu har ett förslag tagits fram om egen tillagning av mat till särskilda boenden i Mora kommun. Förslaget har godkänts av kommunstyrelsen och den 25 oktober ska det till kommunfullmäktige för slutligt beslut.
  Läs mer

 • Vattenkran
  Koka vattnet i Bergkarlås
  I samband med en avgrävd vattenledning under tisdagen har orent vatten kommit in i ledningssystemet i Bergkarlås. Ledningen är nu lagad men vattnet behöver kokas till dryck och mat.
  Läs mer

 • Foto på Strandenområdet.
  Trygga lösningar och större skolgård när Strandenområdet utformas
  Under förra veckan hade Mora kommun dialogtillfällen med de tre fastighetsföretag som ska ta fram förslag till utformning av Strandenområdet. Syftet med dialogmötena är att företagen ska ha möjlighet att utforma sina förslag på ett så bra sätt som möjligt utifrån Moras behov.
  Läs mer

 • Tuvans förskola.
   Mora kommun föreslår ny förskola på Tuvan
  Det finns ett stort behov av nya och utökade förskolelokaler på området Tuvan i Mora. Nu finns ett förslag på att bygga en ny helt ny förskola med fler avdelningar. Enligt förslaget kan en upphandling av entreprenör påbörjas 2021 och en inflyttning kan göras hösten 2023.
  Läs mer

 • Husen på saxviken
  Hus i Saxviken kan återställas
  Nu är det klart att de hus vid Saxviken som fått sättningsskador på grund av saneringsarbeten går att återställa.
  Läs mer


 • Covid-19 på skola utanför Mora
  Under den senaste veckan har det pågått smittspårning på Vika skola utanför Mora. Det var i måndags som skolan fick bekräftat att två elever var smittade med covid-19, i tisdags visade det sig att ytterligare en elev var smittad.
  Läs mer

 • Gymnasielärare Stefan Halfvars
  Gymnasiet sätter självförsvar på schemat
  För första gången, och möjligen som första gymnasieskola i Sverige, har Mora gymnasium startat en självförsvarskurs för elever i årskurs två och tre.
  - Kursen handlar mycket om att bygga upp självförtroendet för sin egen förmåga - att även om man är liten har man alla möjligheter att ta sig ur en jobbig situation, säger Stefan Halfvars, lärare för självförsvarskursen på Mora gymnasium.

  Läs mer

 • En kvinna och hennes gamla mamma
  Ny digital tjänst för anhöriga vid demenssjukdom
  Nu erbjuder Mora kommun den digitala tjänsten ”Demenslotsen”. Tjänsten är till för att ge kunskap och stöd för dig som anhörig, närstående eller personal till en person med demenssjukdom.
  Läs mer

 • Person som använder en dator
  Registrera er förening i det nya boknings- och bidragssystemet
  Mora kommuns föreningsservice byter just nu boknings- och bidragssystem. För att er förening ska kunna söka bidrag, boka lokaler eller uppdatera föreningsregistret behöver ni registrera en föreningsadministratör.
  Läs mer

 • Kokande vatten
  Koka ditt vatten om du bor i Gesunda eller på Sollerön
  Samtliga hushåll i Gesunda och på Sollerön med kommunalt vatten rekommenderas att koka dricksvatten och vatten som ska användas till matlagning. Anledningen är att Nodava har upptäckt att vattnet inte uppfyller föreskrivna kvalitetskrav och kan ha en ökad risk för vattenburen smitta.
  Läs mer


 • Mer lokala och ekologiska produkter i de kommunala köken
  Nu knyts säcken ihop för livsmedelsupphandlingarna i Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälens kommuner. Fokus i upphandlingarna har varit att öka andelen lokalproducerade, svenska och ekologiska produkter och även att göra bättre val miljömässigt, från transporter till förpackningsmaterial.
  Läs mer

 • Två ungdomar som hälsar genom att nudda armbågar
  Barns och ungas påverkan av coronapandemin
  I maj 2021 genomfördes en enkätundersökning i årskurs 4–9 i Mora och Orsa samt på Mora gymnasium. Syftet med undersökningen var att ta reda på hur barn och unga hittills har påverkats av coronapandemin och vad de anser om de åtgärder som vidtagits i kommunerna, i regionen och i landet.
  Läs mer

 • Provtagning av covid-19
  Nu hävs många restriktioner – så påverkar det Mora kommun
  Idag, onsdag den 29 september, hävs flera pandemirestriktioner i Sverige. Bland annat tas deltagartaken bort för offentliga tillställningar och det blir en successiv återgång till arbetsplatser.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Ny tidpunkt för beslut om Strandenområdet
  I juni 2021 tog kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut om att utveckla Strandenområdet i centrala Mora. Beslutet omfattar bland annat en skola för årskurs 7–9 och en idrottshall med läktare och två planer.
  Läs mer

 • Kommunens särskilda boende på Saxnäs
  Covid-19 på särskilt boende i Mora
  Under den senaste veckan har det pågått ett intensivt arbete med provtagning och smittspårning på ett av Mora kommuns särskilda boenden. Sex boende och fyra medarbetare har konstaterats smittade på avdelningen Stenudden vid Saxnäs.
  Läs mer

 • En krislåda
  Mora kommun deltar i Krisberedskapsveckan
  Måndag den 27 september startar den årliga Krisberedskapsveckan. Syftet med veckan är att öka allmänhetens kunskap om Sveriges kris- och krigsberedskap, och att stärka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig. Här kan du läsa om hur Mora kommun uppmärksammar krisberedskap under veckan.
  Läs mer

 • Karta över kommuner som ingått i Svenskt Näringslivs nationella ranking av företagsklimat 2021. Bild: Svenskt Näringsliv.
  Sämre placering för Mora i årets ranking av företagsklimatet
  Mora hamnar längre ner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Under 2021 hamnar Mora på plats 125 bland, jämfört med plats 77 under föregående år.
  Läs mer

 • Elever visar upp lappar med ord om arbeten och prao
  Yrkesdagar ska inspirera till jobb på hemmaplan
  Med start den 20 oktober arrangerar Mora kommun yrkesdagar på Moras högstadieskolor. För andra året i rad får elever i klass åtta och nio träffa arbetsgivare som representerar en bredd av yrken och branscher. Tanken är att ge eleverna en inblick i Moras arbetsliv samtidigt som arbetsgivarna får möjlighet att möta framtida medarbetare.
  Läs mer


 • 12 - 15-åringar erbjuds vaccination på Moras skolor
  Nu är det klart att Mora kommuns grundskolor kommer att erbjuda 12 - 15-åringar vaccination mot covid-19 på skolorna.
  Läs mer

 • Par betalar räkningar. Mostphotos.
  Mora kommun söker god man och förvaltare
  Vill du hjälpa någon som på grund av hälsoskäl har nedsatt förmåga att sköta sina rättsliga, ekonomiska eller personliga angelägenheter? Nu söker överförmyndarkansliet fler som kan tänka sig bli god man och/eller förvaltare.
  Läs mer

 • Klubba som används för att fastställa beslut inom politiken. Mostphotos.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Måndag den 13 september klockan 18.30 inträffar höstens första sammanträde för Mora kommunfullmäktige. Här hittar du länkar till webbsändningen samt en förintervju med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD).
  Läs mer

 • Foto på instruktörerna i Dans för Hälsa, Maja Kjellerås och Sandra Larsen.
  Danslektioner ska stärka tjejers psykiska hälsa
  Dans för att stärka den psykiska hälsan? Ja, faktiskt. ”Dans för hälsa” är en vetenskapligt utvärderad metod för att minska stress och nedstämdhet hos unga. Nu erbjuder Mora gymnasium tjejer på gymnasiet att komma och dansa två gånger i veckan.
  Läs mer

 • Bild som illustrerar befolkning
  Hur upplever du kommunens information och tillgänglighet?
  Just nu pågår en undersökning inom Mora kommun om hur tydligt det är för medborgare vart man kan vända sig i olika frågor till kommunen. Ta möjligheten att tycka till i en kort enkät!
  Läs mer

 • Flygbild över centrala Mora
  Hållbarhetsbarometern 2021
  Nu är årets hållbarhetsbarometer klar! Här kan du läsa om hur kommunen har arbetat med att stärka den sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarheten i Mora under 2020.
  Läs mer

 • Mora/Siljan flygplats, från flygbanan. Pressbild från Dalaflyget.
  Flyget kan få Dalarna att lyfta
  Idag lägger Region Dalarna, Malung-Sälen och Mora kommun fram argument till Trafikverket om trafikplikt via flyg. Trafikplikt för både Mora och Malung-Sälens kommun skulle innebära stora möjligheter för regionens utveckling, för export- och besöksnäring.
  Läs mer

 • Stadsbyggnadsförvaltningens kontor i Mora på Fredsgatan 12. Fotograferat sommaren 2019.
  Mora och Orsa kommun bildar gemensam Miljö- och byggnadsförvaltning
  Den 1 september går Mora och Orsa kommun över i en gemensam förvaltning för miljö- och byggnadsfrågor. Målet är att erbjuda bättre service till medborgarna med en mer effektiv handläggning av ärenden.
  Läs mer

 • Karta över Afghanistan.
  Mora tar emot fem kvotflyktingar från Afghanistan
  Just nu anländer fem afghanska kvotflyktingar till Mora kommun med kort varsel. Det handlar om en person som arbetat för Sverige i Afghanistan och den personens familj som har flugits ut från kaoset i huvudstaden Kabul.
  Läs mer

 • Utmelandsskolan.
  Väktare på Utmelandsskolan
  Skolledningen på Utmelandsskolan sätter nu in väktare som en trygghetsåtgärd efter att personer som varit misstänkt drogpåverkade befunnit sig på skolgården.
  Läs mer

 • Strandenområdet
  Nystart för utformningen av Strandenområdet
  Nu startar processen med att utforma Strandenområdet med de tre bygg- och fastighetsföretagen som ingår i den så kallade innovationsupphandlingen. I november kommer de tre företagen lämna in sina slutgiltiga förslag som kommunen ska välja mellan.
  Läs mer

 • Utmelandsskolans skolgård
  Incident på Utmelandskolan
  Vid 14-tiden idag, måndag den 23 augusti, greps en man på Utmelandskolans skolgård av civilpolis. Enligt polisen behöver inte skolan vidta några åtgärder eftersom mannen är gripen.
  Läs mer

 • Exteriörbild på Mora familjecentral.
  Öppna förskolan öppnar igen
  Från och med måndag den 23 augusti tar öppna förskolan på Mora familjecentral emot besökare igen.
  Läs mer

 • Resecentrums parkering från 
  Arbetet med genomfart Mora återupptas i september
  I september påbörjas arbetet med att färdigställa de delar som är påbörjade i genomfartsprojektets delsträcka 1. Enligt Trafikverket beräknas projektet vara klart hösten 2024.
  Läs mer

 • Utställning av FÖP på Mora bibliotek.
  Tyck till om planen för framtidens Mora
  Mora kommun har tagit fram ett förslag om hur tätorten kan utvecklas de närmaste 10 - 15 åren. Förslaget kallas fördjupad översiktsplan.
  Läs mer

 • Blommor i solsken
  Dalarnas kommuner ordnar Digital Solsafari
  Söndag den 12 september klockan 11.00 - 14.00 arrangerar Energi- och klimatrådgivarna i Dalarnas kommuner en digial solsafari i samarbete med Studiefrämjandet.
  Läs mer

 • Mamma och son som badar
  Mora simhall öppnar den 16 augusti
  Från och med 16 augusti öppnar Mora simhall för dig som vill simma eller rehabträna. Antalet besökare kommer att begränsas så att du som besöker simhallen kan känna dig trygg i rådande pandemi.
  Läs mer

 • Anonyma ungdomar som promenerar
  Mora-elever erbjuds covid-vaccination vid skolstart
  Nu erbjuds elever på Mora gymnasium som är födda 2004 och 2005 vaccination mot covid-19 på skolan. Vårdnadshavare har fått informationsbrev hem där de får välja om de ska lämna samtycke.
  Läs mer

 • Information om coronaviruset
  Den här informationen är uppdaterad: 2022-08-03 Här hittar du den senaste informationen om covid-läget i Mora kommun samt länkat till andra myndigheter.
  Läs mer

 • Genomfartsbygge i Mora
  Klart med ny entreprenör för påbörjade arbeten på delsträcka ett av genomfarten
  Nu meddelar Trafikverket att det är klart med entreprenör för de arbeten som är påbörjade på delsträcka 1 av genomfarten E45/V70 genom Mora, från Noretbron till cirkulationsplats Stranden.
  Läs mer

 • Vy över genomfarten i Mora
  Status - Genomfart Mora
  E45 och väg 70 går genom centrala Mora med intensiv trafik och köbildning vissa tider. Trafikverket arbetar tillsammans med Mora kommun för att skapa en smidigare och säkrare väg genom centrala Mora där trafiken flyter på bättre. Byggandet har dock stått stilla sedan början på juni.
  Läs mer

 • Vattenkran. Glas fylls med vatten
  Sommarvärme och vattenbrist
  Under varma dagar går det åt mer vatten än vanligt. Många vill ta en extra dusch, vattna gräsmattan eller kanske svalka sig i pool och spabad. Då ökar vattenförbrukningen vilket kan leda till problem med tillgång på vatten.
  Läs mer

 • Skylt håll distansen
  Fortsätt hålla avstånd - Det gör skillnad!
  För att bromsa spridningen av covid-19 är det viktigt att vi hjälps åt.
  Läs mer

 • De nya parkeringsplatserna vid kommunhuset
  Här kan du parkera när du besöker kommunhuset
  Nu är det parkeringsförbud framför nya kommunhuset och det kommer att införas bevakning på området. Här kan du läsa om vilka parkeringsalternativ som finns för dig som besöker kommunhuset.
  Läs mer

 • Mora kommun motsätter sig vite
  Nu bemöter Socialnämnden i Mora kommun den begäran om vite som Arbetsmiljöverket lämnat in till Förvaltningsrätten. Socialnämnden menar att flera åtgärder redan gjorts och därför bör vitesföreläggandet inte dömas ut.
  Läs mer

 • Moragatan öppnad för dubbelriktad trafik
  Moragatan öppen för dubbelriktad trafik
  Nu börjar renoveringen av Moragatan i centrala Mora komma in i slutskedet, det som återstår är en del stenläggning och några mindre justeringar. Förbesiktningen är klar och nu öppnas det upp för trafik i båda riktningarna.
  Läs mer

 • En person som får en vaccinationsspruta
  Från och med tisdag erbjuds drop-in-vaccination
  För att få fler i åldern 18 - 29 år att vaccinera sig erbjuder nu Region Dalarna drop-in. Det är dock fortfarande bra att boka om man vill vara säker på att få en vaccinationstid.
  Läs mer

 • Ingrid Ohlsson intervjuar Anna Hed och Per Ericsson.
  Småföretagarnas sommarturné besökte Mora
  Ackompanjerade av musikern Johan Eriksson besökte Småföretagarnas Riksförbund och En företagares vardag Mora under fredagen som en del av deras 45 dagars sommarturné. Syftet med resan är att lyfta fram småföretagarnas vardag med både planerade och spontana intervjuer.
  Läs mer

 • Foto på genomfartsbygget
  Genomfart Mora: Delar av arbetena återupptas i slutet av sommaren
  Trafikverket meddelar nu att de har startat en upphandling av entreprenör som ska avsluta de påbörjade arbetena på den första delsträckan på E45/V70 genom Mora. Förhoppningen är att en entreprenör kan vara på plats redan i början av september.
  Läs mer

 • Foto på Matthias Grahn och Katarina Sollgard Norlin.
  Viktigt arbete med IT-säkerhet i kommunerna
  Coop och flera andra har den senaste tiden blivit utsatta för attacker mot sina IT-system. Hackerattacker mot IT-system ökar ständigt och kan vara svåra att skydda sig mot. Mora, Orsa och Älvdalens kommuner jobbar konstant med IT-säkerheten.
  Läs mer

 • Anna Hed (C), kommunalråd och Sofia Jarl (C), regionråd undertecknar dokument
  Mora kommun och Region Dalarna vill förstärka ungdomshälsan
  Nu har Sofia Jarl (C), regionråd i Region Dalarna och Anna Hed (C) kommunalråd i Mora kommun undertecknat en avsiktsförklaring som ska ligga till grund för ett förstärkt samarbete kring unga.
  Läs mer

 • Foto på genomfartsbygget
  Genomfartsbygget stoppat - Så påverkas Mora
  Projektet med genomfarten i Mora kommer att pågå under längre tid än vad som är planerat. Det blir konsekvensen efter att Trafikverket beslutat häva kontraktet med entreprenören.
  Läs mer

 • Genomfartsbygget i Mora
  Trafikverket häver kontraktet med entreprenören i genomfartsprojektet
  Trafikverket meddelar under måndagen att de har beslutat att häva kontraktet med TC Byggföretag AB, den entreprenör som bygger den nya genomfarten i Mora.
  Läs mer

 • Äldre kvinna med rullator
  Pensionärer i Mora tycker till om trygghetsboenden
  Pensionärer i Mora kommun har fått möjlighet att tycka till om trygghetsboenden i en enkät som socialförvaltningen skickade ut under våren. Resultatet av enkäten kommer att presenteras i socialnämnden efter sommaren och blir input i det fortsatta arbetet kring inriktning på trygghetsbostäder.
  Läs mer

 • Foto på gågatan
  Obetydligt minskad turistomsättning i Mora kommun 2020
  Trots kraftig påverkan av covid-19-pandemin så har turistintäkterna minskat obetydligt i Mora kommun året 2020 jämfört med 2019, det visar analysen TEM 2020 . Den totala turistomsättningen (inklusive genomfartsturismen) uppgick till 1407 miljoner kronor, en minskning med blygsamma 67 miljoner kronor jämfört med föregående år (1 474 miljoner kronor). Det innebär att besöksnäringen, trots rådande pandemi, gav över 100 miljoner i skatteintäkter. Turistomsättningen motsvarar cirka 700 helårsanställda.
  Läs mer

 • Kommunfullmäktige i Mora
  Extra kommunfullmäktige den 28 juni om kommunplan och skattesats
  Det blir ett extra kommunfullmäktige den 28 juni klockan 18.30. Vid det mötet kommer framför allt kommunplan och skattesats att behandlas. Fullmäktiges möte på måndagskvällen den 21 juni drog ut länge på tiden och därför kommer ett extra sammanträde att genomföras kommande måndag.
  Läs mer

 • Minnesstenen över offren för häxprocessen i Mora
  Ett minnesmärke över offren för häxprocesserna i Mora har invigts
  I måndags den 21 juni invigdes ett minnesmärke över de som föll offer för de fruktansvärda häxprocesserna i Mora 1669-1671. Vid en liten ceremoni invigdes minnesstenen med namn, ålder och byhärkomst på alla offren.
  Läs mer

 • Stillbild på Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun med texten "Tips för en smittsäkrare sommar"
  Tips för en smittsäkrare sommar
  Kerstin Sandgren, mediciniskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun, ger sina bästa tips för en smittsäkrare sommar.
  Läs mer

 • flera olika flaggor
  Mora kommun har beslutat om
  nya former för internationellt samarbete

  Kommunfullmäktige i Mora har beslutat att säga upp de formella avtalen med sina utländska vänorter. Utbytet med de fyra vänorterna har på senare tid varit näst intill obefintligt och kommunen vill nu i stället ha utländskt utbyte utifrån aktuella behov och där kommunens verksamheter får en tydlig nytta.
  Läs mer

 • Bild
  Anders slutar som kommunikationschef och efterträds av Anna-Karin
  I dagarna slutar Anders Rosén som kommunikationschef på Mora kommun efter 4,5 år. Han efterträds av Anna-Karin Niemann som närmast kommer från Gävle och Region Gävleborg där hon arbetat som kommunikationsstrateg.
  Läs mer

 • KAIS Mora och Mora IK
  Marknadsföringsavtalen med Mora IK och KAIS Mora förlängs till 2022
  Mora kommun har beslutat att fortsätta med marknadsföringsavtalen med Mora IK och KAIS Mora. Syftet är att Mora kommun och klubbarna tillsammans ska marknadsföra Mora och sprida Moras varumärke. Nytt är att klubbarna ska medverka i nattvandringar i Mora.
  Läs mer

 • Utsidan av Mora bibliotek och kulturhus
  Ställ dina frågor och funderingar kring den fördjupade översiktsplanen
  Den 23 och 29 juni kommer personal från stadsbyggnadsförvaltningen finnas på Mora bibliotek för att svara på frågor kring den fördjupade översiktsplanen för Moras tätort.
  Läs mer

 • Pengar
  Oförändrad kommunalskatt i Mora för 2022
  Skattesatsen i Mora kommer ligga kvar på 22,34 kronor även under 2022. Detta enligt det förslag som kommunfullmäktige ska besluta om vid ett extra sammanträde den 28 juni.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändning av Mora kommunfullmäktige 21 december 2020.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  På måndag den 21 juni klockan 17.00 är det återigen dags för Mora kommunfullmäktige att sammanträda. Sammanträdet startar denna gång något tidigare än vanligt för att allt på dagordningen ska hinnas med.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet. Foto: Bergslagsbild AB.
  Se Mora kommuns telefonväkteri om Strandenområdet
  Den 16 juni sände Mora kommun ett telefonväkteri med syftet att besvara frågor och funderingar från allmänheten kring vad som händer med Strandenområdet. Telefonväkteriet sändes i kommunens webbTV och på Radio Siljan.
  Läs mer

 • Karta över Trafikverkets planerade åtgärder.
  Kommunen begär bättre förbindelse när Trafikverket stänger korsning vid Sandholmsvägen
  Inom projektet ”Mora fjärrstyrning” planerar Trafikverket att stänga plankorsningen vid Sandholmsvägen i Mora och bygga en ersättningsväg. Mora kommun har lämnat ett önskemål om att gång- och cykelstråket ner till båthamnen som idag korsar över plankorsningen ska kunna fortsätta hållas öppen genom att en gång- och cykeltunnel byggs under plankorsningen.
  Läs mer

 • Bild
  Vägen mellan Bonäs och Våmhus åter öppen
  På grund av skogbranden i skogarna kring Bonäs uppmanades allmänheten att inte använda vägen mellan Bonäs och Våmhus under måndagen 14 juni. Branden är nu släckt och vägen är därmed öppen för allmänheten att använda igen.
  Läs mer

 • Foto på ett pappershjärta med en reva som hålls ihop av ett plåster
  Familjefrid – hjälp och stöd vid våld i nära relationer
  Våld i nära relationer tycks ha ökat i spåren av den pågående pandemin. Hos Familjefrid kan du få hjälp, oavsett om du är den som utsätts för eller utövar våld.
  Läs mer

 • Cykel utanför kommunhuset i centrala Mora.
  Mora kommun arrangerar cykeltävling
  TÄVLINGEN AVSLUTAD - Idag fredagen den 11 juni påbörjas en tävling där Mora kommun har placerat ut två cyklar någonstans i tätorten. Tävlingens upplägg är enkelt - den som hittar en cykel vinner den.
  Läs mer

 • Foto på kommundirektör Peter Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) när de hade ett digitalt möte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
  Kronprinsessparet i digitalt möte med Mora kommun om det aktuella läget
  Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har haft ett särskilt möte med Mora kommun om läget under pandemin och vilka utmaningar som kommunen står inför. Mötet genomfördes helt digitalt och från Mora kommun deltog kommundirektör Peter Karlsson och kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).
  Läs mer

 • Svensk flagga mot molnig himmel.
  Se Moras firande av nationaldagen
  Mora kommun firade Sveriges nationaldag den 6 juni digitalt. Här kan du se de två sändningarna från dagen, dels på morgonen från Mora kyrka och dels kommunens officiella firande med utmärkelser, tal av landshövdingen och Moras unga som sjunger. spelar och dansar.
  Läs mer

 • Vuxna och ungdomar som spelar fotboll
  Lättade restriktioner för Mora kommuns utomhusanläggningar
  Från och med 1 juni är kommunens utomhusanläggningar på Prästholmen och Hemus öppna för all idrottsverksamhet. De lättade restriktionerna innebär att det nu, förutom träningar, även är tillåtet att boka tider för matcher och tävlingar i alla åldrar.
  Läs mer

 • Skärmbild från informationsfilm för unga om Strandenprojektet. 
  Film - Paneldiskussion med unga om Strandenområdet
  På kommunfullmäktiges nästa sammanträde den 21 juni ska Moras politiker fatta beslut om en föreslagen inriktning för vad som ska hända med Strandenområdet. Inför beslutet har Mora kommun tagit fram en film, där frågor och svar om projektet behandlas ur ett ungdomsperspektiv.
  Läs mer

 • Gågatan i Mora
  Moras företagsklimat något svalare 2020
  Företagsklimatet mäts årligen i en enkätundersökning som genomförs av Svenskt Näringsliv. Den mätning som gjordes i januari i år visar att företagsklimatet i Mora har blivit något svalare sedan förra årets mätning. Vissa områden har förbättrats, medan annat pekar på vad som behöver förbättras.
  Läs mer

 • Foto på studenter
  Så blir årets skolavslutningar och studentfirande i Mora 
  För andra året anordnar kommunens grundskolor och gymnasium coronaanpassade skolavslutningar och studentfiranden. Några av åtgärderna är att avgränsa klasserna och minska antalet anhöriga som får delta.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Nytt inriktningsbeslut om Strandenområdet fattat av kommunstyrelsen
  Ett nytt inriktningsbeslut för utvecklingen av Strandenområdet i centrala Mora har fattats av kommunstyrelsen. I det nya förslaget är flytten av kulturhus och bibliotek från centrum borttaget, medan en satsning på ny 7-9-skola med idrottshall ligger kvar. Den 21 juni ska kommunfullmäktige fatta beslut om det nya förslaget till inriktning på Strandenområdet.
  Läs mer

 • Laptop med karta
  Mora och Orsa föreslås gå ihop i gemensamma förvaltningar och nämnder för miljö- och byggnadsfrågor
  Kommunstyrelsen i Mora har beslutat att gå vidare med förslaget om en gemensam politisk nämnd och en förvaltning för miljö- och stadsbyggnad tillsammans med Orsa kommun. Redan idag har Mora och Orsa en gemensam förvaltning för miljö och en för stadsbyggnad, liksom en gemensam miljönämnd.
  Läs mer

 • Foto på ett marknadsstånd
  Revidering av taxorna för torghandelsplatser i Mora föreslås
  Mora kommun kommer att ändra sina taxor för torghandel. Den föreslagna revideringen innebär att det blir billigare för de torghandlare som behöver två platser. Detta enligt ett förslag till kommunstyrelsen och som senare ska fastställas av kommunfullmäktige.
  Läs mer

 • Seljabron, maj 2021.
  Kommunstyrelsen beviljar medel för reparation av Seljabron
  En reparation av Seljabon är akut och behöver genomföras så snart som möjligt, annars finns det en risk att bron måste stängas. Därför har kommunstyrelsen beviljat en finansiering av reparationsarbetet på två miljoner kronor.
  Läs mer

 • Arbete med fjärrvärmeledningar i Stapelhusparken sommaren 2021.
  Fjärrvärme i Stapelhusparken byts ut
  Fram till mitten av juli kommer Adven AB arbeta med fjärrvärmenätet som går under Stapelhusparken i centrala Mora.
  Läs mer

 • Jägare i jaktutsyrsel.
  Ny organisation för kommunal skyddsjakt föreslås
  En ny organisation för kommunal skyddsjakt har tagits fram för beslut av Mora kommunfullmäktige den 21 juni. Den nya organisationen kommer att bestå av ett ökat antal skyddsjägare, samt nya kontaktpersoner.
  Läs mer

 • Prognos för befolkningen i Mora fram till år 2050.
  Befolkningen ökar i Mora kommun
  Mora kommun fortsätter att växa och befolkningen har nu ökat för sjunde året i rad. Under 2020 ökade befolkningen med 22 personer. Sedan 2014 har kommunen ökat sin befolkning med 486 personer. Vid årsskiftet 2020/2021 hade Mora kommun 20 492 invånare.
  Läs mer

 • Bild
  SPF Seniorerna tilldelas miljöpriset 2021
  Mora Orsa miljönämnd har beslutat att utse SPF seniorerna i Mora till årets miljöpristagare för deras uppmärksammade arbete med att tillverka bihotell och sprida information om våra vilda bins situation.
  Läs mer

 • Markerade områden för vistelseförbudet, Tingsnäsbadet och gymnasieområdet.
  Kommunen inför förbud mot att vistas på särskilda platser
  Under perioderna 27 maj–5 juni och 10 juni–12 juni är det förbjudet att vistas på Tingsnäsbadet, Åmåsängsbadet och gymnasieområdet mellan klockan 20.00 till 06.00. Beslutet är taget med stöd av covid-19-lagen och syftar till att förhindra spridningen av covid-19.
  Läs mer

 • Eleverna Zack och Erik på Noretskolan går vidare till riksfinalen i Kockduellen.
  Zack och Erik på Noretskolan till riksfinal i kocktävling för elever
  Eleverna Zack och Erik i nian på Noretskolan har lyckats med den stora bedriften att gå till riksfinalen i Kockduellen, en riksomfattande matlagningstävling för elever i högstadiet. Duon Zack och Erik är en av tio finalister som ska göra upp om sluttävlingen på Restaurangakademien i Stockholm den 27 maj.
  Läs mer

 • Emblem för Hållbara idéer
  Kommunens hållbara projekt tar över på Instagram
  Nu är det dags för det första projektet inom ”Hållbara idéer” att ta över Mora kommuns Instagram-konto. Under året får alla projekt möjligheten att själva berätta om sin resa och sprida inspiration om hur vi tillsammans kan skapa ett mer hållbart Mora.
  Läs mer

 • Fjärrundervisning för gymnasiet
  Blandad när- och fjärrundervisningen på Mora gymnasium
  Mora gymnasium har beslutat om att successivt öka andelen elever som har närundervisning under vecka 20 och 21.
  Läs mer

 • Bild på Noretskolan
  Noretskolan fortsätter med blandad när- och fjärrundervisning för högstadieeleverna
  Det var tänkt att båda högstadieskolorna i Mora skulle gå över till full undervisning i skolan från och med 17 maj. Nu meddelar skolledningen att Noretskolan kommer fortsätta med fjärrundervisning varannan dag under vecka 20. Morkarlbyhöjdens skola följer däremot den tidigare beslutade planen som innebär att högstadieeleverna har all undervisning i skolan från och med 17 maj.
  Läs mer

 • Rosa huset i Mora
  Rosa huset öppnar igen 18 maj
  Ungdomsgården Rosa huset har beslutat att hålla fortsatt stängt till och med den 14 maj, under den period som högstadieskolorna fortfarande har viss fjärrundervisning. Planen är sedan att ungdomsgården öppnar igen från och med tisdag 18 maj, förutsatt att smittspridningen inte har ökat.
  Läs mer

 • Bild
  Anna Nises Borgström ny biträdande kommundirektör
  Kommunstyrelsen har utsett Anna Nises Borgström som biträdande kommundirektör i Mora kommun. Hon tar över den befattningen efter Caroline Smitmanis Smids som har gått över till Leksands kommun som kommunchef.
  Läs mer

 • Henric Helander
  Henric Helander har utsetts till ny chef för Brandkåren Norra Dalarna
  Det är nu klart att Henric Helander efterträder Johan Szymanski som förbundsdirektör för Brandkåren Norra Dalarna. Henric har varit tillförordnad brandchef sedan Johan Szymanski var tjänstledig från förra året och senare sade upp sig.
  Läs mer

 • Bild från matsalen i Nusnäs skola som deltog i kommunens klimatsmarta matvecka i december 2018.
  Mora kommun klar med matupphandling - fler lokala leverantörer
  Mora kommun har tillsammans med grannkommunerna Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälen, gjort en gemensam upphandling kring livsmedel. Upphandlingen innebär att fler lokala leverantörer kan leverera mat till kommunens kök.
  Läs mer

 • Barn som spelar innebandy
  Extra stöd till KAIS Mora och Mora IK på grund av pandemin
  Läget med covid-19 har gjort att föreningarna KAIS Mora IF och Mora IK har hamnat i ekonomisk kris. Mora kommunfullmäktige beslutade därför under måndagens sammanträde om extra föreningsstöd till de båda föreningarna, där fokus ligger på att stötta barn- och ungdomsverksamheterna.
  Läs mer

 • Pengar och miniräknare
  Kommunen gjorde ett positivt resultat på 28 miljoner för 2020
  Mora kommuns årsredovisning har nu lagts fram och godkänts av kommunfullmäktige. Kommunen gjorde ett plusresultat på 28,1 miljoner kronor för 2020, vilket var något bättre än det budgeterade resultatet på 26,9 miljoner och 18,4 miljoner högre än föregående år.
  Läs mer

 • Brons-, silver- och guldmedaljer.
  Uppvaktning för utförd idrottsprestation
  Mora kommuns uppvaktning syftar till att uppmuntra och ge erkännande till de som gjort betydande insatser inom idrotten. Nu tar vi emot anmälningar för uppvaktning av prestationer som genomförts under de senaste tolv månaderna.
  Läs mer

 • Skärmdump från livesändning av Mora kommunfullmäktige 21 december 2020.
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  Den 3 maj klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige igen. Sammanträdet sänds live på Mora kommuns webbTV.
  Läs mer

 • Sveriges kung Carl den xvi Gustaf 
  Mora kommun gratulerar kungen på 75-årsdagen
  De ledande politiska företrädarna för Mora kommun har på valborgsmässoafton den 30 april skickat en gratulationshälsing till kung Carl XVI Gustaf med anledning av hans 75-årsdag. Här är gratulationstelegrammet i sin helhet:
  Läs mer

 • Bild
  Moraföretagen fortsatt nöjda med kommunens myndigheter
  Nu har resultatet för den viktiga insiktsmätningen av kommunens myndigheters service till företagen kommit. Sammanfattningsvis får kommunens myndigheter ett högt betyg. Områdena livsmedelskontroll och bygglov har gått upp medan miljötillsyn gått ner. Bemötandet får högst betyg men förbättringar behövs på framförallt informationssidan.
  Läs mer

 • Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan
  Moras högstadieskolor börjar återgång till närundervisning
  Från och med måndag den 3 maj återgår högstadieeleverna på Morkarlbyhöjdens skola och Noretskolan successivt till undervisning i skolan. Årskurs 9 kommer att prioriteras för närundervisning och i det fall smittspridningen inte har förvärrats kommer båda högstadieskolorna att återgå till full närundervisning från och med måndag den 17 maj.
  Läs mer

 • Provtagning av covid-19
  Nu kan du cykla och gå till självprovtagningen i Mora
  Från och med onsdag 28 april finns det en självprovtagningsstation för fotgängare och cyklister i Mora. Tidigare har det krävts en bil för att få testa sig på någon av länets självprovtagningsstationer för covid-19, men under veckan öppnar tre av länets självprovtagningsstationer upp för provtagning till fots och på cykel.
  Läs mer

 • Sarah Larsson, kundtjänstchef står vid den nya receptionen.
  Från telefonväxel till kundtjänst
  Den som nyligen har besökt kommunhuset i Mora på Fredsgatan har märkt att det skett ett rejält ansiktslyft. Besökaren möts av en ny öppen och ljus reception och med inbjudande möbler. Mora kommuns kundtjänst har etablerats.
  Läs mer

 • Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola
  Fjärrundervisningen förlängs för högstadieeleverna
  Fjärrundervisningen för klasserna 7–9 på högstadieskolorna Morkarlbyhöjden och Noretskolan förlängs till och med den 30 april. Det innebär att enbart fjärrundervisning gäller för de eleverna.
  Läs mer

 • Skärmdump på Mora gymnasiums nya webbsida.
  Mora gymnasium lanserar ny webbplats
  Idag lanserades Mora gymnasiums nya webbplats. Den nya webbplatsen är en modern uppdatering, med fokus på tillgänglighet, mobilanpassning och snabbare laddningstider.
  Läs mer

 • Flygfoto på strandenområdet
  Beslut den 3 maj om kommunen ska äga eller hyra nya lokaler vid Strandenområdet
  Kommunstyrelsen och fullmäktige kommer båda den 3 maj att fatta det principiellt viktiga beslutet om kommunen ska bygga och äga det mesta av lokalerna vid Strandenområdet i egen regi, eller låta en entreprenör bygga, äga och hyra ut lokalerna till kommunen. Det var planerat att kommunstyrelsen skulle ta ställning redan den 13 april, men det beslutet skjuts upp.
  Läs mer

 • Genomfartsbygge april 2021, från Kristinebergskullen.
  Från arabisk öken till svensk vinter för spansk vägbyggare
  – Innan jag kom till Mora jobbade jag i tre och ett halvt år med att bygga för höghastighetståg i Saudiarabien. Och det är som två olika världar. Det säger Alfonso Irnan Reino, projektplanerare på det spanska företaget Torrescamara. Sedan i juni bor han i Mora för att bygga Genomfart Mora tillsammans med ett tjugotal kollegor från Sverige och Spanien.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Utfrågning om Strandenområdet - intervju med Peter Karlsson och Åsa Svedjetun
  Förra veckan bad vi allmänheten att skicka in frågor och funderingar kring de alternativ som finns gällande byggande och ägande av fastigheter och verksamheter på Strandenområdet. Här kan du se en intervju med kommundirektör Peter Karlsson och Åsa Svedjetun på Archus Development, där de ger mer information om läget.
  Läs mer

 • Foto på ungdomsgården Rosa huset
  Rosa huset stänger för att minska smittspridningen
  Ungdomsgården Rosa huset har beslutat att hålla stängt till och med den 30 april. Beslutet baseras på högstadieskolornas och gymnasiets förlängda fjärrundervisning.
  Läs mer

 • Foto på en kille som praktiserar på en matvarubutik.
  Vårens prao för årskurs 8 ställs in
  Vårens prao-period för eleverna i årskurs 8 på Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola ställs in på grund av att det är för få elever som fått en praktikplats.
  Läs mer

 • Saneringsarbete på Saxnäs våren 2021.
  Saneringen i Saxnäs avslutas
  Snart är saneringsarbetet i Saxnäs klart. Sedan 2018 har Mora kommun genomfört schaktning i området för att forsla förorenade massor på deponi. Under månaderna april och maj avslutas projektet med en återställning av marken.
  Läs mer

 • Skolmat
  Gymnasiets skolmatsal åter öppen
  Från måndag den 22 mars är både kök och skolmatsal åter öppen på Mora gymnasium. Det var i förra veckan som matsalen stängde under några dagar på grund av personalbrist i köket. Detta efter att någon i personalen fått bekräftad covid-19 och andra fått stanna hemma i karantän och i väntan på provsvar.
  Läs mer

 • Barn som testas mot covid-19
  Provtagning av barn och ungdomar vid symtom på covid-19
  I Dalarna rekommenderas barn från förskoleklass och uppåt att lämna PCR-prov vid symtom på covid-19. Barn från 10 år kan testas via självprovtagning, medan yngre barn testas på vårdcentralen. Provtagningen är alltid gratis.
  Läs mer

 • En kvinna som räknar på en miniräknare
  Kommunen vidtar åtgärder för att få ner
  socialförvaltningens underskott

  Mora kommun bildar en grupp för att stödja socialnämnden i arbetet med att få ekonomin i balans. Efter årets första månader visar prognosen att socialförvaltningen beräknas gå mot ett underskott på 56 miljoner kronor. För 2020 var underskottet 42 miljoner och nu vidtar alltså kommunen fler åtgärder för att få ekonomin mer i balans.
  Läs mer

 • Foto på Daniel Nylén, Mora kommuns stadsnätsansvariga.
  Fibernäten i Mora, Orsa och Älvdalen är utsedda till ”Årets stadsnät”
  Stadsnätet i Mora kommun för fast bredbandsuppkoppling har utsetts till ”Årets stadsnät 2020”, tillsammans med stadsnäten i Orsa och Älvdalen. Det är Svenska stadsnätsföreningen som varje år delar ut ett pris till det stadsnät i Sverige som lyckats särskilt bra eller helt enkelt sticker ut på ett positivt sätt.
  Läs mer

 • Grafer och miniräknare
  Lönesatsning för att behålla och rekrytera rätt kompetens i kommunen
  Kommunstyrelsen har beslutat om vilka lönesatsningar som ska göras 2021. Flera yrken och specialistkompetenser har identifierats för prioritering i årets lönerörelse i Mora kommun. Bland annat prioriteras legitimerade förskollärare, sjuksköterskor, bibliotekarier och enhetschefer inom socialförvaltningen.
  Läs mer

 • Matbuffé
  Ingen skollunch till eleverna på Mora gymnasium – köket stängs på grund av smittspridning
  Kök och matsal på Mora gymnasium stängs från tisdag den 16 mars och resten av veckan. Anledningen är en viss smittspridning bland personalen i köket. Smittspårning och provtagningar pågår och några anställda sitter i karantän. För närvarande går det inte att bemanna köket på det sätt som krävs. Det innebär att eleverna inte kommer att kunna få skollunch resten av veckan.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står
  Ny tidsplan för utvecklingen av Strandenområdet
  Kommunen har justerat tidsplanen för Strandenprojektet, och beslutsprocessen har därför reviderats. Beslut kommer att tas den 13 april i kommunstyrelsen och den 3 maj i fullmäktige om kommunen ska bygga och äga det mesta av lokalerna i egen regi, eller låta en entreprenör bygga, äga och hyra ut lokalerna till kommunen.
  Läs mer

 • Stängslet vid järnvägen i centrala Mora
  Stängslet vid järnvägen i centrala Mora ska justeras – kapas till lägre höjd
  Frågan om det omdiskuterade stängslet vid järnvägen i Mora har nu fått sin lösning. Trafikverket har gått med på att sänka höjden på stängslet och i vissa fall ta bort det helt. Detta efter diskussioner och önskemål från kommunen. Många ortsbor och förbipasserande har upplevt stängslets utformning som störande mot Saxviken.
  Läs mer

 • Bild
  Mora kommunfullmäktige sammanträder
  På måndag den 15 mars klockan 18.30 sammanträder Mora kommunfullmäktige igen. Här kan du se en intervju med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Sacredeus (KD) om de ärenden som står på dagordningen.
  Läs mer

 • Foto på gamla stationshuset, Strandrestaurangen och gamla brandstationen
  Kommunen säljer tre av sina fastigheter
  Kommunstyrelsen har beslutat att sälja tre av sina fastigheter, som Mora kommun inte längre har ett intresse av att äga och som inte är kopplad till någon kommunal verksamhet. Det handlar om det gamla stationshuset vid Resecentrum, strandrestaurangen vid Morastrand och gamla brandstationen i Morkarlby.
  Läs mer

 • vattenkran
  Stora investeringsbehov för vatten och avlopp enligt förslag till ny VA-plan
  Mora kommun har ett investeringsbehov på cirka 600 miljoner kronor under den kommande 10-årsperioden. Det framgår av det förslag till reviderad VA-plan som kommunstyrelse och fullmäktige i Mora ska besluta om. VA-planen tar upp de utmaningar och prioriteringar som ska säkerställa en hållbar försörjning av vatten och avlopp i kommunen.
  Läs mer

 • Barn som spelar fotboll
  Kommunen höjer stödet till barn- och
  ungdomsföreningar under coronaperioden

  Kommunstyrelsen i Mora har beslutat att tillfälligt höja det lokala aktivitetsstödet till barn- och ungdomsverksamhet under 2021. Det har framkommit att många föreningar har det svårt ekonomiskt under pandemin. Kommunen gör därför en rejäl tillfällig höjning av aktivitetsstödet.
  Läs mer

 • Bild
  Årets vinnare av pedagogiska priset
  I år vinner Noretskolan F-6/grundsärskolan och Bjäkenbackens förskoleklass pedagogiska priset för ett utomordentligt arbete. Priset består av ett diplom och 5 000 kronor att använda till respektive verksamhet.
  Läs mer

 • Flygbild över Strandenområdet i Mora, där ungdomsgården Rosa Huset står.
  Kommunen har tagit fram underlag om att äga eller hyra nya lokaler vid Strandenområdet
  Nu närmar sig ett av de första mer avgörande besluten om hur kommunen ska gå vidare med Strandenprojektet. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska besluta om den principiella frågan om kommunen ska bygga och äga det mesta av lokalerna i egen regi, eller låta en entreprenör bygga, äga och hyra ut lokalerna till kommunen.
  Läs mer

 • Johan Szymanski framför den nya brandstationen i Mora.
  Johan Szymanski går in på slutveckan som anställd i Mora
  Nu går Johan Szymanski in på sin sista vecka som anställd vid Mora kommun och chef för Brandkåren Norra Dalarna. Den senaste tiden har Johan varit tjänstledig för arbete i Stockholm, men han flaggar redan nu för att komma tillbaka till Mora – som polis!
  Läs mer